CommunicatieConsumentengedragE-commerceMarkethings.net informeert

Kerstcadeaus of kerstgedachte?

 

kerst gedachte

 

Hoe ironisch is het dat de verjaardag van de meest immaterialistische persoon is uitgegroeid tot de meest materialistische dag van het jaar? De straten van steden zijn al de hele maand sfeervol versierd en ook de winkels zijn helemaal ingericht voor de decembermaand. Velen mensen leven toe naar de feestdagen. Er zijn natuurlijk altijd een paar klassiekers die onder de boom horen te liggen. Denk aan parfum en cadeaubonnen, maar ook die foute kersttrui mag zeker niet ontbreken op die hippe borrel van je werk. Op de twee drukste dagen voor kerst, de vrijdag en de zaterdag, wordt verwacht dat consumenten meer dan 44 miljoen keer afrekenen in winkels. Ook de webwinkels zijn druk bezocht, dit vindt echter een paar dagen eerder plaats dan de koopgekte in de fysieke winkels. Wat drijft onze koop gekte tijdens de feestdagen? En waar draait het eigenlijk om met kerst? Lees mijn mening hierover snel in onderstaande blog!

 

Koopgekte: hoe en waarom?

Emoties spelen een zeer grote rol in het beïnvloeden van de consument. De aankleding en sfeer die in de gehele binnenstad rondhangt maakt mensen vrolijk. Retailers beïnvloeden continue het koopgedrag van de consumenten door de verschillende mailingen, promoties, reclames en advertenties rondom de decembermaand. Denk aan de start van de sale en de extra acties om zo zoveel mogelijk verkopen te genereren en dus consumenten te verleiden tot het doen van zoveel mogelijk aankopen. Het stimuleren van positieve emoties is vaak makkelijk gedurende de maand december omdat consumenten maar een klein zetje nodig hebben om nog net dat leuke cadeau voor anderen of zichzelf te halen. Want ja, het is tenslotte bijna kerst en je hebt zelf toch ook wel iets verdiend?

Verandering koopgedrag: Offline naar Online omgeving?

Door de opkomst van het internet en zeker social media wordt de consument steeds mondiger, veeleisender, kritischer maar vergeet vooral ook niet gestrest voor alle inkopen gedurende de feestmaand. Er komen zoveel mails en reclames voorbij van de vele merken en winkels waar je als consument wel eens hebt gekocht. Er worden steeds meer aankopen gedaan in de online omgeving. Maar zal dat uiteindelijk ook betekenen dat die vele winkels die zich nu nog schrap zetten voor deze decembermaand dit over een paar jaar niet meer hoeven te doen? Ik denk van niet. Het welbekende Omni-channel fenomeen laat maar weer zien hoe een retailer kan inspelen op het snelgroeiende online koopgedrag. Deze mogelijkheid voor retailers wordt bovendien erg versterkt door het gift-giving fenomeen omschreven door Rucker et al (1986). Hun onderzoek toonde aan dat wanneer mensen cadeautjes kopen voor anderen zij hier meer tijd en energie in willen steken dan wanneer ze voor zichzelf zulke aankopen doen. Doordat consumenten tijdens de feestdagen toch vooral juist die cadeaus voor vrienden en familie kopen, zullen zij gevoeliger zijn voor de inspanningen gedaan door de fysieke winkels. Dit fenomeen wordt afgesloten met het tastbare aspect van zien en voelen van de cadeaus in spé. Hier maakt de retailer gretig gebruik van en kan zo een deel van de internet verliezen goedmaken.

Terug naar de Kerstgedachte?

Door al die stress, cadeaus, wensen en verplichtingen tijdens de feestdagen vergeten we bijna waar het echt om draait: het samenzijn met familie en vrienden. De laatste decennia zijn we een steeds grotere drang naar consumptie gaan voelen gedurende de feestdagen. We worden met zijn allen steeds materialistischer, maar worden we nou echt gelukkiger van shoppen en tastbare spullen kopen? Vele studies wijzen uit van niet. Geld maakt niet gelukkiger boven een bepaalde inkomensgrens. Er kan ook wel gezegd worden dat landen die hoog scoren op materialisme over het algemeen ongelukkiger zijn. In plaats van al die materialistische zaken is het veel belangrijker om ervaringen te delen met elkaar. Dus ga lekker rond de tafel met familie en vrienden of ga een dagje uit. Uiteindelijk maken deze ervaringen en de herinneringen hieraan ons gelukkiger dan al die spullen.

     

Conclusie

Ik ben sterk van mening dat de gezelligheid en sfeer van een verlichte en sfeervolle binnenstad het nog enige tijd zal winnen van het web en dat retailers juist steeds meer mee bewegen met de technologie die het web te bieden heeft. Het stukje persoonlijk contact en ook advies blijft voor vele een belangrijke reden om toch in de stad hun kerstinkopen te doen. Al denk ik dat het materialisme alleen maar zal toenemen, zo is het gros nou eenmaal ingesteld. Zolang we het gezellig houden, lekker eten en drinken met elkaar en die stress een beetje loslaten zijn die tastbare spullen toch ook wel een hele leuke bijkomstigheid tijdens de feestdagen?

The following two tabs change content below.

Jill Verhaag

Laatste berichten van Jill Verhaag (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.