BlogMarkethings.net informeertOverig

Amsterdam Dance Event: D4nce & Brands

header-wide

Al decennia lang verbindt muziek mensen met elkaar. Muziek verbindt het rationele met het emotionele, waardoor de verbinding tussen verstand en gevoel in balans komt. Als de voordeur naar verandering gesloten is, vindt de muziek wel een andere ingang. Dit is precies waar Amsterdam Dance Event zo goed in is geworden: het bij elkaar brengen van mensen uit de hele wereld met dezelfde passie: muziek. En er is voor ieder wat wils: van de dikste shows tot een echte ADE University. Echter zijn het niet alleen mensen die zich tijdens Amsterdam Dance Event (ADE) met elkaar verbinden. Dit is namelijk een uitgelezen mogelijkheid voor merken om zich te verbinden met hun publiek!

ADE als Communicatiemiddel

Dat muziek gevoelens losmaakt en beelden kan oproepen, herkennen de meesten wel. Als je verliefd of vrolijk bent, luister je naar andere muziek dan wanneer je ongelukkig of boos bent. Muziek helpt bij het uiten of versterken van gevoelens, om te ontspannen of om juist extra energie te krijgen. Of denk aan de kracht van muziek als middel tot verbinding. Mensen die samen muziek maken hebben vaak aan een half woord genoeg om elkaar te ‘verstaan’, ook al spreken ze elkaars taal niet. Muziek is van oudsher een communicatiemiddel, een vertaler en vertolker van emoties en een middel om mensen met elkaar te verbinden. Daarom is het goed om als merk aanwezig te zijn tijdens het grootste ‘verbindend evenement’ van de wereld: Amsterdam Dance Event.

Volgende week zullen er bijna 400.000 duizend enthousiastelingen vanuit de hele wereld Amsterdam bezoeken om een dansje te wagen of te leren over het produceren van muziek. Ook voor verschillende merken is het een belangrijk evenement om bij te zijn en jezelf te laten zien. Denk bijvoorbeeld aan AirBNB en Booking.com die duizenden mensen graag in een van hun accomodaties wil laten overnachten, denk aan Uber die muziek liefhebbers naar hun festival bestemming rijdt of denk aan Ray-Ban die met hun technologie bijdraagt aan het ontdekken van nieuwe vormen van muziek experience tijdens het bekende evenement ‘Boiler Room’.

facebook_placeholder

Brand connections

Tijdens ADE Dance & Brands zijn er verschillende cases van wereldwijde merken, DJ’s en connectors die interessante inzichten geven in het verbinden van merken met de creativiteit van de muziek. In een wereld waar je muziek tegenwoordig niet meer kunt ontwijken, is het echter wel steeds lastiger om je publiek goed te bereiken. Daarbij komt dat muzieksmaken snel veranderen en merken daarbij dus goed moeten monitoren hoe de verschillende scenes veranderen en of de connectie met de muziek nog steeds aansluit bij de idenditeit van een bepaald merk. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld het Duitse biermerk ‘Beck’s’ wat jaarlijkse de grootste poprock concerten in Duitsland sponsort.

Henner Höper, Marketing Directeur bij Ab InBev verklaart de keuze hiervoor: “Een tv-reclame heeft niet dezelfde intensiteit. Je kunt honderd keer een tv-reclame kijken, maar daarmee bereik je niet hetzelfde effect als een heel weekend aanwezig zijn met een merk in de persoonlijke omgeving van de consument.” De cijfers bevestigen dit ook: Bijna 31% van de muziekfans valt een sponsor vooral op tijdens een festival of concert, meer dan bijvoorbeeld zichtbaarheid in de media. Alcohol doet het sowieso vaak goed op festivals. Een recent voorbeeld hiervan is van Desperados.

Brand Channels

Daarnaast is online content verspreiden tegenwoordig erg belangrijk. Bijvoorbeeld door retargeting bij Video On Demand (VOD) platforms. De streams van bijvoorbeeld festivals op internet verlengen als het ware de festivalbeleving. Mensen kijken bepaalde sets, indien mogelijk, vaak terug na het festival. Een klein voorbeeld: Tiesto’s set op ADE 2015 werd nadien bijna 6 miljoen keer bekeken op YouTube!

redbullEen ander goed voorbeeld van een connectie maken met de muziekwereld is RedBull. Een merk dat bijna automatisch wordt gelinkt aan muziek. Op festivals en online kanalen wordt RedBull vaak gezien als hét merk van de muziekwereld. Logisch toch, aangezien het een energiewerkende factor heeft? Het gaat toch ietsje verder dan dat. RedBull is natuurlijk het eerste drankje waar je aan denkt wanneer je energie nodig hebt. Echter hebben ze jarenlang gebouwd aan een imago dat hun verbindt met muziek. Op hun eigen website hebben ze ook een heus platform met informatie over de opkomende en vetste festivals. Hierdoor creër je ook jouw eigen community en ‘verbindt’ je jouw doelgroep ook echt met jouw merk. Je geeft jouw doelgroep dus ook echt iets terug. En dat is volgens mij een erg goede strategie.

Wil je nou meer weten over bepaalde strategieën die merken hebben of wil je inspirerende verhalen horen over mensen uit de scene? Ga dan vooral naar ADE: Dance & Brands op donderdag 20 oktober. Benieuwd naar de line-up? Bekijk het programma hier!

Bronnen

http://www.marketingtribune.nl/algemeen/nieuws/2015/09/[ade-db]-ade-opperhoofd-zijlma/

http://www.marketingtribune.nl/algemeen/nieuws/2016/09/tommy-zee-over-hoe-ade-kunst-en-commercie-samenbrengt/

The following two tabs change content below.
blank

Sander Mortier

Sander is momenteel E-commerce Trainee bij Smartwares Group. Daarnaast is hij actief in adviesorgaan Stichting Markethings Week. Verder blogt hij regelmatig voor Markethings.net. Zijn verdere vrije tijd besteed hij graag aan muziek, sporten en reizen. Wil je met Sander in contact komen? Stuur hem dan gerust een berichtje op LinkedIn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.