Blog

1 April, Google’s kikker in je bil!

Geplaatst

Gisteren was het 1 april, ofwel Fools’ Day. Ondanks dat het dit jaar op tweede paasdag viel, was er door de social media nauwelijks aan te ontkomen. Zo waren er weer veel eenlingen die dachten de lachers op hun hand te krijgen met het plaatsen van een bericht op Facebook over iets dat met henzelf te maken had (een nieuwe baan, een ongeluk, etc.). Feit is dat zulke eenmansgrappen nooit veel impact kunnen hebben tenzij ze héél origineel zijn. Echter, wanneer grote multinationals met 1 april grappen komen, is deze gigantische impact er gelijk. Het mooiste voorbeeld hiervan is Google.

Google

Het is schitterend om te zien hoe Google deze 1 april grappen zo geloofwaardig kan laten lijken. Dit kunnen zij realiseren door zelf filmpjes te lanceren waarin experts vertellen over de nieuwe (fictieve) producten van Google. Wanneer je een filmpje ziet van Google en je hoort experts heel serieus over producten praten, dan ben je bij zo’n groot innovatief bedrijf toch vrij snel geneigd om zoiets te geloven. De introductie van Gmail Blue met dit filmpje leek dan ook totaal niet onlogisch, ook al zit er mijn inziens vrij weinig toegevoegde waarde in het product.

Google Nose Beta

Het was dan ook niet de aangekondigde introductie van Gmail Blue die de meeste aandacht kreeg. De meeste aandacht ging uit naar de aankondiging van Google Nose Beta, een toevoeging aan Google’s alom beroemde search engine. Met Google Nose Beta zou het mogelijk zijn om alle mogelijke geuren via je computer te kunnen ruiken. Wanneer je bijvoorbeeld het woord ‘Egyptische tempel’ zou invoeren, dan zou het mogelijk zijn de geur die in zo’n tempel hangt via je computer te kunnen ruiken. Door ook hier weer met een hele serieuze aankondiging in de vorm van onderstaand filmpje  te komen, vergaten veel mensen in eerste instantie dat het om een 1 april grap ging.

De aankondiging van Google Nose Beta ging dan ook in no time viral en hierdoor het hele world wide web over. De aandacht die de aankondiging binnen één dag kreeg, was dan ook ongekend. Miljoenen mensen bekeken het filmpje alleen al op 1 april. Fantastische actie dus, die ook de enorme reikwijdte en kracht van Google in de hedendaagse wereld laat zien.

Andere geluiden die te horen zijn, is dat het beangstigend is dat een multinational als Google zoveel macht heeft dat het consumenten zeer makkelijk bepaalde dingen kan laten geloven. Zolang ze ons slechts in ludieke 1 april grappen laten geloven, zie ik het probleem niet!

Door: Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.