BlogMarkethings.net recenseert

Pasen wordt het nieuwe Kerstmis

Dit is iets wat ik de afgelopen dagen wel vaker gehoord heb. Het was afgelopen zaterdag nog drukker in de supermarkt dan met kerstmis (in mijn optiek in ieder geval) en ik heb nog meer gegeten dan met kerst. Mensen versieren hun huizen massaal met paastakken, tafelkleden, nep-eieren en nog meer. Hoe handig is het dan om als bedrijf hier op in te haken via social media? We zien sinds 2014 een stijging in bedrijven die van deze kans gebruik maken. Vaak niet omdat ze iets hebben met de gedachte achter Pasen, maar het zien als een extra promotiekans. Vandaar vandaag de leukste inhakers van dit jaar.

Heineken

Heineken pakt met deze inhaker de kans om zijn nieuwe biertje dat eerder deze maand uitkwam nog eens extra te promoten. Met de slogan : ‘De zoektocht naar een heerlijk alcoholvrij biertje is dit jaar een eitje’ is de circkel rond en is dit een mooi voorbeeld van een paasinhaker.

Remia

Ook deelde Remia dit jaar een leuk paas-recept voor de brunch, waarbij ze hun eigen producten hebben verwerkt in een recept voor gevulde eieren.Dit is een slimme manier om zo mensen te verleiden om jouw product te proberen of nogmaals te kopen. Helaas kreeg de post maar weinig likes of reacties onder het publiek op Facebook. Waar wel rekening mee moet worden gehouden is het feit dat de Remia pagina maar door slechts 57.913 mensen geliked is (in verhouding tot bijvoorbeeld Heineken met 22.627.381 likes), wat inhoudt dat het voor de pagina zelf wel een ‘gemiddeld’ aantal is.

Q-music

Dit jaar koos Q-music voor bewegende beelden i.p.v een statisch plaatje. Op de video die live ging op tweede paasdag teste een van de radio-dj’s hoeveel paaseiere er in zijn mond paste. Omdat de video redelijk kort maar krachtig was, wordt de aandacht tijdens het kijken behouden. Dat het aanslaat bij het publiek is duidelijk, binnen 2 uur was de video al meer dan 12.000 keer bekeken.

Centraal beheer

Een bedrijf dat zeer actief is op social media, Centraal beheer. Aan de Facebook kun je zien dat ze op vele actualiteiten proberen in te spelen. Zo ook met deze inhaker op Pasen. Waarbij ze hun werkzaamheden, het verzorgen van verzekeringen, proberen te combineren met de feestdagen op een humoristische manier. Het heeft, zoals in de inleiding genoemd, niks te maken met de gedachte achter pasen. Ze gebruiken deze post puur om extra aandacht te trekken voor hun eigen merk.

Albert Heijn

Albert Heijn deelde dit jaar gratis stickervellen uit om je eigen paaseieren te versieren. Om deze actie nogmaals onder de aandacht te brengen deelde ze gisteren deze post op Facebook. De post kreeg meer dan 200 reacties, waarin mensen allerlei fotos van hun bestickerde eieren deelde. Een leuke manier van klantenbinding.

HEMA

Vorig jaar heet HEMA veel kritiek gekregen op hun actie “Vrolijk Voorjaar”, waarbij geen paaseieren maar “verstopeieren” verkocht werden. De benaming Vrolijk Voorjaar werd hoogstwaarschijnlijk gekozen om de christelijke oorsprong te vermijden, en hierbij een belediging van het geloof te voorkomen. Na vele negatieve reacties besloot HEMA dit jaar weer gewoon hun social media posts met Vrolijk Pasen up te loaden en de paaseieren onder hun normale naam te verkopen.

 

Conclusie

Als je het mij vraagt, zullen de komende jaren steeds vaker bedrijven gebruik maken van de extra promotiekans rond Pasen. Over het algemeen komen er veel positieve reacties op de inhakers en doen ze niet onder aan normale posts. Wel is het lastig om een balans te vinden tussen de achterligende gedachte achter Pasen en de daadwerkelijke post die wordt geplaatst. Zoals gezien bij HEMA kan dus een bewuste keuze om het aspect van geloof te vermijden tot onverwachte reacties leiden.

The following two tabs change content below.

Babette Tielemans

Laatste berichten van Babette Tielemans (toon alles)

Een gedachte over “Pasen wordt het nieuwe Kerstmis

  1. Het is een trend die we al langer zien, feestdagen lijken steeds populairder. Ik denk dat dit komt omdat het een makkelijke inkopper is voor social media waardoor het meer lijkt dan ooit.. Petra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.