Blog

Adverteren op Twitter: Bruikbaar of niet?

Geschreven door Ruben Teunissen

Adverteren op Twitter
In navolging van Google, Youtube en Hyves is het tegenwoordig ook mogelijk om te adverteren op Twitter. Deze mogelijkheid is natuurlijk niet verrassend, omdat de ruim 100 miljoen dollar die in het verleden in Twitter is geïnvesteerd op een bepaalde manier terugverdiend zal moeten worden. Op dit moment is er een drietal advertentiemogelijkheden, welke onderstaand stuk voor stuk besproken zullen worden. Het gaat om:
1. Promoted Tweets;
2. Promoted Trends;
3. Promoted Accounts.

1. Promoted Tweets
Met behulp van deze vorm van adverteren is het mogelijk om gebruikers te bereiken die de account van een bedrijf op dit moment niet volgen. Het hierna volgende voorbeeld met het merk Coca Cola illustreert dit. Doc Pemberton is de uitvinder van Coca Cola en heeft een account op Twitter, namelijk @docpemberton. Via zijn account bereikt hij momenteel alleen zijn volgers. Bij het inzetten van Promoted Tweets is het zo dat Coca Cola ook relevante gebruikers van Twitter kan bereiken die de eerdergenoemde account op dit moment niet volgen.

Promoted Tweets
Een voorbeeld van Promoted Tweets

2. Promoted Trends
Trending topics zijn de meest besproken onderwerpen op Twitter van dat moment. Het is mogelijk om hier als bedrijf tussen te staan: Een Promoted Trend. Op het moment dat een gebruiker op deze trend klikt, worden de laatste resultaten met deze trend zichtbaar.

Een voorbeeld van Promoted Trends
Een voorbeeld van Promoted Trends

In het voorbeeld met RadioShack (een Amerikaanse keten van consumentenelektronica) worden gebruikers van Twitter aangemoedigd om de account van RadioShack te volgen of de tweet te retweeten (Een bericht zichtbaar maken voor alle volgers van jouw account). Als tegenprestatie maken gebruikers die volgen of retweeten kans op het winnen van een mobiele telefoon. Als bedrijf is het mogelijk om hiermee het aantal volgers van de account op te vijzelen. Bovendien bereikt het bedrijf ook de volgers van diegene die een bericht retweet.

3. Promoted Accounts
Bedrijven die hun hoeveelheid volgers willen uitbreiden kunnen ook inzetten op Promoted Accounts. In dit geval wordt een bedrijfsaccount getoond als suggestie om te volgen (onderdeel Who to Follow). Dit gebeurt echter alleen bij volgers die ook daadwerkelijk relevant zijn voor het bedrijf in kwestie.

Adverteren op Twitter: Bruikbaar of niet?
De meningen over de bruikbaarheid van adverteren op Twitter verschillen. Persoonlijk denk ik dat adverteren via Twitter zeker effect sorteert. Het voorbeeld van Trending Topics illustreert dit naar mijn idee het beste. Een bedrijf kan door middel van Twitter direct met klanten communiceren. Door middel van adverteren is het mogelijk om het aantal volgers en daarmee het bereik van de bedrijfsaccount te verhogen.

Wat denk jij? Is adverteren op Twitter bruikbaar voor bedrijven of niet? Post jouw mening bij de reacties!

The following two tabs change content below.

3 gedachten over “Adverteren op Twitter: Bruikbaar of niet?

  1. Natuurlijk is Twitter, met haar bijna 200 miljoen gebruikers, interessant voor bedrijven. Verstandig dat ze niet volgens het klassieke model, aan de hand van advertorials e.d., hun investeringen willen terugverdienen. Ik vind dit drie goede initiatieven, waarbij de eerste twee naar mijn verwachting het meest effectief zullen zijn. Dit omdat aan Promoted Tweets een inhoudelijke boodschap bevatten en de consument uit eigen beweging opzoek is naar trending topics. Suggesties voor Promoted Accounts daarentegen worden, net als de klassieke advertenties, als het ware toch nog door de strot geduwd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.