BlogMarkethings.net inspireertOverig

8 redenen waarom je marketing moet studeren

ilovemarketing2

Zoveel carrièremogelijkheden… zoveel studiemogelijkheden… Wat moet je nu kiezen? De oplossing is makkelijker dan dat je denkt. Het antwoord is namelijk: Marketing! In deze blog de 8 redenen waarom marketing zo mooi is en waarom jij marketing moet studeren. 

1. Marketing bepaalt de strategie van een bedrijf

Je kan een goed product hebben, maar zonder goede marketing ben je nog steeds nergens. In welke markt ga je opereren? Welke segmenten target je? En welk gevoel wil je bij een consument oproepen? Dit zijn allemaal strategische vragen die essentieel zijn voor elk bedrijf en die een marketeer kan beantwoorden.

2. Outside the box denken

Marketing vereist creativiteit en ondernemerschap. Marketing staat niet stil, dus marketeers ook niet. Je moet nieuwe dingen durven en niet bang zijn. Als het in het verleden goed is gegaan, is het jou taak om het in de toekomst nog beter te doen. Lees hier de andere blogs die het creatieve aspect van marketing onderstrepen.

mondopasta

3. Marketeers worden niet vervangen door computers

De automatisering is in opkomst en veel banen zullen hierdoor verdwijnen. Er wordt voorspeld dat onder andere het aantal accountants drastisch omlaag zal gaan in de toekomst. Hier zullen de marketeers echter een stuk minder last van hebben; strategisch en creatief denken zal namelijk niet snel door computers vervangen worden.

mcdonalds

4. Big data is de trend

Juist deze automatisering van processen biedt veel mogelijkheden voor marketeers. Het begrip Big Data wordt om je oren gesmeten en juist voor marketeers is dit heel interessant. Er is meer data dan ooit beschikbaar waardoor marketeers nog beter weten wat de consument wilt. Het gebruik van Big Data staat echter nog wel in de kinderschoenen en veel bedrijven zoeken nog hoe ze er optimaal gebruik van kunnen maken. Hier in de blog van Sean kan je lezen hoe Big Data wordt gebruikt door Netflix.

bonuskaart

5. Creativiteit met inzicht combineren

De big data trend zorgt ervoor dat binnen de marketing de analytische vaardigheden steeds belangrijker worden. Het is voor marketeers dus ook essentieel dat ze met al deze data overweg kunnen. Marketing is dus niet zomaar een creatieve studie maar vergt ook het commerciële denken en de analytische vaardigheden. Dit maakt marketing een diverse vakgebied waar je je op meerdere vlakken kan ontwikkelen.

marketingwithoutdata

6. Massa psychologie

Consumenten hebben vaak niet door dat allerlei factoren hun keuzes beïnvloeden. Denk maar aan jezelf, waarom kies je product A over product B? Niemand zal zeggen dat ze de ene kiezen omdat die een leukere commercial heeft, of omdat die 0,99 cent is i.p.v. 1,00 euro. Toch wordt de keuze voor een groot deel door al deze factoren beïnvloed en het is de taak van de marketeer om hier gebruik van te maken.

Andere voorbeelden zijn:

  • Consumenten kiezen vaak de middelste optie, zoals medium size coffee bij Starbucks maar ook de middelste dekking van zorgverzekeringen. Waarom? Dat kan je lezen in dit artikel van Jeremy Said.
  • Kleuren beïnvloeden hoe je over iets denkt, lees ook deze blog van Dionne.
  • Geur van vers brood zorgt voor meer supermarkt aankopen.
  • Italiaanse muziek in een restaurant zorgt ervoor de mensen eerder Italiaanse gerechten bestellen.
  • Uit smaaktests blijkt dat de meerderheid van consumenten Pepsi lekkerder vind dan Coca Cola
  • In overdekte winkelcentra hangen geen klokken (net zoals in casino’s) zodat de consument niet op de tijd let. Ook galmen de gangen er vaak heel erg door de tegels, waar juist in de winkel zelf vaak tapijt ligt waardoor het daar rustiger is. Hierdoor ben je geneigd om sneller een winkel binnen te gaan.

Lees deze blog van Max als je nog meer voorbeelden wilt zien over hoe consumenten worden beïnvloed.

supermarktchoices

7. Marketing is dynamisch

Voor marketing zijn de huidige trends van levensbelang. Zoals deze blog inspeelt op de trend van rijtjes, waarmee je ook wordt doodgegooid op Facebook. Deze trendgevoeligheid maakt marketing heel dynamisch en divers en marketeers moeten altijd zorgen dat ze up-to-date zijn.

netflix and chill

8. Kans op een baan

De kans op een baan is gelukkig beter dan dat veel mensen op eerste gezicht zouden vermoeden bij marketing. De gemiddelde duur tot een betaalde baan na afstuderen is 3.7 maanden en in 2013 hebben 100% van de marketing management studenten in Tilburg binnen een jaar een baan gevonden. Zeker in de online marketing branche is er heel veel vraag naar starters. En met een gemiddeld bruto start inkomen van 2600 euro hoef je ook zeker niet op een houtje te bijten.

breaking bad money

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.