BlogMarkethings.net informeert

Gaan huismerken het retailkanaal domineren?

Huismerken bij supermarkten, je ziet het overal. Het lijkt wel alsof supermarkten niet meer zonder kunnen. Ook in andere bedrijfstakken zie je huismerken verschijnen. Maar wat zorgt ervoor dat deze zo populair zijn en ga je straks overal zien dat retailers eigen producten gaan verkopen?

Hoe zijn de huismerken ontstaan?
Vroeger waren er geen grote supermarkten en retailers, meestal waren het kleine zelfstandigen producten verkochten in kleine winkels. Deze ondernemers waren klein en konden daardoor alleen producten van andere producenten verkopen. Echter de laatste 20-30 jaar zijn er steeds meer winkelketens gekomen en retailers steeds groter zijn geworden. Hierdoor hebben ze de mogelijkheid gekregen om zelf producten te (laten) ontwikkelen en ze hebben hiervan gretig gebruik gemaakt. Vaak brengen hebben de huismerken ook de naam van de retailer als merknaam, maar dit hoeft niet percé zo te zijn. 

Waarom willen retailers graag huismerk producten verkopen?
Er zijn meerdere redenen waarom het voor retailers aantrekkelijk is om huismerken te maken.
Laten we ze eens opsommen;
– Prijs concurrentie vermindert, omdat andere retailers niet dezelfde producten verkopen, hierdoor maken retailers vaak meer marge op huismerk producten. Ook zorgen retailers er vaak voor dat hun producten op A-merk producten lijken. Hierdoor gaan consumenten de kwaliteitskenmerken van de A-merken ook toekennen aan de huismerken. Dit leidt ertoe dat ze de kwaliteit van de huismerken hoog inschatten en dus bereid zijn meer te betalen dan voor een B-merk met een ander uiterlijk van de verpakking. 


– Wanneer er merkvoorkeur is voor een huismerk kan dit de winkelvoorkeur versterken. Met een goed (geprijsd) huismerk product kan een supermarkt dus meer winkeltrouw cre
ëren.
– Klanten trekken met goede en goed geprijsde huismerk artikelen. Dit zie je zeker bij bijvoorbeeld Albert Heijn, die zelf met hun huismerk AH Excellent een duidelijke merkvoorkeur hebben kunnen cre
ëren door te focussen op een goede kwaliteit.

De toekomst voor huismerken in supermarkten
Gezien de grote voordelen voor retailers om huismerken aan te bieden en het feit dat consumenten de huismerken steeds meer omarmen zal de omzet van de huismerken steeds verder stijgen. Volgens een prognose van de Rabobank zullen de huismerken in 2025 50% van de omzet voor hun rekening nemen. De beste merken per segment zullen qua omzet onaangetast blijven, alleen de merken net daaronder zullen veel last hebben van de huismerken. Deze merken zullen steeds meer verdringt worden door de huismerken. Het cre
ëren van een echte toegevoegde waarde voor een winkelformule wordt daardoor extra van belang voor deze merken.

Wat gaan huismerken in de toekomst voor andere branches betekenen?
In eerste instantie vallen vooral de huismerken in supermarkten op. Daarnaast zijn er winkelformules die (bijna) alleen maar hun eigen merk producten verkopen, denk aan IKEA, HEMA en H&M. Volgens Nielsen zijn met name de huismerken weinig onderscheidende producten, de zogeheten commodities, geschikt om als huismerk te voeren. Echter door steeds groter wordende retailers hebben zij steeds meer invloed op productontwikkeling. Dit kunnen ze zelf doen, maar ook laten uitbesteden. Omdat markten nog steeds transparanter worden en prijzen daardoor steeds gemakkelijker vergelijkbaar zijn, denk ik dat huismerken voor grote retailers steeds aantrekkelijker worden. Hiermee kunnen zij zich onderscheiden en hoeven ze niet hun producten met minimale marges te verkopen. Met onderscheidende producten kunnen ze gemakkelijk nieuwe doelgroepen aanspreken.  Media Markt heeft al enkele eigen merken en Amazone heeft ook eigen producten, en vermoedelijk zullen veel bedrijven volgen.

Conclusie
Huismerken zullen steeds belangrijker worden voor retailers om producten met een gewenste marge te kunnen verkopen. Ook zullen ze zich met kwalitatief goede producten kunnen onderscheiden van andere bedrijven. Vooral in supermarkten is de trend naar meer huismerk producten zichtbaar. Maar doordat retailers steeds groter worden zal deze trend zich ook verspreiden naar andere branches.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.