Analytics en DataBlogMarkethings.net informeert

5 seo trends voor 2018

SEO trends
Al jaren speelt Search Engine Optimization, kortweg SEO, een belangrijke rol binnen de online marketing. Iedereen weet anno 2018 wel dat het belangrijk is om je website zoekmachinevriendelijk te maken, dat neemt niet weg dat SEO een uitdagende taak is waarbij interessante content, gebruiksvriendelijke lay-out, betrouwbare, snelle en veilige technologie belangrijke vereisten zijn. In onderstaande blog bespreek ik een aantal interessante SEO trends voor 2018 en geef ik een aantal tips hoe je met je website hier op in kan spelen.

SEO, oftewel zoekmachine optimalisatie, is een verzameling van technieken gericht op het optimaliseren van je website voor de vindbaarheid in zoekmachines zoals Google. Voorheen konden websites met middelmatige content door SEO-trucjes toch hoog in de organische zoekresultaten komen, maar met zelflerende algoritmes probeert Google dit tegen te houden. De trends zijn ingezet, gaan een enorme invloed hebben op de manier van zoeken op het internet.

1. Technische basis: gebruiksvriendelijk, veilig en snel

In een eerder blog kon je al lezen over de feiten en fabels rondom SEO. De basis van je SEO blijft in 2018 enorm belangrijk. De zoekmachine crawlt (verkent) namelijk je website en bijbehorende pagina’s en moet ‘begrijpen’ waar deze over gaan. Je website moet aan de richtlijnen voor webmasters voldoen die Google heeft opgesteld en op deze manier kan je website hoger in de organische zoekresultaten verschijnen.

Zo moet elke pagina binnen je website geoptimaliseerd worden voor mobiel gebruik en elke pagina moet snel genoeg laden. Daarnaast is het van belang om je website te beveiligen door middel van een SSL certificaat. Websites met zo’n certificaat krijgen ‘https://’ en een groen slotje, waardoor gebruikers zien dat ze zich op een beveiligde website bevinden (IMU, 2017). Content op de pagina’s moet relevant zijn en eenvoudig te lezen. De belangrijkste zoektermen moeten terugkomen in de URL, de titel en je hoofdtekst. Op een pagina link je naar andere pagina’s binnen je website, want alle pagina’s moeten bereikbaar zijn binnen je website. Gebruik je afbeeldingen? Deze kun je ook optimaliseren met een alternatieve tekst (ook wel alt-tag).            

2. Mobile first

Zoals ik net al benoemde, moet je website mobielvriendelijk zijn en snel genoeg laden. Uit onderzoek van BrightEdge blijkt namelijk dat 57% van al het internetverkeer via mobiele apparaten komt. Sommige online marketeers beweren zelfs dat je eerst je website voor mobiel moet optimaliseren en daarna pas voor desktop.

Google is al geruime tijd bezig met het testen van een ‘mobile-first’ index. Naar verwachting gaan ze hier in 2018 extra aandacht aan besteden. Zo worden Accelerated Mobile Pages (AMP) ook steeds belangrijker. Dit zijn pagina’s die getoond worden op mobiele apparaten en geoptimaliseerd zijn om zo snel mogelijk te laden. Een voorbeeld van een AMP kun je in onderstaand voorbeeld zien. In deze trend zien we dus snelheid én mobielvriendelijkheid terugkomen.

3. Lokale en gepersonaliseerde zoekresultaten

De missie van Google is duidelijk: gebruikers voorzien van relevantie en kwalitatief hoogwaardige zoekresultaten. Uit onderzoek van Google Data blijkt 1 op de 5 zoekresultaten binnen Google lokaal gerelateerd zijn. Het is daarom enorm belangrijk voor een bedrijf om bovenaan te staan in lokale zoekopdrachten. Hiervoor is het van belang dat je Google Bedrijfsvermelding op orde is, deze wordt namelijk rechtstreeks weergeven in de zoekresultaten. Een redelijk nieuw onderdeel van Google Mijn Bedrijf is de Google Posts, waarmee je direct in Google heel gericht de aandacht kan grijpen van klanten. Je content is zo meteen zichtbaar in de zoekresultaten en zo ‘pak’ je meer plek in de organische resultaten. Doordat mensen steeds vaker via mobiele apparaten onderweg naar informatie zoeken online, zal lokale SEO enorm belangrijk worden.

4. Direct antwoord van Google

Google heeft aangegeven geen zoekmachine meer te willen zijn, maar een persoonlijk assistent. In feite stel je met elke zoekopdracht een vraag, waar Google zo snel én goed mogelijk antwoord op wil geven. Hiervoor gebruikt Google de featured snippets, dit zijn antwoorden op ‘hoe en wat’-vragen. Antwoorden op deze vragen vind je boven de nummer één organische zoekresultaten en het antwoord komt direct boven de website te staan zonder dat je hoeft door te klikken voor het antwoord. Momenteel bevat 30% van de zoekresultaten featured snippets.

Voor zowel websites als webshops zijn deze featured snippets interessant. Webshops kunnen op deze manier direct informatie verschaffen aan bezoekers en zo vertrouwen te wekken. Daarnaast zie je het direct antwoord krijgen op vragen ook terug in bedrijfsvermeldingen, zo kan je als klant direct een vraag stellen binnen de vermelding van een bedrijf en hoef je niet helemaal naar de contactpagina te navigeren.

5. Visual & voice search

Ook al ontwikkelen zoekmachines zich enorm de laatste jaren, het invoeren van zoekopdrachten gaat vanaf het begin af aan al via een toetsenbord. Hier begint nu verandering in te komen, met visual and voice search.

Voorheen kon Google afbeeldingen alleen begrijpen doormiddel van de informatie die werd gegeven via de bestandsnaam en de alt-tags. Nu ontwikkelt visual search zich steeds sneller én beter. Als uitgaanspunt gebruik je geen zoekterm voor je zoekopdracht, maar een afbeelding. Dit kan een foto zijn van je vakantie of een afbeelding die je hebt gevonden op een website.   

Daarnaast is het gebruik van de stem tijdens het zoeken in zoekmachines ook toegenomen, in 2016 gaf 1 op de 5 mensen al zoekopdrachten met de stem (Google, 2017). Spraakopdrachten zullen de zoekopdrachten doen veranderen, gebruikers kunnen namelijk makkelijker een vraag of zin spreken dan typen. Het aantal woorden per zoekopdracht is dan ook gemiddeld langer bij spraakzoekopdrachten dan bij normale zoekopdrachten. Voor SEO is het daarom belangrijk om te richten op longtail zoekopdrachten.

Conclusie

Google blijft updaten en ontwikkelen en dus moeten websites dit ook blijven doen. Sommige trends zijn al van start gegaan in voorgaande jaren, maar naar verwachting zullen ze nog meer ontwikkelen in 2018. Diverse trends hangen met elkaar samen, want door mobiel gebruik komen er meer lokale zoekopdrachten en meer visual en voice search, daarom zullen websites zich meer moeten richten op mobile first. Zorg dus dat je website past in het plaatje van Google: een gebruiksvriendelijke, veilige en snelle website die relevante informatie levert aan gebruikers.

Bronnen
https://www.brightedge.com/news/press-releases/gap-between-mobile-and-traditional-desktop-search-widens
https://www.thinkwithgoogle.com/data-gallery/detail/location-related-searches-on-google/
https://imu.nl/seo/seo-trends-2018/
https://searchengineland.com/google-reveals-20-percent-queries-voice-queries-249917

 

The following two tabs change content below.

Quinty Martens

Laatste berichten van Quinty Martens (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.