BlogCommunicatieConsumentengedragEthisch Verantwoord OndernemenGlobal marketingInnovatieMarkethings.net informeert

5 opmerkelijke innovaties van de afgelopen maand!

Voor een corporate bedrijf blijft het continue een uitdaging: op welke manier zorgen we voor innovatie? Het begrip ‘innovatie’ kenmerkt zich als ‘het introduceren van iets nieuws, of anders waarbij deze actie leidt tot de introductie van nieuwe ideeën, apparaten of methodes.’ Zo onderscheiden we incrementele innovaties(additionele toevoegingen op bestaande producten zoals Coca Cola’s Cherry Coke), disruptieve/radicale innovaties(denk aan Uber die een gehele industrie op zijn kop zet), markt doorbraken(aanspreken van nieuwe segmenten , zoals bijvoorbeeld de implementatie van 3D-printing in de gezondheidsindustrie) en technologische doorbraken(zoals Apple’s Siri). Hiermee wordt duidelijk dat innovaties niet alleen productgericht zijn, maar ook procesgericht of juist gericht op innovatieve marketingcommunicatie. Op welke manier pakken de multinationals van nu dit op? Waarmee onderscheiden deze gevestigde, enorme organisaties zich anno 2019? Hierbij de 5 opmerkelijkste innovaties van de afgelopen maand op een rijtje:

1. TBS – Britse bank belooft refund aan slachtoffers van fraude

We kennen dit soort verhalen allemaal wel: je ontvangt e-mails van een bron (die er vertrouwd uitziet door gebruik te maken van de echte naam van een instantie of bedrijf) met de vraag om een bedrag door te boeken dat dat je op korte termijn weer terug op je rekening ontvangt. Of je ontvangt enkele dagen na verkoop van bijvoorbeeld een dure camera via een veilingsite, een e-mail van de koper. De koper heeft het bedrag ‘per ongeluk’ twee keer overgemaakt. Nu vraagt de koper je het te veel betaalde bedrag terug te storten op een andere rekening dan waarvandaan het bedrag is bijgeboekt. Zelfs via Whatsapp zijn criminelen bezig met het creëren van nagemaakte Whatsapp accounts uit jouw contactenlijst waarin er wordt gevraagd of je geld wilt overmaken.  De Britse bank TBS is de eerste bank die nu een refund beloofd aan degene die het slachtoffer zijn geworden van fraude. Onder de garantie valt dat degene die in de val zijn gelokt is en zelf een bedrag heeft overgemaakt naar een fraudeur, dit bedrag alsnog terugkrijgt. Dit gebeurde tot op heden alleen nog in enkele situaties, omdat de persoon in kwestie vaak zelf degene is die het bedrag ‘vrijwillig’ overmaakt. Ik zeg: GO TBS! Naar mijn mening een mooie innovatie op het gebied van service, voor zowel oud als jong, waarin een bank inspeelt op een groeiende zorg binnen de financiële sector.  

2. Diageo’s Guinness biedt multipacks aan zonder gebruik van plastic

Persoonlijk vind ik Guinness, het Ierse Heineken dat lijkt op Cola en proeft naar koffie, niet te drinken. Echter, laat producent Diageo een mooie innovatie zien op het gebied van Corporate Social Responsibility (een thema dat zo belangrijk is geworden, dat zelfs de Zeeman zich hiermee bezighoudt in haar marketingcampagnes). Als onderdeel van Diageo’s doelstelling om de plastic voetdruk te verminderen met 16m pond, worden de multipacks van Guinness volgend jaar op wereldwijde schaal verkocht middels 100% kartonnen verpakkingen. Ook erkent de Country Director van Diageo Ierland zelfs dat deze actie de financiële duurzaamheid van de bedrijfsresultaten bevordert. Zo zie je maar weer, een relatief kleine verandering aan de verpakking waarin duurzaamheid en bedrijfsdoelstellingen hand in hand gaan, het is mogelijk.

3. The North Face’s marketing campagne stimuleert consumenten ‘offline’ te gaan

In een wereld waar digitalisering onderdeel is van de manier waarop we met zijn alle consumeren, gaat The North Face hier tegen in middels haar ‘Stop Scrolling, Start Exploring’ campagne.  De Global General Manager of Lifestyle zegt hiermee de consument een digitale pauze te willen geven, waarbij connectie met de echte wereld centraal staat. Doel van de campagne is de consument bewustmaken van haar omgeving en minder met technologie. De outdoor multinational is zelfs een online petitie gestart waarin staat dat 22 April, ‘Earth Day’ als nationale vakantiedag erkent moet worden. Het bedrijf heeft zelf op deze dag 113 winkels en haar hoofdkantoor in California gesloten om haar  personeel die dag tijd te geven om de outdoor omgeving te gaan ontdekken. Daarnaast heeft het bedrijf in 10 Europese steden evenementen georganiseerd die gericht zijn op de #ExploreMode, waarbij tools worden aangereikt om op deze dag niet bezig te zijn met de digitale wereld. Een opvallende statement en een innovatieve manier om een marketingcampagne neer te zetten dat geheel past mij het merk.

4. Coca-Cola kondigt Coca-Cola Energy aan

Ook gigant Coca-Cola blijft opzoek naar manieren om onderscheidend te blijven. De multinational zal per Mei Coca-Cola Energy en Coca-Cola Energy No Sugar op de markt brengen voor de 18+ doelgroep. Daan Berendsen, Senior Brand Manager van Coca-Cola zegt het volgende over de nieuwe productlijn: ‘‘Met onze ambitie om voor ieder moment van de dag een drankje te kunnen bieden zijn we altijd op zoek naar kansen om ons productportfolio uit te breiden. Het liefst gaat dat gepaard met innovatie, zodat we echt iets nieuws op de markt kunnen brengen. De CEO, James Quency, gaat hier dieper op in en geeft aan dat continue innovatie cruciaal is om groei te blijven behouden. Daarnaast spreekt hij over het inspelen op vager wordende scheidingslijnen van huidige productcategorieën, waarin innovatie op verschillende gebieden mogelijk wordt. Hiermee wordt verklaard waarom Coca Cola ook opereert op de koffie, smaakjeswater en smoothie-markt. In het kader van marktdoorbraken, een hele slimme zet; zonder dat we het zelf door hebben zullen we meer van producent Coca-Cola drinken dan we zelf doorhebben.

5. Netflix weergeeft een lijst met de best bekeken programma’s

In het kader van incrementele innovaties, zal Netflix een trial houden waarbij de top 10 best bekeken programma’s per week op Netflix in een aparte overview worden weergegeven. De streaming platform hoopt hiermee de online discussies over series op gang te krijgen. Critici vragen zich af of deze top 10 lijst niet gewoon een promotietool is om de Netflix Originals beter onder de aandacht te krijgen. De CEO wuift deze zorg weg door aan te geven dat er echt gekeken wordt naar de best gekeken series van die week, waarin hij aangeeft dat Netflix Originals veel belangstelling ontvangen bij de release van de serie, maar dit daarna ook weer afneemt. Ook de aangekondigde prijsverhoging in mei heeft volgens Netflix te maken met de nood om innovatie door te voeren en te kunnen blijven investeren in grootschalige van de Netflix originals. En laten we vooral niet vergeten dat Apple’s TV Plus en Disney’s + streaming services eraan komen.  Als consument zie ik het maar al te graag tegemoet: laat de strijd om innovatie voor deze streaming platformen maar komen.

Bronnen

https://www.bbc.com/news/business-47928773

https://www.forbes.com/sites/forbescoachescouncil/2017/05/08/why-innovation-is-crucial-to-your-organizations-long-term-success/#7b3e4aa03098

https://www.veiligbankieren.nl/overige-fraude/geldezels/

https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/4589981/whatsapp-fraude-gevaarlijk-waarschuwing-politie

https://www.marketingweek.com/2019/04/15/everything-that-matters-this-morning-15-april-2019/

https://www.marketingweek.com/2019/04/23/coca-cola-costa-product/

https://www.cocacolanederland.nl/stories/maak-kennis-met-coca-cola-energy

https://www.bbc.com/news/technology-47963495

https://edition.cnn.com/2019/04/02/tech/netflix-price-increase-email-trnd/index.html

The following two tabs change content below.
blank

Romaana Abdoelrahman

Romaana studeert, na afronding van de pre-master, Marketing Management aan de Universiteit van Tilburg. Haar interesses gaan uit naar technologische ontwikkelingen, opvallende marketing campagnes en inspirerende marketing goeroe's.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.