BlogMarkethings.net inspireertOverig

Afgestudeerd en solliciteren: hoe kom ik ooit aan een baan!?

Een gedachte die bij vele afstudeerders of afgestudeerden speelt. Het lijkt steeds moeilijker om werk te vinden als starter. Zelf ben ik al jaren bewust bezig met het opbouwen van een interessant CV met afwisselende ervaring en de benodigde ‘nevenactiviteiten’. Momenteel ben ik bezig met solliciteren voor een afstudeerstage voor mijn Master Thesis. Toch best lastig… Hoe zorg je er nou voor dat je niet onderop de stapel terecht komt? Nu ik me er toch in verdiept heb, heb ik even wat tips voor jullie op een rijtje gezet.

Het spreekt natuurlijk voor zich, maar zorg er voor dat je CV origineel is en maak daarbij gebruik van social media. Gebruik wat kleur in je CV. Maak bijvoorbeeld gebruik van een achtergrond of gekleurde lijnen onder je kopjes. Zorg voor een sprekende foto en verwoord je ambities. Op deze manier begint je CV niet met het standaard rijtje met werkervaring, opleidingen, etc. Zeker als toekomstig marketeers: zorg voor een creatieve unieke en persoonlijke aanbieding.
Voor wat betreft Social Media, maak gebruik van een professioneel LinkedIn profiel. Zorg daarnaast voor een herkenbare foto voor de recruiter die je CV heeft ontvangen. Gebruik dus bij voorkeur dezelfde foto van je CV ook op je LinkedIn profiel. Daarnaast zijn social media zoals LinkedIn, Facebook en Twitter goede platforms om vacatures te vinden. Op LinkedIn kun je lid worden van voor jou interessante groepen. Zo krijg je vaker updates en vacatures te zien die voor jou van toepassing kunnen zijn. Ook is het slim om deel te nemen in discussies binnen deze groepen. Op deze wijze laat je allereerst zien dat je er bent en dat je ook nog eens weet waar je het over hebt; WINWIN!

jezelf verkopen in een sollicitatie brief
Dan komen we bij het volgende traject: het schrijven van je motivatiebrief. Deze brief heeft als enige doel je zelf te verkopen. Zorg dus ook dat je enthousiast bent, de aandacht trekt en je de juiste dingen op papier zet. Een leuke (en vakgebied toepasselijke) tip; gebruik het AIDA model. Je wil allereerst ‘attention’, vervolgens wek je ‘interest’ van de recruiter en het bedrijf, waarna de ‘desire’ ontstaat om jou als werknemer in dienst te nemen. Tot slot bereik je ‘action’, door je contract te tekenen. Ach was het maar zo simpel! Maar wel goed om bij deze stappen stil te staan bij het schrijven van je brief. Een definitieve no-go is in elk geval je CV samenvatten in je brief. Don’t you dare…
Goed is ook om altijd even telefonisch contact op te nemen. Bij voorkeur al voor je de brief schrijft, maar dat is iets waar ik me tot nu toe ook nog niet aan gehouden heb. Het kan echter wel degelijk z’n vruchten afwerpen. Je kunt bijvoorbeeld alvast vragen naar de bedrijfscultuur. Zo weet jij goed met welke ondertoon je de brief kunt schrijven en of jij in dat plaatje past. Brief verstuurd en nog geen reactie? Bel na een toepasselijke termijn even na of de brief goed is aangekomen. Als je helemaal geen reactie hebt ontvangen (zelfs geen automatische reply) zou ik na twee à drie dagen zeker even bellen. Krijg je bericht dat je binnen twee weken reactie ontvangt? Wacht deze termijn dan geduldig af, maar bel na die twee weken zeker enthousiast op als je toch nog geen bericht hebt ontvangen.

fokke en sukke solliciterenGeef de moed niet op. Zorg voor een onderscheidende en persoonlijke touch en stel je ambitieus op. Dan kom je ook zeker als starter aan de bak. Ik ga nog eens verder met mijn volgende sollicitatiebrief. Maar hé, dit is slim. Ik schrijf blogs… Hoe mooier is de gelegenheid dan deze om mijzelf te promoten. Over onderscheidend solliciteren gesproken: Ik zoek per november een uitdagende WO onderzoeksstage in de marketing of communicatie voor vier maanden. Ken jij of ben jij die gene die ik zoek?

Ik ben benieuwd hoe jullie dit aanpakken. Veel succes met solliciteren.

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.