BlogCommunicatieMarkethings.net informeert

Advertenties om angstig van te worden

Nog een aantal dagen en dan is het zo ver: Halloween! Deze feestdag wordt ieder jaar steeds populairder in Nederland. Zo zien we steeds meer kinderen langs deuren gaan voor een trick-or-treat-tocht, en verschijnen de griezeligste films rond deze periode. Wist je ook dat de emotie angst vaak wordt gebruikt in communicatie uitingen? In deze blog vertel ik je meer over het gebruiken van zogeheten angstprikkels.

 Wat zijn angstprikkels?

Men spreekt van het gebruik van angstprikkels, ook wel fear appeals genoemd, wanneer een boodschap in een advertentie wordt overgebracht om angst op te wekken. Angstprikkels focussen zich op de negatieve uitkomst wanneer een actie wel, of juist totaal niet, wordt uitgevoerd. Je wordt dus als het ware ‘bang’ gemaakt over de negatieve consequenties, zoals in commercials die gaan over het stoppen met roken. Het gebruikmaken van angstprikkels is een goede manier om attentie op te roepen. De reden hiervan is dat angstprikkels dicht bij ons instinct liggen, waardoor zij een automatische oriëntatiereactie opwekken. Dit zorgt ervoor dat wij meer aandacht aan de advertentie zullen besteden.

In de praktijk

Angstprikkels worden voornamelijk ingezet door instanties en organisaties die niet commercieel zijn ingesteld, maar die men wel een bepaalde kant op wil sturen of het gedrag wil veranderen. Hierbij kan je denken aan het Wereld Natuur Fonds, of advertenties vanuit de overheid die gaan over het stoppen met roken, het dragen van je gordel en het niet bellen gedurende het rijden. Dit zijn organisaties die veel attentie van ons verwachten, waardoor zij deze angstprikkels gebruiken in hun communicatie uitingen. 

      

 

Angstprikkels door commerciële bedrijven

Alhoewel het gebruik van angstprikkels niet veelvuldig worden ingezet door commerciële bedrijven, zijn er merken die dit wel doen. Dit zijn commerciële merken die voornamelijk gaan over de gezondheid van de consument. Voorbeelden hiervan zijn deodorantmerken en tandpastamerken. Hierin zien we dat angst kan variëren. Zo kan men angstig worden wanneer hun eigen mondgezondheid op het spel staat, maar ook de angst om sociaal niet geaccepteerd te worden. Zie hieronder een commercial van het deodorantmerk Old Spice. Bij mannen wordt de angst opgewekt dat zij misschien niet zijn zoals hun vrouw zou willen, tenzij zij Old Spice zouden gebruiken.

 

Het keerpunt van angstprikkels

Angstprikkel mogen dus perfect lijken om attentie van de consumenten op te roepen; hier zit ook een keerpunt in. Dit keerpunt wordt duidelijk gemaakt in de Wet van Yerkes-Dodson.

Deze wet houdt in dat wanneer er de arousal (de mate van de angstprikkel) stijgt, de cognitieve capaciteit (hoeveelheid aandacht dat besteden wordt aan de advertentie) ook stijgt. Echter zien we een keerpunt. Dan daalt namelijk de cognitieve capaciteit, terwijl de mate van de angstprikkel nog meer stijgt. dat wanneer een commercial té angstig is en men té bang maakt, zij geen aandacht meer zullen besteden aan de advertentie.

Conclusie

Fear appeals zijn prima instrumenten om de aandacht van consumenten te trekken, om ze een bepaalde richting in te sturen. Echter moet de commercials niet te beangstigend zijn, aangezien de attentie zal dalen. Er bestaat niet zoiets als een strenge regel die zegt dat je te veel angstprikkels gebruikt. Dus of een commercial wel of niet te eng is, zal moeten worden getest voordat de commercial de wereld in gaat.

Persoonlijk vind ik angstprikkels goed werken. Wanneer je kijkt naar een van de bovenstaande advertenties, merk je zeker dat de advertenties goed je aandacht weten te trekken. Daarnaast zou het ook zo kunnen zijn dat je bewust niet meemaakt dat je je angstig voelt, zoals bij de commercial van Old Spice het geval is. Daar maken ze gebruik van een emotie die mannen wellicht niet zo snel kan plaatsen. Voel je je jaloers? Wil je zijn zoals de man van de commercial? Ook zulke gevoelens komen voor uit angst: de angst om niet goed genoeg te zijn. Angst kan er dus zijn in alle soorten en maten!

The following two tabs change content below.
blank

Daphne van Velsen

Daphne studeert Marketing Management aan Tilburg University en blogt sinds oktober 2018 voor Markethings.net. Haar interesses met betrekking tot marketing zijn zeer uiteenlopend: van retail marketing en consumentengedrag, tot online marketing en channel marketing.
blank

Laatste berichten van Daphne van Velsen (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.