BlogMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireert

Send a raven, because a new alliance has been born

Wie kijkt het niet? Dé hitserie: Game of Thrones! Sinds 2011 is Game of Thrones één van de populairste televisieseries ter wereld die wordt uitgezonden op de zender HBO. De serie speelt zich af in Zeven Koninkrijken waarin families strijden om macht. Daarnaast speelt er zich een strijd af tussen de Night’s Watch en de White Walkers bij De Muur. Bij de muur wordt het  Zeven Koninkrijken beschermt tegen deze zogenoemde White Walkers. Dit was genoeg informatie over de hitserie Game of Thrones. Je zult je nu wel afvragen wat deze hitserie te maken heeft met mijn marketing blogpost over een brand alliance. Daarom volgt hier de vraag: ‘’Welk merk komt bij jou naar boven bij de naam White Walker?’’  

Johnnie ‘White’ Walker is coming….

Johnnie Walker heeft in samenwerking met de televisiezender HBO de White Walker Whiskey geïntroduceerd. Dit is een whiskey geïnspireerd door de ijzige White Walkers uit Game of Thrones. De naam is natuurlijk al een perfecte combinatie van deze twee merken! Als twee merken een nieuw merk op de markt introduceren wordt dit een brand alliance genoemd. Een brand alliance, ofwel co-branding, is een samenwerking tussen twee merken om voor beiden extra associaties te creëren. Er zijn verschillende vormen van brand allianties waaronder: joint-venture, ingrediënt co-branding en same company co-branding. In het geval van HBO en Johnnie Walker is er sprake van een joint-venture co-branding, waarbij twee merken een geheel nieuw merk op de markt brengen, genaamd de White Walker Whiskey.

It’s in your favor

Waarom zouden twee merken een strategische alliantie aangaan? Bij een strategische alliantie willen twee merken ervoor zorgen dat de secundaire associaties, voor beiden, worden versterkt. Alle associaties vormen een associatief netwerk in het hoofd van een mens, en zijn aan elkaar gelinkt met zogenoemde nodes. Deze nodes zijn als het ware informatie units in het hoofd van een mens. Tevens zijn de associaties onder te verdelen in primaire en secundaire associaties.

Balance TheoryBij een strategische alliantie creëren mensen secondaire associaties aan andere entiteiten, bijvoorbeeld een merk of object. Aan deze entiteiten wordt het andere merk gelinkt. In dit geval worden er dus twee merken aan elkaar gelinkt. Dit vergroot het associatieve netwerk, waardoor er meerdere nodes ontstaan naar beide merken. Hiermee wordt de kans op het herinneren en terughalen van een merk uit je hoofd dus sterker. Of dit altijd werkt? Dat niet! Het is namelijk wel van belang dat de attitude ten aanzien van beide merken positief is. Tevens is het van belang dat men een connectie ziet tussen beide merken. Dit wordt ook de Balance Theory genoemd. Deze theorie suggereert dat alles in ‘’balans’’ moet zijn anders zal de strategische alliantie niet werken. Wil je hier meer over weten? Lees dan even de blog van Amy. 

Winter is here

De White Walker Wiskey is een limited-edition wiskey die is geïnspireerd op de White Walkers uit Game of Thrones. De strategische alliantie is op een erg bijzondere wijze ontstaan. Het is namelijk ontstaan doordat de visie van Johnnie Walker aansloot op de verhaallijn van Game of Thrones. In de visie van Johnnie Walker wordt de whiskey omschreven als een alcoholische drank om de koude Schotse winters te doorstaan. Dit komt natuurlijk overeen met de bekende zin uit de serie ‘’winter is coming’’, waarbij wordt gerefereerd naar de White Walkers achter De Muur. Op deze manier proberen beide merken de secundaire associaties te versterken en dit begint echter al bij de naam van het product. De White Walker flessen zijn ook voorzien van een speciaal design. De flessen zijn zo ontworpen dat het, door de ijzige witte en blauwe kleur, de fans doet denken aan de ‘’Frozen North’’. Op de fles staat een iconische Johnnie Walker in een harnas waarmee de Night’s Watch wordt aangeduid. Het aller belangrijkste is de timing van het uitbrengen van de White Walker whiskey. Alle fans zitten namelijk met smart te wachten op het aller laatste seizoen van Game of Thrones dat op 14 april wordt uitgezonden. De White Walker whiskey staat dan ook voor ‘’Winter is Here’’, waarbij wordt gerefereerd naar de release datum van het aller laatste seizoen. Wat denk jij, gaat deze strategische alliantie zijn vruchten afwerpen?

The following two tabs change content below.
blank

Kirsten Huijsmans

Kirsten studeert Marketing Management aan de Universiteit van Tilburg en blogt sinds oktober 2018 voor Markethings.net. Haar interesses gaan voornamelijk uit naar: online-marketing en consumer behavior.
blank

Laatste berichten van Kirsten Huijsmans (toon alles)

Een gedachte over “Send a raven, because a new alliance has been born

  1. Ik zag dit laatst nog voorbij komen in een app-groep van vrienden, maar besteedde niet veel aandacht aan. Lijkt mij wel wat 🙂
    De gedachte hierachter is natuurlijk heel goed bedacht, niet dat de serie of het whiskey merk veel meer promotie nodig zou hebben. Alweer zo een project dat niet zal falen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.