BlogCommunicatieMarkethings.net inspireert

Adverteren in de jaren ’60: Mad Men

Onlangs werd bekend gemaakt dat de populaire serie Mad Men  maar liefst 17 maal genomineerd is voor de Emmy awards. In de serie speelt de reclame-industrie een grote rol.

(M)ad Men

In de serie volg je Don Draper, een succesvolle creative director en junior partner bij reclamebureau Sterling Cooper. De serie speelt zich af in de jaren ’60 in New York. Het werk en privé leven van Draper (zowel in boardroom als bedroom) wordt uitgebreid belicht en wordt netjes in de tijd geplaatst. Als kijker neem je een kijkje in het leven van Draper, zijn collega’s en familie (op onderstaand plaatje zie je een deel van de cast).

Advertising

Een groot deel van de serie speelt zich af op het kantoor van Sterling Cooper,  waar Draper en zijn collega’s werkzaam zijn. Je komt te weten hoe zowel account-managers, copywriters en creative hun taken uitvoeren. De serie heeft in zekere zin product placement, bekende merken komen aan bod zoals Heineken, Unilever (Dove, Vaseline), Clearasil en Jack Daniels. Echter, andere merken zoals Cadillac zitten in de serie om het realisme te vergroten.

De jaren ’60

Wat ik erg mooi vind aan de serie is dat er veel aandacht aan de tijd wordt besteed. Toentertijd had men andere opvattingen over sexisme, alcohol- en tabakgebruik, en racisme. Daarnaast is er veel aandacht besteed aan props zoals kleding, auto’s en de omgeving. Ook behandelt de serie belangrijke gebeurtenissen zoals feestdagen en de moord op Kennedy. Jammer vind ik echter dat de koude oorlog nauwelijks aan bod komt, iets wat toen ongetwijfeld erg speelde onder de bevolking.

Conclusie

Kortom, als je van marketing en een wat serieuzere (drama) serie houd met een sterk mannelijk hoofdpersonage (in de richting van The Sopranos, Suits, en in zekere zin Breaking Bad) dan raad ik je aan Mad Men zeker een kans te geven. Ondertussen zijn er al vijf seizoenen beschikbaar. Dat belooft heel wat kijkplezier deze vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.