Blog

Mijn jaar als External Affairs Officer bij Asset | Marketing

Het is ongeveer tien maanden geleden dat Frank, Malou, Joris en Evie bekend werden gemaakt als nieuwe bestuur van Asset | Marketing. Zij mochten een jaar lang de vereniging besturen. De sollicitaties voor het nieuwe bestuur zijn inmiddels geopend en daarom is het tijd om inzicht te krijgen in hun ervaringen binnen het bestuur. Als laatste is Joris aan de beurt, External Affairs Officer van Asset | Marketing in het bestuur 2016-2017.

Waarom Asset | Marketing?

Nadat ik mijn hbo-opleiding Commerciële Economie in Nijmegen had afgerond wilde ik mezelf nog meer ontwikkelen voordat ik de arbeidsmarkt op ging. Hierdoor ging ik in Tilburg studeren. Omdat ik snel mensen wilde leren kennen wilde ik actief worden bij een vereniging. Via een huisgenootje kwam ik door heel veel positieve verhalen in aanraking met Asset | Marketing. Nu ben ik al meer dan twee jaar lid, en ik heb nooit spijt gehad van deze keuze.

Mijn tweede activiteit bij Asset | Marketing was het algemene ledenweekend dat elk jaar plaatsvindt. We ging met ongeveer 50 mensen een weekend weg. Hoewel ik een klein beetje zenuwachtig was omdat ik nog niemand kende, was ik na een super leuk ledenweekend al helemaal geïntegreerd in de vereniging. Dit vind ik het mooie van Asset | Marketing; je wordt meteen opgenomen in de groep. Binnen de vereniging is er een erg leuke sfeer.

Waarom een bestuursjaar?

Nadat ik een tweetal commissies had gedaan bij Asset | Marketing begon ik steeds meer na te denken over een bestuursjaar. Inmiddels was ik bezig met mijn master maar wilde ik mezelf ook nog verder ontwikkelen op persoonlijk en professioneel gebied. Ik ging me in een bestuursjaar verdiepen door middel van gesprekjes met toenmalige bestuursleden. Het is namelijk niet zomaar een keuze die je maakt. Ik wilde me echter wel nog veel meer ontwikkelen voordat ik klaar was met mijn studie.

 

Ik wilde graag skills leren waar ik iets aan had als ik uiteindelijk de arbeidsmarkt op ging. In een bestuursjaar leer je samenwerken, beslissingen nemen en bovenal ben je verantwoordelijk voor de hele vereniging en haar leden. De combinatie van overdag met serieuze dingen bezig zijn en ’s avonds veel leuke sociale activiteiten was voor mij perfect. Je ontwikkelt je hierdoor op zowel professioneel als persoonlijk vlak.

Met je medebestuurders ben je verantwoordelijk dat alles goed verloopt. Je runt eigenlijk een kleine onderneming met z’n allen. Op maandagochtend hebben we altijd bestuursvergadering. In deze vergadering wordt de hele week besproken. Hierdoor weet iedereen van elkaar waarmee ze bezig zijn.

Wat houdt jouw functie in en waarom heb je voor deze functie gekozen?

Als External Affairs Officer ben ik samen met iemand anders verantwoordelijk voor het contact met onze huidige partners en doe ik acquisitie voor het binnenhalen van nieuwe partners. In het kort haal je als External Affairs Officer dus het geld binnen waar de vereniging het hele jaar op draait. Dit jaar werkte ik samen met Malou. Het is heel fijn om met z’n tweeën verantwoordelijk te zijn voor de functie. Hierdoor kan ik moeilijke beslissingen altijd met Malou bespreken. Daarnaast ga je ook samen op afspraak bij bedrijven waardoor je nog net een betere band opbouwt met jouw mede-externe.

Het leuke van mijn functie is dat ik veel contact heb met bedrijven. Je gaat bij heel veel bedrijven op afspraak en je kunt je heel erg goed oriënteren bij wat voor soort bedrijf je wil gaan werken. Naarmate het jaar vordert wordt het ook steeds makkelijker om de gesprekken te voeren en het is altijd super leuk om tegen mijn bestuur te zeggen als ik een partner heb binnengehaald.

Daarnaast organiseer ik ook verschillende carrière-evenementen. Samen met Malou heb ik dit jaar de Marketing Recruitment Day en de Lustrum Tour georganiseerd. Het doel van zulke evenementen is om studenten meer te laten oriënteren bij wat voor bedrijf ze zouden willen werken. Hierdoor leer je naast het onderhouden van relaties ook het organiseren van evenementen, wat de functie van External Affairs Officer voor mij zo leuk en divers maakt.

Als External Affairs Officer ben je verder nog onderdeel van stichting TIME of stichting Markethingsweek als secretaris. In de rol als secretaris van stichting Markethings Week begeleid je de commissie en ben je secretaris tijdens vergaderingen van Markethings Week. Mijn rol nu is nu secretaris in stichting TIME. Hierdoor ben je ook erg betrokken in het proces van een internationaal onderzoeksproject, iets wat erg interessant is!

Welke ervaringen heb je tijdens je bestuursjaar opgedaan?

In mijn bestuursjaar heb ik ervaren hoe het is om veel verantwoordelijkheid te hebben. Je begeleidt namelijk verschillende commissies, hebt een target dat gehaald moet worden en moet het beleid dat in de zomer is geschreven uitvoeren. Prioriteiten stellen is hierdoor het belangrijkste wat ik heb geleerd te doen.

Functie specifiek heb ik geleerd om acquisitie te doen. Ik had hier van te voren namelijk nog helemaal geen ervaring mee. Hoewel dit in het begin nog spannend was, hebben onze voorgangers Sander en Lisa ons in de zomer helemaal klaargestoomd om dit goed te kunnen. Tegenwoordig is het zelfs erg leuk om te doen. Daarnaast is relatiemanagement ook een skill die ik heb opgedaan. Een groot gedeelte van mijn functie is het onderhouden van de relaties met onze huidige partners. Ik heb geleerd dat het hierbij altijd belangrijk is om aan het belang van de relatie te denken. Ten slotte heb ik samen met Malou een target dat behaald moet worden. Op dit target is de begroting ook gebaseerd. Het is dus van belang dat dit target wordt gehaald omdat het anders ten koste kan gaan van de vereniging.

Bij de vele vergaderingen die ik dit jaar heb gehad heb ik geleerd mijn mening te geven, maar ook om te gaan met de mening van anderen. In de bestuursvergadering bespreken we de hele week. Hierdoor kunnen we goede beslissingen maken over alle dingen die binnen de vereniging spelen. Tijdens commissievergaderingen wordt er vaak naar jou gekeken bij moeilijke beslissingen, maar het geeft ook veel voldoening om de commissie in goede banen te leiden.

Hoe ziet jouw gemiddelde week eruit?

Natuurlijk is elke week anders, maar ik heb een van de afgelopen weken genomen als voorbeeld. Veel meetings staan op vaste tijden. Veel avonden zijn ook wel gevuld, maar dit verschilt heel erg van week tot week. In de avond doe je heel veel leuke en leerzame dingen. Hieronder kun je zien hoe een gemiddelde week eruit ziet.

 

Wat is je tegengevallen?

Er is niet echt iets tegengevallen. Je zou het wel kunnen beschrijven als dingen die ik had verwacht anders te zijn. Dit is echter niet perse negatief te noemen. Ik namelijk voor mijn bestuursjaar verwacht dat ik alles kon doen. Je hebt immers een heel jaar fulltime de tijd. Ik kwam er echter wel achter dat dit niet het geval was. Door de vele taken is je tijd juist kostbaar, dus moet je goede keuzes maken over de dingen waarmee je je dag indeelt.

Ook zijn er ook af en toe echt drukke weken. In deze weken word je geleefd om het zo maar te zeggen. Met je medebestuurders heb je dan af en toe brakke dagen op de kamers waar iedereen in een melige bui is. Dit zijn achteraf vaak de mooiste weken, omdat er zoveel gebeurt. Samen met de andere bestuursleden loods je elkaar er altijd weer doorheen.

Wat is het mooiste moment uit jouw bestuursjaar?

De mooiste momenten uit mijn jaar waren toch de momenten dat we met al onze leden bij elkaar waren, bijvoorbeeld met het kerstdiner. Hier doe je het natuurlijk uiteindelijk allemaal voor. Ook alle borrels met andere besturen en andere mensen die ik dit jaar heb leren kennen zijn altijd heel erg gezellig. Ik ben nog nooit met tegenzin ergens naartoe gegaan.

Daarnaast vond ik de Marketing Recruitment Day en de Lustrum Tour, die ik samen met Malou heb georganiseerd, ook super leuk. Hier werk je een hele tijd naartoe, en het is altijd spannend of het lukt om het evenement neer te zetten. Het is daarna prettig om te horen dat zowel de bedrijven als studenten positief terugkijken op iets wat jij hebt georganiseerd.

Meer informatie over de functie External Affairs Officer?

Wil jij het beste halen uit jouw studententijd en wil je jezelf ontwikkelen op persoonlijk en professioneel gebied? Wordt jij gekenmerkt door een commerciële houding, doorzettingsvermogen, overtuigingskracht en communicatieve vaardigheden? In dat geval is een bestuursjaars als External Affairs Officer bij de leukste studievereniging van Tilburg zeker iets voor jou!

Meer informatie over de functie External Affairs Officer vind je hier.

Stuur je CV en motivatiebrief op voor 7 mei naar vice-chairman@asset-marketing.nl. Mocht je meer informatie willen over een bestuursjaar kan je altijd een gesprekje met mij aanknopen of me een berichtje sturen waarbij ik je dan nog meer kan vertellen over mijn functie in het bestuur en het doen van een bestuursjaar!

The following two tabs change content below.

Babette Tielemans

Laatste berichten van Babette Tielemans (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.