BlogMarkethings.net recenseert

Wat waren de meest irritante reclames van 2016?

image-2017-01-10

Vandaag alweer de zevende editie van Markethings.net recenseert! Dé column waarin bloggers van Markethings.net hun mening geven over een bepaald fenomeen binnen de wijde wereld van marketing. dan een week geleden hebben we het nieuwe jaar ingeluid. Wanneer het nieuwe jaar begint, komen vaak ook de terugblikken op het afgelopen jaar. Het is vaak goed om even stil te staan bij alles wat gebeurd is het afgelopen jaar. Al sinds 2008 reikt Radar de Loden Leeuw uit voor de meest irritante reclame van het jaar. Maar uitgeroepen worden tot meest irritante reclame hoeft nog geen ramp te zijn. Irritatie kan namelijk een factor zijn die er voor zorgt dat een reclame, en daarmee de boodschap, blijft hangen en het herkenbaar maakt. Immers, negatieve informatie dringt dieper door in onze hersenen dan positieve informatie. Daarnaast kan irritatie de aandacht trekken tussen de honderden reclames die we zien. Hierbij denk ik aan de reclames van Zalando van een paar jaar geleden. In onderstaande blog ga ik de 4 meest irritante reclames van 2016 bespreken en je zult zien dat een irritante reclame niet altijd een slechte reclame is.

1. Niet omdat het moet, maar omdat het kan

Tsja, waar zullen we beginnen ? Nog nooit won een reclame met zo’n grote meerderheid van de stemmen. Maar liefst 48% van de stemmen werden uitgebracht op deze reclame. De slogan van Tele2 blijft in ieder geval hangen. In de reclame proberen ze duidelijk te maken dat de generatiekloof kleiner aan het worden is. Iedereen heeft behoefte aan internet, en dan het liefst zo snel, zoveel mogelijk en goedkoop. De telefoonprovider is voor deze campagne een samenwerking aangegaan met Lil’ Kleine en Ronnie Flex om hun consumenten weer te kunnen verassen. Ze worden gezien als de helden van de jongere doelgroep van Tele2, en hier zit nou juist de misfit. De reclame is gebaseerd op ouderen en hun gebruik, maar zou deze jongere generatie moeten aanspreken. Hoe dan precies?

Conclusie: 3 van de 5 sterren

2. V.I. Poo

Een toiletspray om nare geurtjes tegen te houden. De reclame is slecht vertaald in het Nederlands en zeer overdreven. Vaak wordt er wel gezegd, dat voor praktische producten een strategie van irritatie in reclame positief kan werken. De spullen worden opnieuw gekocht omdat ze goed werken, maar staande voor ‘t schap moet de irritante reclame zorgen voor een associatie met de geurvrij garantie van het product. De V.I. Poo valt naar mijn mening wel onder deze categorie en dus zou deze reclame geschikt moeten zijn om de irritatie om te zetten in extra verkoop.

Conclusie: 2,5 van de 5 sterren

3. Alles-Kan land

 

Een TUC eten, en het leven verandert in een Alles-Kan land. Wat de boodschap van deze reclame zou moeten zijn en hoe het wordt uitgedragen zijn voor mij twee verschillende dingen. TUC wil laten zien dat het consumeren van hun product er voor zorgt dat alles mogelijk is wat je zou willen, dit had echter wel op een andere manier kunnen worden uitgevoerd. Een geit neergezet als beste vriend, een potje poolen en een rit op de motor zie ik niet bepaald als lifegoals. Het komt op mij onrealistisch over, waardoor het lijkt alsof er een grap wordt gemaakt. Voor mij is de reclame redelijk nietszeggend en mist TUC hiermee het doel.

Conclusie: 4 van de 5 sterren

4. Beter Bed – Frisse lente deals

Hierbij zijn we alweer beland bij de laatste reclame van deze blog. Slechts 9% van de stemmers koos deze reclame, waar ik mee kan leven. Bovenstaande reclames verdienen van mij dan ook een plekje in de top 3, maar deze reclame vind ik niet al te erg. Hier en daar wat overdreven en de grap van de das ligt al redelijk voor de hand, maar echt irritant vind ik hem niet. Wat er dan ook weer voor kan zorgen dat het juist niet de aandacht trekt of blijft hangen bij de consument. Dit zou juist het voordeel moeten zijn bij het gebruik van irritatie in reclames.

Conclusie: 1 van de 5 sterren

Conclusie

Wat worden er toch af en toe bijzondere reclames op de markt gebracht! Wel moet ik zeggen dat het irritatie-effect (het beter onthouden en blijven hangen) bij mij vooral in de eerste reclame van toepassing is. Ook vraag ik me af of het in alle reclames met opzet is gebruikt, zoals bij de Zalando reclame.

The following two tabs change content below.

Babette Tielemans

Laatste berichten van Babette Tielemans (toon alles)

Een gedachte over “Wat waren de meest irritante reclames van 2016?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.