BlogCommunicatieMarkethings.net informeert

100 jaar Reclameklassiekers

“Reclame hoort bij ons leven. Reclame houdt ons een spiegel voor. Zij vertelt ons over de tijdgeest, over onze cultuur en vooral iets over onszelf.” Ondergetekende het ReclameArsenaal, op de website van hun tentoonstelling ReclameKlassiekers. Je kunt deze nog tot en met 27 februari bezoeken in de Beurs van Berlage, Amsterdam. Zeker de moeite waard, weet ik uit ervaring. Met NIMA Students hebben we laatst namelijk een bezoek gebracht aan deze inspirerende visualisatie van 100 jaar Nederlandse reclamegeschiedenis.

Onder regie van reclamehistoricus Wilbert Schreurs is op een prachtige locatie een indrukwekkende tentoonstelling op poten gezet. Onder de vlaggen van verschillende thema’s – zoals kids, op het randje, typisch Nederlands, BN’ers, inhakers en man/vrouw – komen de meest memorabele commercials uit de Nederlandse geschiedenis voorbij. Van de Rolo olifant en Flipje van Tiel tot aan de KLM zwanen, Heineken’s walk-in-fridge en het meest recentelijk: Calvé’s Pietertje. Allemaal komen ze voorbij en wekken ze een zeker nostalgisch gevoel op. Reclames die je als kleine koter voorbij zag komen en nu, met al je verworven marketingbagage weer terugziet, krijgen een heel ander perspectief.

Gedurende je wandeling word je getrakteerd op de leukste reclames van toen (1910) tot nu (2010). De afwisseling tussen gedrukte media, product samples en videomateriaal houdt het luchtig en zorgt er voor dat je de finish alweer hebt bereikt voor je het in de gaten hebt. Time flies when you’re having fun, tenslotte. Concreet gezegd zal het zo’n anderhalf a twee uur van je tijd kosten. De tentoonstelling is dagelijks van 11.00 tot 17.00 geopend, waarna aansluitend een Happy Hour College wordt gegeven in het Beurscafé. Gerenommeerde mensen uit de reclamewereld presenteren hier gedurende een uur over leuke en inspirerende onderwerpen, waarbij je natuurlijk de mogelijkheid hebt om dit onder het genot van een hapje en drankje bij te wonen. De komende tijd zullen bijvoorbeeld mensen van Rabobank, Crystal Clear, Monsterboard en Nationale Nederlanden hun zegje komen doen. Helaas werd er de dag van ons bezoek geen Happy Hour College gegeven, maar werden we door meneer Schreurs uitgenodigd om een interviewsessie van Het Parool bij te wonen. Ook erg interessant natuurlijk!

Inhakend op de tentoonstelling, start Markethings.net vanaf deze week een nieuwe rubriek… juist: reclameklassiekers. Hou de site in de gaten voor de eerste review, want die volgt binnenkort!

The following two tabs change content below.

2 gedachten over “100 jaar Reclameklassiekers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.