BlogInnovatie

Innovatie in het voetbal – Transfers door middel van Social Media

Fieldoo-Tablet

Op de dag dat bekend wordt dat Milik vertrekt naar Napoli voor een slordige 30 miljoen, Higuain voor het eerst op het veld staat in Turijn en Paul Pogba nog steeds omgeven wordt door 120 miljoen eurotjes, rolt deze blog uit mijn typemachine. Het is inmiddels alom geaccepteerd dat er grote bedragen betaald worden aan zaakwaarnemers, zelfs zo dat er proflicenties voor ingetrokken worden (FC Twente). Hier gaat Fieldoo dan eindelijk een einde aan brengen, de innovatie die doet denken aan het ‘LinkedIn’ platform, gemaakt voor amateurs en professionals.

Fieldoo – hè wat?!

Fieldoo is een platform waarop spelers, makelaars en clubs elkaar kunnen vinden op een transparante en ‘eerlijke’ manier. Het biedt spelers de mogelijkheid om zichzelf aan te bieden bij clubs (zie Rafael van de Vaart), contact te leggen met makelaars of in te schrijven voor zogeheten trials. Tijdens deze trials, georganiseerd door zowel Fieldoo als door clubs, kunnen onbekende spelers zich presenteren en zo een contract verdienen. Het initiatief is ontstaan in Slovenië, met als doel om wurgcontracten tegen te gaan. In deze regionen is het gebruikelijk dat makelaars zich opdringen en misbruik maken van spelers, in ruil voor waardevolle contacten.

 Verdienen aan spelers

De firma heeft een nobel streven om corruptie tegen te gaan. ‘Het voetbal is een corrupte industrie’’, aldus CEO Klemen Hosta in gesprek met bleacherreport.com. De site verifieert alle intermediairs en gebruikers van de site, om schimmige deals voor goed tegen te gaan. De spelers betalen een vast bedrag per jaar om gebruik te maken van het platform, met uitbreidingen naar een pro-account. Het doet wat treurig aan om spelers meer te laten betalen, zodat ze zich overal aan kunnen bieden, als je doel is om iedere voetballer de mogelijkheid te bieden om zijn kwaliteiten te laten zien. Intermediairs werken volgens eenzelfde model, al betalen zij per bericht aanzienlijk minder dan spelers. Bovendien betalen spelers die deel willen nemen aan trials ook fors, waarbij je gerust mag denken aan 600 euro per trial. Laten we zeggen; zelfs een beetje goodwill komt tegenwoordig met een prijskaartje.

Toekomst

Laten we even in de toekomst kijken: zal een Mino Raiola te vinden zijn op het platform? Gaat Cristiano (Siiiiiii) Ronaldo voor zijn laatste jaartjes voor het voetbalpensioen een pro-account aanmaken? Het lijkt me allemaal niet waarschijnlijk. Het zal dus in de directe toekomst voornamelijk interessant zijn voor kleinere voetballers. Hierbij zijn ze dus nog steeds afhankelijk van wat financiële injecties, maar zullen niet gevangen worden door corrupte makelaars, die hen nog jaren zullen achtervolgen. Daarom is het platform zeer interessant voor spelers in de Balkan, maar ook in Brazilië (zie transfer Neymar) kan het interessant zijn. Voetbaltalent is er overal en social media kanalen bieden de kans om die overal op de wereld te tonen.Pjanic-Fieldoo

Ambassadeurs

Inmiddels zijn er meer dan 200.000 spelers en 20.000 zaakwaarnemers onderdeel van het netwerk geworden. Om nog meer aandacht voor het platform te krijgen, zijn ambassadeurs zeer belangrijk voor het platform, die ze onlangs gevonden hebben in Miralem Pjanic. Laten we hopen dat velen zijn voorbeeld volgen en het probleem aan de kaak stellen, om de zo gewenste transparantie te realiseren. Marketing zal een essentiele rol gaan spelen voor dit platform, alleen al met betrekking tot awareness. Daarnaast zal ook dit sociale platform gaan kijken naar extra inkomsten, te vinden in het bedrijfsleven, het voorbeeld van Facebook volgend.

Het is in ieder geval een bijzondere innovatie in dit tamelijk gesloten wereldje. Misschien dat (mijn/jullie) dromen door het platform ooit nog werkelijkheid worden…

The following two tabs change content below.

Bart Hendriks

Laatste berichten van Bart Hendriks (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.