BlogMarkethings.net informeert

Location-based advertising

image-2016-11-15

Big data is een term die ik de laatste tijd steeds vaker en vaker tegenkom. Is het niet tijdens een van mijn colleges, dan wel op een van de blogs online. Verzamelde data wordt vaak gezien als goudmijn en kan van alles omvatten, wat voor producten consumenten kopen, wanneer, hoe vaak en ga zo maar door. Je kan het zo gek niet bedenken, en het is bekend in een van de vele databases over de gehele wereld. Laatst las ik over het fenomeen location-based advertising, wellicht ‘the next big thing’. Dit kan ik jullie natuurlijk niet onthouden, vandaar dat deze blog alles zal vertellen over wat het nu precies inhoudt en waarom het effectief zou moeten zijn.

Maar wat is het nou precies?

Eigenlijk verklapt de naam al redelijk veel. Maar de techniek is vooral gebaseerd op het feit dat het gebruik een smartphone steeds meer toeneemt. Zo gebruikte in 2012 slechts 43% van de Nederlanders een smarthphone en in 2016 is dit al verhoogd naar 80% (bron). Ook niet gek als je bedenkt dat bijna iedereen om je heen wel een smartphone bezit. Maar wat gebeurd er nou precies met deze telefoon als we het hebben over location based advertising? Iedere gratis (en ook betaalde) app die je instaleert heeft zogenaamde terms and conditions, en deze worden vaak zonder te lezen geaccepteerd. We willen immers die app nu hebben, en klikken maar snel door. Wat je je daarmee niet realiseert is dat je apps zoals Waze en NU.nl hiermee toestemming geeft om verschillende data te verstrekken zoals je locatiegegevens. Op basis van deze gegevens kunnen dan gepersonaliseerde advertenties worden ontwikkeld, die vaak een hoge click-through rate hebben. Dit omdat ze specifiek zijn voor dat moment en dus ook vaak interessant zijn. Nu zijn er wel een paar haken en ogen aan dit gehele concept voor de bedrijven. Zo moeten de apps actief zijn op je telefoon. Daarnaast mogen er via deze apps op basis van de informatie geen pushberichten worden gestuurd. In Nederland is het nog niet heel groots, maar het zou er ongeveer zo uit moeten zien:

lba

Waarom zou het effectief moeten zijn?

Als eerste omdat het gepersonaliseerd is. Wat al eerder genoemd werd, de advertenties zijn op basis van jouw locatie en op welk moment je op deze locatie bent. Uit onderzoek blijkt dat gepersonaliseerde informatie vaak leiden tot hogere response en een hogere conversion rate (bron). Wel moet deze informatie, denk bijvoorbeeld aan de gepersonaliseerde aanbiedingen van de Albert Heijn, juist zijn. Het wordt namelijk eng als we ons gaan beseffen dat een bedrijf ontzettend veel data van ons bezit, maar hier geen juiste connecties tussen kan maken. Dit gaat ons dan opvallen. Maar wanneer het allemaal klopt, wordt het juist als ‘ fijn’ ervaren. Zo kan je volgende week nogmaals dat lekkere sapje halen met 20%, handig zeg. Voor location based geldt hetzelfde, alleen in plaats van aankoop wordt locatie hier gebruikt om de advertentie verder op te baseren. Wanneer je bijvoorbeeld door de winkelstraat in Tilburg loopt, komt er ineens een advertentie op je scherm, 20% korting bij de bagels&beans. Als dit goed getimed is (rond het middaguur) is de kans groot dat mensen eerder zullen overwegen hier te gaan lunchen.

Goed getimed is hier dus een key, en ook het tweede voordeel dat location based advertising biedt. Eerder dit jaar werd er al geschreven over de iBeacon. Dit apparaat kan geplaatst worden bij de ingang en een winkelier precies vertellen wanneer een bepaalde klant binnenkomt. Vervolgens kan er op dat moment een kortingscoupon van die winkel gestuurd. Waardoor het zeer relevant wordt voor de consument.

Als laatste het voordeel dat je met deze informatie de juiste mensen kan targeten. Vaak als advertenties niet persoonlijk zijn of als irrelevant beschouwd worden, worden ze genegeerd of weggeklikt. Voorkomt irritaties bij de consument, en voorkomt dat een deel van het advertentiebudget opgaat aan mensen die het vrij weinig kan schelen. Win-win.

Conclusie

Na het lezen van al deze informatie vraag ik me af waarom ik dit niet vaker zie in Nederland. Dit mechanisme zou ervoor kunnen zorgen dat de juiste informatie, bij de juiste persoon op het juiste moment komt, op je smartphone. Ik hoop in de toekomst meer te zien van het location based advertisement, aangezien het mij een ideale manier van marketen lijkt.

The following two tabs change content below.

Babette Tielemans

Laatste berichten van Babette Tielemans (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.