BlogCommunicatieConsumentengedragInnovatieMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireert

De 6 TED-talks die elke marketeer moet hebben gezien

Heb je ook wel eens het gevoel dat je eigenlijk nog niet wilt gaan slapen, maar je nog te weinig tijd hebt om een serie of film te starten? Dat je met jezelf had afgesproken op tijd te gaan slapen, maar dat wanneer je een serie start je alsnog pas na middernacht slaapt? Zelf bevind ik me regelmatig in zo’n situatie en wat ik dan meestal doe is het bekijken van TED-talks. Een TED-talk is een korte (5-20 minuten) ‘lezing’ waarin op een laagdrempelige, informele manier een bepaald onderwerp wordt behandeld. De onderwerpen zijn enorm divers en variëren van Augmented Reality tot Aids en van Zonne-energie tot Armoede. Aangezien deze blog zich focust op lezers met interesse in de wijde wereld van marketing, heb ik zes TED-talks geselecteerd waarvan ik vind dat elke marketeer ze moet hebben gezien. Ik heb deze talks geselecteerd omdat ze ofwel inhoudelijk handig zijn voor het uitoefenen van je werkzaamheden als marketeer, of omdat ze een duidelijke en inspirerende boodschap hebben die van belang kan zijn voor de wijde wereld van marketing. De oudste TED-talk in deze blog dateert uit 2009, waar de meest recente TED-talk is gepubliceerd op 7 september van dit jaar. De langste TED-talk in deze blog duurt ongeveer 18 minuten, waar de kortste TED-talk slechts zes en een halve minuut duurt. Dat is vergelijkbaar met een-tiende aflevering Game of Thrones of een-zevende aflevering Stranger Things. Daar maak je toch tijd voor? Kijk je mee?

TED-talk 1: Seth Godin – The tribes we lead

In deze TED-talk vertelt blogger en ondernemer Seth Godin over hoe de samenleving is verdeeld in ‘stammen’, oftewel groepen waarmee we ons verbonden voelen. Hij behandelt het lidmaatschap van deze stammen zowel vanuit het perspectief van een marketeer als vanuit het perspectief van een leider aan de top van een bedrijf. Wat voor consequenties heeft het voor marketeers dat we steeds meer bij een groep willen horen en we ons steeds sneller confirmeren naar wat deze groep van ons verwacht?
Lengte: 17:23 minuten
Jaar: 2009

TED-talk 2: Evan Williams – The voices of Twitter users

Evan Williams, medeoprichter van Twitter, geeft in deze TED-talk aan hoe belangrijk het is dat je écht naar je klanten of gebruikers luistert. Door het gedrag van Twitteraars te analyseren, introduceerde Twitter nieuwe functionaliteiten zoals onder andere het reageren op andere Twitteraars middels het @-icoon ontstaan. Kijk naar hoe je klanten zich gedragen en pas daar je aanbod op aan.
Lengte: 8:00 minuten
Jaar: 2009

TED-talk 3: Paul Kemp-Robertson – Bitcoin. Sweat. Tide. Meet the future of branded currencies.

Daar waar de Bitcoin de laatste tijd steeds vaker in het nieuws komt, toonde Paul Kemp-Robertson in 2013 al aan wat deze cryptomunt precies inhield en hoe deze valuta zich zal ontwikkelen. Daarnaast geeft hij inspirerende voorbeelden van bedrijven die hun eigen ‘valuta’ hebben gecreëerd: een betaalmiddel waarmee je alleen bij dat bedrijf kan afrekenen. Denk bijvoorbeeld aan de Starbucks Stars van de bijbehorende koffieketen. Gaan bedrijven in de toekomst steeds vaker een eigen betaalmiddel creëren door een beroep te doen op een eigen valuta? Robertson denkt van wel.
Lengte: 10:51 minuten
Jaar: 2013

TED-talk 4: Cathy O’Neill – The era of blind faith in big data must end.

In een wereld waarin bijna elk bedrijf pretendeert data-driven te werken en big data volgens veel bedrijven de sleutel is tot succes, geeft Cathy O’Neill in haar bevlogen TED-talk aan dat we juist niet te veel moeten vertrouwen op de data. Zonder een (correcte) interpretatie van de uitkomsten van de data zijn de gegevens nutteloos. Volgens mij heeft ze daar gelijk in. Als marketeers moeten we ons altijd bewust blijven van de voordelen, maar ook zeker de nadelen, van het gebruiken van grote hoeveelheden data. Uiteindelijk gaat het nog altijd om mensen. En juist deze mensen willen niet behandeld worden als een cijfertje. Waarom doen we het dan steeds en steeds meer?
Lengte: 13:18 minuten
Jaar: 2017

TED-talk 5: Tim Leberecht – 3 ways to (usefully) lose control of your brand.

Consumenten zijn steeds sneller geneigd om hun mening over een bedrijf of merk, positief dan wel negatief, te delen op social media en daarmee de wijde wereld in te slingeren. Hierdoor wordt het voor bedrijven steeds moeilijker om de publieke opinie te controleren en vereisen steeds meer klanten (complete) transparantie van het bedrijf. In deze korte TED-talk rijkt Tim Leberecht je een drietal manieren aan om op een goede en gecontroleerde manier, de controle over je bedrijf of merk te verliezen. Durf jij je te verliezen in zijn TED-talk?
Lengte: 6:31 minuten
Jaar: 2012

TED-talk 6: Simon Sinek – How Great Leaders Inspire Action

Als laatste wil ik jullie deze beroemde TED-talk van Simon Sinek niet onthouden. Het was een van de eerste TED-talks die ik heb gezien en naar mijn mening nog altijd de meest inspirerende TED-talk. Ondanks dat het onderwerp eigenlijk leiderschap is, betoogt Sinek dat leiders (of bedrijven) zich ten aller tijden moeten focussen op de ‘waarom’-vraag, en in mindere mate op de ‘hoe’- en ‘wat’-vragen. Waarom is jouw product of dienst beter dan die van de concurrent? En hoe zorg je ervoor dat je mensen kan motiveren om gezamenlijke doelen te bereiken? Je hoort en ziet het allemaal in deze TED-talk van Simon Sinek.
Lengte: 18:34 minuten
Jaar: 2010

Nog nooit nam de voorbereiding op het schrijven van een blog zoveel tijd in beslag. In de afgelopen periode bekeek ik ruim 30 TED-talks en selecteerde daaruit de 6 meest relevante TED-talks voor (toekomstige) marketeers. Hopelijk heb je er iets van opgestoken! Mis je nou een inspirerende TED-talk? Plaats de link dan in de comments en verspreid je idee!

The following two tabs change content below.
blank

Jorrit Gommans

Jorrit is Database Marketeer bij bol.com. Daarnaast is hij actief als bestuurslid van de Vereniging van Tilburgse Economen, de alumnivereniging gelieerd aan Tilburg School of Economics and Management. Ook is hij lid van de Raad van Advies van Asset en blogt hij in zijn vrije tijd voor Markethings.net.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.