BlogCommunicatieMarkethings.net inspireert

A tribute to moms

Zojuist heeft Procter & Gamble een hele mooie reclamecampagne neergezet waarin alle moeders worden bedankt voor hun inzet bij het grootbrengen van hun zonen/dochters naar de succesvolle atleten die het nu zijn.

http://www.youtube.com/watch?v=57e4t-fhXDs

Er wordt nu weer volop gepromoot en gesponsord voor de Olympische winterspelen van 2014 in Sochi. Zo is er laatst een internationale campagne uitgebracht waarin Sven Kramer zijn moeder Elli bedankt. Wel moest er natuurlijk in andere landen uitgelegd worden wie Sven Kramer is, maar het uitgangspunt van de reclame is duidelijk.

Strategie Procter & Gamble

Procter & Gamble werd in 2010 lid van het Olympic Partner (TOP) Programme en is daarmee één van de tien bedrijven die de Olympische spelen ondersteunen. Procter & Gamble is een multinationaal bedrijf dat gespecialiseerd is in consumentengoederen. Voorbeelden hiervan zijn verzorgingsproducten, dierenvoedsel en was- en reinigingsproducten. In Londen slaagde Procter & Gamble erin een groot publiek te bereiken met een campagne onder het motto ‘thank you mom’. Nu voor het eerst geeft Procter & Gamble ook in Nederland invulling aan zijn wereldwijde Olympische samenwerking met het International Olympic Committee  (zie de commercial).

Procter & Gamble wil met deze reclames laten zien dat achter iedere atleet een moeder staat die bijdraagt aan het succes. Een moeder die zich met heel haar hart inzet voor haar kind.  Deze reclames passen bij de missie van Procter & Gamble om mensen te raken en hun leven te verbeteren. Daarnaast richtten deze reclames zich op de doelgroep van Procter & Gamble: moeders. Procter & Gamble streeft er namelijk naar moeders de beste producten te geven en daarmee, waar mogelijk, hun leven een klein beetje gemakkelijker te maken.

Wat daarnaast ook erg mooi is, is de samenwerking tussen Procter & Gamble en het sportmarketing bedrijf 2Basics. Zij hebben namelijk naast het ‘bedankt mam’ fenomeen een website opgezet die de moeders steunen van alle sportende kinderen in de wereld. Dit is een onafhankelijke website waarop verhalen van moeders en hun kinderen over het dagelijks leven worden gedeeld.

De reclamecampagnes van Procter & Gamble zijn een grote hit doordat ze een universeel gevoel aan spreken. Voor elke topsporter is hun moeder namelijk een ontzettend belangrijk persoon en bij het behalen van hun topprestaties bedanken ze dan ook eerst hun eigen moeder voor de liefdevolle opvoeding die hun is gegeven. Deze emotionele binding gaat ons allemaal sterk aan het hart en bij elke reclamecampagne van ‘bedankt mam’ wordt er dan ook een nostalgisch of liefdevol gevoel opgeroepen.

Invulling commercials Procter & Gamble campagne

De start van de campagne Bedankt, Mam valt precies 100 dagen voor de start van de Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi en wordt wereldwijd ondersteund door meer dan vijftien P&G-merken. De volgende merken geven op de onderstaande manieren invulling aan de Procter & Gamble campagne voor deze winterspelen:
COMPOSITE-FINAL-9

  • P&G Beauty gaat vrouwen inspireren er ‘op hun winters best’ uit te zien deze winter, en met name in de campagne van Olay is een rol weggelegd voor Lindsey Vonn (Amerikaanse Olympische goudenmedaillewinnares in het alpine skiën)
  • Gillette spoort alle mannen ter wereld aan onder het motto ‘Laat je innerlijke kracht zien’ in een campagne waaraan wordt meegewerkt door Alexander Ovechkin (Russische Olympische ijshockeyer) en Sven Kramer (Nederlandse Olympische goudenmedaillewinnaar in het schaatsen)
  • Pantene en Elena Ilinykh (Russische Olympische kandidaten bij het kunstschaatsen) laten zien dat ze de barre winteromstandigheden aan kunnen onder het motto ‘Versla de winter met glans!’
  • Head & Shoulders laat roos verdwijnen en het zelfvertrouwen groeien, in een campagne met Evgeni Malkin (Russische Olympische ijshockeyer)
  • Bounty realiseert zich dat aankomende atleten erbij gebaat zijn als ze zo min mogelijk belemmeringen op hun pad tegenkomen, met de campagne ‘Laat het feest beginnen’ met Julie Chu (Amerikaanse Olympische medaillewinnares en aanvaller van het nationale vrouwenijshockeyteam)
  • Blend-a-Med en Crest voeren campagne met Alena Leonova (Russische Olympische kandidate bij het kunstschaatsen) en Evan Lysacek (Amerikaanse Olympische goudenmedaillewinnaar bij het kunstschaatsen) waarin iedereen die wil worden opgemerkt, wordt aangespoord onder het motto “Wees klaar voor het moment waarop je in de schijnwerpers staat”.

Ik vind dat deze reclamecampagnes een goede invulling geven aan de Olympische spelen doordat je jezelf kan associëren met de atleten en hun moeders. Het geeft een veel sterkere binding met dit evenement, want ook deze atleten hebben hun partij gehad van vallen en weer opstaan net zoals iedereen. Echter deze reclames zullen niet iedereen aanspreken, want in plaats van moeders zijn er ook vaders die een grote rol gespeeld hebben in het vervullen van de sportwens van hun kind. Het ligt dus aan de gevoelens en ervaringen  van een persoon hoe succesvol deze reclamecampagnes zullen zijn.

The following two tabs change content below.

Amanda

Laatste berichten van Amanda (toon alles)

Een gedachte over “A tribute to moms

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.