BlogCommunicatieConsumentengedrag

3FM Serious Request: goodwill of marketing?

Het Glazen Huis werd in 2004 in het leven geroepen en betekende in zeker zin de wedergeboorte van de jongerenzender 3FM. In die periode werd 3FM namelijk overstemd door de successen van 538 en Sky Radio. Het radioconcept om enkele dj’s op een Big Brother-achtige wijze in een huis te stoppen, heeft meer dan goed gedaan voor het destijds gezichtsloze 3FM. Ondanks een rustig begin van de eerste editie van het Glazen Huis, bleek het concept een schot in de roos te zijn. Sindsdien wordt de 3FM Serious Request actie jaarlijks georganiseerd door de radiozender, waar gigantische geldbedragen ingezameld worden voor een stille ramp van het Rode Kruis. Ook deze week is het weer zover: honderdduizenden Nederlanders die 6 dagen lang naar 3FM kijken en luisteren. Is dit pure goodwill of een grote marketingcampagne?

 

Gisteravond was het weer zover, drie geselecteerde dj’s van de radiozender 3FM werden opgesloten in het befaamde Glazen Huis, ditmaal gevestigd in Haarlem. Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Domien Verschuuren zullen tot en met kerstavond zowel niet mogen eten, als 24 uur per dag radio moeten maken. Dit alles ten behoeve van een geldinzamelingsactie voor een stille ramp van het Rode Kruis. Dit jaar staat het huis in de stad Haarlem, die naar verwachting zo’n 700.000 extra bezoekers zal ontvangen. Haarlem heeft schijnbaar het hoogste bod gedaan om het Glazen Huis naar eigen stad te halen. Is dat gek? Nee, want buiten het liefdadige karakter dat Serious Request met zich meebrengt, is de economische spin-off behoorlijk groot voor de ‘gekozen’ stad.

Het goede doel
Elk jaar staat een project via het Rode Kruis centraal, in de hoop om aandacht en geld te krijgen voor een uitgelicht probleem in een derde wereld land. Dit jaar wordt de strijd tegen seksueel geweld in oorlogsgebieden aangegaan. Maar, is het stoppen van seksueel geweld niet een utopie? Want hoe zou geld er voor moeten zorgen dat een sterke man een onschuldig meisje niet betast? Het is een goed initiatief, dat zeker. Ware het niet dat, ik in ieder geval, sceptisch ben over de hoe effectief geld het aangekaarte probleem kan verminderen.

Timing
Het moge duidelijk zijn dat ook over de timing van het evenement is nagedacht. De feestdagen staan voor de deur en we hebben de mogelijkheid om ons schuldgevoel af te kopen. Ook bedrijven zien hun kans, en dragen graag een steentje bij in ruil voor het noemen van de bedrijfsnaam op radio en of televisie (wat dus in principe een vorm van sponsoring is). Geven om te geven, maar vooral, geven om te laten zien aan anderen dat je geeft. Op kerstavond zullen de 3FM dj’s wederom als ware helden worden onthaald en zal Eric Corton ons vertellen welk miljoenenbedrag ditmaal op het scorebord staat. Maar wie kijkt er nog om naar deze dj’s en de inzamelingsactie, wanneer we met een overvloed aan eten en drank aan het kerstdiner zitten? De aandacht is elk jaar enorm en intens, maar van korte duur. Zodra het nieuwe jaar begint, zal menig Serious Request volger geen idee meer hebben voor welke doel ze een donatie hebben gedaan.

Eerlijk is eerlijk, gedurende deze tijd van het jaar is bij mij thuis 3FM ook met enige regelmaat te horen. De saamhorigheid die de actie teweeg brengt gecombineerd met de kerstdagen die voor de deur staan, is hartverwarmend. Ondanks dat geld voor dit goede doel niet het gewenste effect kan hebben (in mijn ogen), blijft het een fijn initiatief. Zoals in alle clichés zit ook in de volgende een kern van waarheid verborgen: iets doen is beter dan niets doen. Het effect dat direct zichtbaar is, is de saamhorigheid die Serious Request teweeg brengt bij het volk. Mensen in het publiek staan arm in arm en staan even stil bij de ramp, die momenteel in de aandacht staat. En ja, het introduceren van gevoelige onderwerpen zo voor de kerst, werpt wel z’n vruchten af bij menig persoon. Op naar weer een mooi bedrag!

The following two tabs change content below.

Anoek Cuijpers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.