Analytics en DataBlogMarkethings.net informeert

5 linkbuilding tips voor beginners

Zoals ik in mijn artikel over zoekmachinemarketing al heb aangegeven, verdeel ik de belangrijkste onderdelen van zoekmachinemarketing over een aantal artikelen. In dit artikel begin ik daarom met het onderwerp ‘Linkbuilding’. Omdat deze term waarschijnlijk niet voor iedereen bekend is, zal ik eerst wat achterliggende informatie geven om vervolgens 5 linkbuilding tips op een rijtje te zetten.

Linkbuilding?

Er zijn erg veel factoren die invloed hebben op de positie van een website in de zoekresultaten. Helaas is Google (ik neem Google als voorbeeld, gezien haar grote marktaandeel) de enige die weet welke factoren dit precies zijn en in welke mate iedere factor een rol speelt. Wat we wel weten, is dat de populariteit van een website invloed heeft op haar positie in Google. Wanneer er veel naar een bepaalde website wordt gelinkt vanaf andere websites, zal Google de betreffende website waarschijnlijk als populair bestempelen. Blijkbaar is de inhoud van die website immers zo goed, bijzonder of interessant dat anderen er vrijwillig naar verwijzen.

Het probleem is echter dat het niet zo eenvoudig is om dit te bereiken. Vandaar dat veel webmasters zich bezighouden met linkbuilding. Met linkbuilding bedoelen we in principe het (laten) plaatsen van links naar een website. Zo kun je natuurlijk op zoek gaan naar websites waar je zelf een link kunt achterlaten, maar is het ook mogelijk om webmasters van andere websites te benaderen met de vraag of ze een link kunnen plaatsen. Deze twee methodes worden door de meeste mensen toegepast, maar wanneer je bent gezegend met een flinke dosis creativiteit zul je inzien dat er veel meer manieren zijn om aan links te komen.

Nu ik het begrip ‘linkbuilding’ heb toegelicht, is het tijd voor de 5 tips. Aangezien ik ervan uitga dat jullie beginners zijn, zal ik eerst wat linkbuilding tips voor beginners opsommen.

5 praktische linkbuilding tips

Zoek niet enkel naar links vanaf startpagina’s

Startpagina-linksHoewel startpagina-links erg voor de hand liggen en makkelijk te verkrijgen zijn, is het belangrijk om te beseffen dat dergelijke links niet ideaal zijn. Iedere pagina heeft namelijk een bepaalde waarde te verdelen over de uitgaande links op die pagina. Nu zie je waarschijnlijk al waar het probleem ligt: vaak staan er honderden links op een startpagina. Om een willekeurig voorbeeld te geven: op geld.jouwpagina.nl staan momenteel 255 links. Laten we zeggen dat er 100 punten te verdelen zijn over de links op die pagina. Iedere link krijgt in dat geval dus slechts 100/255 punten mee. Wanneer een website, met hetzelfde aantal te verdelen punten, slechts 10 uitgaande links heeft, komen we op 10 punten per link, wat natuurlijk een heel stuk meer is!

Zoek naar relevante links

Veel mensen denken dat het de bedoeling is om zo veel mogelijk links te plaatsen naar hun website. Dit is echter niet per definitie het geval. Kwaliteit en relevantie zijn namelijk ook van levensbelang. Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar links voor een webshop in computers, is een link vanaf een informatieve website over het griepvirus natuurlijk totaal niet relevant.

Bekijk wat je concurrenten doen

Wat jammer, je staat op positie 15 en wilt toch echt naar die felbegeerde top 3. Je hebt echter al van alles geprobeerd, maar verder dan plek 9 ben je na enkele maanden niet gekomen en inmiddels is je ‘inspiratie’ nog op ook. Hoe kan het toch dat je concurrenten hoger scoren? Gelukkig zijn er veel verschillende tools waarmee je kunt kijken welke websites er naar een bepaalde website linken. Met dergelijke tools kun je dus de strategie van je concurrent bepalen en proberen ook een link te krijgen op de websites die naar je concurrent linken. Let er echter wel op dat je het linkprofiel van je concurrent niet kopieert, want helaas is een kopie vaak minder goed dan het origineel…

Houd een ‘linkbuilding administratie’ bij

Het is waarschijnlijk niet je hobby, maar het bijhouden van een goede administratie is ook bij linkbuilding erg belangrijk. Het is verstandig om precies bij te houden welke websites je hebt gecontacteerd en welke links ook daadwerkelijk zijn geplaatst. Zo voorkom je dat je meerdere keren een mailtje stuurt naar dezelfde webmaster en kun je een reminder de deur uit doen wanneer je na enkele weken nog steeds geen reactie hebt ontvangen.

Linktekst, anchor text

Zorg voor een goede linktekst

Een goede linktekst, ook wel anchor text genoemd, voor de link naar je website is erg belangrijk. Stel je, hoe lastig het ook is, even voor dat Google.nl nu niet bestond. Op deze domeinnaam wil je een Nederlandse zoekmachine starten, maar wat is in dat geval nu een goede anchor text? Een goede linktekst is beschrijvend en maakt dus direct duidelijk wat er van de website verwacht kan worden. De ideale linktekst zou dus ‘Zoekmachine’ zijn. Aangezien het verstandig is om te wisselen in linkteksten, zou ‘Zoeken’ een goede tweede optie zijn. Waarschijnlijk weet je nu ook waarom ik het woord ‘zoekmachinemarketing’ in de eerste alinea heb laten linken naar mijn vorige artikel;-)

The following two tabs change content below.

Joep Bogaers

3 gedachten over “5 linkbuilding tips voor beginners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.