Blog

Adidas & Nike: Crushing the competition?

Zaterdag was het weer zover, de Champions League finale van 2011. Manchester United en FC Barcelona streden in London om de meest prestigieuze clubtitel van Europa. Een mooi affiche voor de beide clubs, maar zeker ook voor hun sponsors. Verzekeraar AON (Manchester) en Unicef (Barcelona) staan in de schijnwerpers (naast het voetbal uiteraard). Toch is er een andere sponsor die tevreden mag zijn met dit Champions League toernooi: Nike.


Klein maar fijn

Hoewel misschien onopvallend tijdens de wedstrijd met de tientallen reclame borden, hoofdsponsors, en reclamespotjes, toch heeft ieder team een kledingsponsor. Het logo van met name Nike en Adidas is op vrijwel iedere voetbalschoen, shirt en broekje terug te vinden. Ook al is dit logo relatief klein, toch is het altijd wel ergens in beeld. Het lijkt misschien niet significant maar ondertussen zit hier een enorme business achter en onbewust word je er toch telkens mee geconfronteerd.

Het succes van de club straalt af op de sponsors. Maar voor de kledingsponsor zit hier nog iets anders achter. De verkoop van clubshirts levert direct omzet op voor deze bedrijven. Het inschatten van de aanwas aan fans wordt ineens een belangrijke zaak bij het kiezen van clubs om te sponsoren.

Nike en Adidas

Nike en Adidas zijn de voornaamste kledingsponsors in het voetbal. Op bijna ieder sportartikel prijkt wel de drie streepjes van Adidas of de ‘’Swoosh’’ van Nike. Om dit te illustreren heb ik een overzichtje gemaakt van de top 10 van de UEFA clubranglijst.

Europese Club Ranglijst (UEFA) Club Sponsor
1 Manchester United Nike
2 FC Barcelona Nike
3 Chelsea Adidas
4 Bayern München Adidas
5 Liverpool Adidas
6 Arsenal Nike
7 Real Madrid Adidas
8 FC Porto Nike
9 Internazionale (Inter Milan) Nike
10 AC Milan Adidas

 (Voor de volledige ranglijst klik hier)

Opvallen is dat alleen Nike en Adidas in deze top 10 voorkomen, terwijl er een scala aan andere kledingsponsors op de markt is. Denk maar aan merken als Puma, Umbro, Reebok, Lotto en Diadora. Voor de wereldranglijst van landenteams ziet de verdeling er als volgt uit:

Wereldranglijst (FIFA) Land Sponsor
1 Spanje Adidas
2 Nederland Nike
3 Brazilië Nike
4 Duitsland Adidas
5 Argentinië Adidas
6 Engeland Umbro
7 Uruguay Puma
8 Portugal Nike
9 Italië Puma
10 Kroatië Nike

 (Voor de volledige ranglijst klik hier)

Hier zijn ook andere merken vertegenwoordigd, maar de top 5 wordt helemaal gedomineerd door Nike en Adidas. Het lijkt erop dat deze twee merken met kop en schouders boven de rest uitsteken.

Nike vs. Adidas?

De finale van de Champions League dit jaar gaat tussen Nike en… Nike. Een win-win situatie? Waarschijnlijk wel. Of Barcelona nou wint of Manchester, Nike heeft in ieder geval de sponsordeal met de Champions League winnaar van 2011. Natuurlijk is het de club die de wedstrijd wint, niet het merk, toch zal Nike tevreden zijn met het afgelopen toernooi. Wanneer fans sportkleding kopen van hun team zal dit uiteindelijk geld in het laatje opleveren.

Andere sporten

Wanneer we kijken naar andere sporten komt een vergelijkbaar beeld naar voren. De topteams en topsporters worden bijna allemaal gesponsord door Nike of Adidas. In het tennis heb je Nadal (Nike), Djokovic (Adidas), Federer (Nike) en Andy Murray (Adidas) als de vier beste mannelijke spelers van de wereld en bij de vrouwen Wozniacki (Adidas) en Sharapova (Nike), allemaal gesponsord door de grote twee. Basketball: in de NBA heb je de Chicago Bulls, Miami Heat, LA Lakers, San Antonio Spurs, Boston Celtics, Dallas Mavericks, allemaal Adidas. Honkbal: New York Jankees, Boston Red Sox,  Detroit Tigers, Cleveland Indians, allemaal Nike.

Celebrities

Ondertussen gaat het hard tegen hard. Celebrities worden aangetrokken. Adidas komt met sterren als Lionel Messi en David Beckham, maar naast de voetballers ook met popsterren zoals Katy Perry en B.o.b..  Messi? Die speelt toch bij Barcelona in een Nike shirt? Ja, maar in de tv-commercial van Adidas draagt hij het shirt van het Argentijnse elftal, van Adidas. (In de commercial speelt Argentinië trouwens een wedstrijd tegen Spanje, ook in Adidas tenues). Nike heeft in haar reclames spelers van het Nederlands elftal, of in ieder geval Wesley Sneijder en wat figuranten in oranje shirts, en spelers als Rooney, Ribery, Ronaldo en Ronaldinho. Ribery? Speelt die niet bij Bayern München in een Adidas shirt? Ja, maar het Franse nationale team wordt weer gesponsord door Nike. Het loopt allemaal enigszins door elkaar. (Ook in de reclame van Nike spelen teams tegen elkaar die door Nike gesponsord worden).

Al met al kan geconcludeerd worden dat Nike en Adidas de voornaamste kledingsponsors in de sportwereld zijn. Er blijkt heel wat meer achter het kleine onschuldige logo’tje op de sportkleding te zitten…

 

Adidas: Crushing the competition?

The following two tabs change content below.

5 gedachten over “Adidas & Nike: Crushing the competition?

  1. Leuk artikel Max 🙂 Onderwerp spreekt me aan en de toegevoegde video’s zijn een meerwaarde!

  2. Vandaag was er wederom een Nike-Nike finale te bewonderen, de finale van Roland Garros: Nadal tegen Federer. Beiden worden gesponsord door Nike en het logo was dan ook bijna 4 uur lang continu in beeld. Opvallend is ook de afwezigheid van Nike als sponsor van het toernooi, hoewel Adidas dat wel is. Gezien de spelers die Nike onder contract heeft staan waarschijnlijk een overbodige luxe.

  3. Als je goed op let zie je dat inderdaad overal in beeld, de hele tijd. Ik had dit artikel geschreven vlak voor de champions league finale dus toen ik erop ging letten tijdens de wedstrijd zelf was het echt verbazingwekkend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.