BlogCommunicatieMarkethings.net informeert

Adidas vs Nike: waar vinden we grootheid?

Bij de Olympische Spelen draait het qua sportmerken grotendeels om de strijd tussen Adidas en Nike. Tussen een sponsor van de Spelen en een niet-sponsor van de Spelen. En beiden merken denken dit jaar te weten waar we Greatness kunnen vinden. Dus vertel maar, waar vinden we dat?

Adidas is sponsor van de Spelen en pakt logischerwijs groots uit met onder andere deze – naar mijn idee prachtige – commercial. Haar campagne uit de boodschap dat sporters zich het podium moeten toe-eigenen, want zoals in onderstaand filmpje wordt gerapt: The stage is where greatness is made.

http://www.youtube.com/watch?v=3MHhaMXrUk8

Op het hoogste podium dus, daar vinden we grootheid. Of niet, Nike?

Nike is in tegenstelling tot Adidas geen sponsor van de Spelen. Daardoor moet het er alles aan doen om elke directe link met de Spelen in haar campagnes te vermijden. Het IOC staat erom bekend nogal een control freak te zijn wat betreft haar trademark. Niet-sponsoren mogen geen gebruik maken van de ringen, geen gebruik maken van de naam, geen gebruik maken van termen als goud, zilver en brons, en wat al niet meer. Desalniettemin werkt Nike zich er een weg omheen, en vind het grootheid ergens anders dan haar concurrent, namelijk niet op het podium, maar juist overal:

http://www.youtube.com/watch?v=_hEzW1WRFTg&feature=relmfu

Tegenstrijdige boodschappen dus. Uitgezonden door de twee grootste spelers in de sporting goods industrie. Logisch is het wel. Adidas dat zich focust op de topsporters op het door haar gesponsorde evenement, en Nike dat zich richt op iedereen buiten het door hen niet-gesponsorde evenement.

Overigens is Nike op de Spelen zeker niet onzichtbaar, mede vanwege de gesloten deals met individuele sporters of teams. Ook zal het via haar sociale accounts erg actief zijn met Olympisch-gerelateerd materiaal.

En dan rijst er een interessant kwestie: Zou je beter hoofdsponsor kunnen zijn, of je via andere wegen aan een evenement binden? Mm, thoughts?

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.