Blog

Van afhankelijk naar onafhankelijk, en weer terug!

Afbeeldingsresultaat voor mobiele telefoon revolutie

Geschreven door Judith Grob – Marug.nl

Hij is niet meer uit je leven weg te denken, zonder hem voel je je naakt en wanneer je hem niet kan vinden raak je volkomen in paniek. Rara, wat is ”hij”? Natuurlijk, het is je smartphone. Zonder dit vernuftige apparaatje zijn we tegenwoordig vrij letterlijk lost: we verdwalen omdat we geen GPS tot onze beschikking hebben, moeten ineens sociaal doen op openbare plekken omdat we geen schermpje hebben om naar te staren en moeten helemaal wachten tot we thuis zijn om de nieuwe aflevering van nieuwe serie te kijken.. Och, wat is ons leven zwaar zonder telefoon.

Hoe het allemaal begon

Je kunt het je bijna niet meer voorstellen: een huistelefoon met snoer waar je nog geen 2 meter mee kon lopen of je werd teruggetrokken naar de bank. Wat misschien nóg moeilijker voor te stellen is, is dat mensen vroeger naar een telefooncel moesten zoeken om onderweg in contact te kunnen zijn met anderen. De GSM, Global System for Mobile Communications aka de mobiele telefoon, was dé oplossing. Van een grote kist in de achterbak van de auto, naar een zo klein mogelijk klep-telefoontje, naar een enorme touch-screen-plus-mobiel: mobiele telefoons hebben een aardige metamorfose doorgemaakt de afgelopen jaren. Het biedt mensen de mogelijkheid om onafhankelijk te zijn van bijvoorbeeld een vaste huistelefoon of een telefooncel, en men is non-stop bereikbaar.

Marketing (on)mogelijkheden

Natuurlijk hebben adverteerders en marketeers ontwikkelingen als deze razendsnel in de smiezen. Non-stop bereikbaar zijn betekende niet alleen dat men bereikbaar was voor vrienden, familie etc., maar ook telefonisch verkopers konden iedereen op elk gewenst moment van de dag bereiken. Van deze ietwat ouderwetse advertentiemogelijkheid, waar we tegenwoordig nog steeds wel mee te maken krijgen in de vorm van callcenters, zijn adverteerders in de laatste jaren steeds meer de online wereld gaan ontdekken. Deze nieuwe strategie was voorheen vooral gericht op desktop, aangezien dat het enige apparaat was dat tot de uitvinding van de smartphone met het internet verbonden was. Tegenwoordig hoef je maar een internet site of social media pagina te openen op zowel desktop als mobiel, of de banners en reclames schieten om je oren.

Waar in het begin van het online adverteer tijdperk deze advertenties interesse bij mensen opriepen, zien we tegenwoordig steeds meer opkomst van tools als ad-blocker. Er ontstaat een ware ad-overload, waardoor men de neiging heeft om tegendraads te reageren. We zien deze ontwikkeling niet alleen online gebeuren, ook TV heeft het wat adverteren betreft zeer moeilijk. Series en films worden over het algemeen allang niet meer gekeken op de buis, aangezien we tegenwoordig de ad-free opties als Netflix en HBO hebben. Zo zijn mogelijkheden tot adverteren al snel veranderd in een onmogelijkheden.

Actie reactie

Elke actie heeft een reactie, en ook de actie van consumenten om zich af te keren tegen vormen van online reclame wekt een reactie van adverteerders op. Zo worden reclames gepersonaliseerd aan de hand van jouw persoonlijke interesses, waardoor het niet meer aanvoelt als reclame maar als leuke suggestie om iets te doen of te kopen. Deze nieuwste vorm van adverteren is vooral effectief op het apparaat dat de meeste persoonlijke data opslaat: je telefoon.

Series, films, social media, GPS tracking, kleding bestellen, boodschappen doen, ”hoe doe ik mijn make-up” en wat is het laatste breaking-news. Het is maar een klein scala van wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is op dat kleine (of zeer grote plus size) portable rechthoekje. Daarnaast is er de vrij recente ontwikkeling dat ook TV kijken op je smartphone niet ongewoon meer is. Zonder vervelende reclameblokken om de 20 minuten wordt kijken toch een stuk meer relaxt. Netflix is een gevestigde orde als het gaat om reclameloze content, maar Facebook en Youtube spelen binnenkort goed in op de nieuwste TV-kijk-ontwikkeling: exclusieve TV shows op social media.

De content van YouTube met sterren als Demi Lovato en Katy Perry zal focussen op talentenshows, talkshows en real life soaps. Ook ”Mark Zuckerberg wil dat gebruikers naar het platform komen voor ”episodic content”. Maar het is natuurlijk onderdeel van een veel groter initiatief om meer dollars af te snoepen van de miljarden die nog jaarlijks aan advertenties op televisie uitgegeven worden.”

Om terug te grijpen naar de titel van de blog: de ontwikkeling van de mobiele telefoon heeft ervoor gezorgd dat men onafhankelijk werd van vastigheid en meer mobiel was in letterlijke zin. Maar de doorontwikkeling van de mobiele telefoon en alles er omheen, heeft ervoor gezorgd dat we tegenwoordig meer dan ooit tevoren wederom afhankelijk zijn. Onze mobiele telefoon weet alles van ons en adverteerders en marketeers weten dat maar al te goed tegen ons te gebruiken ;).

Een gedachte over “Van afhankelijk naar onafhankelijk, en weer terug!

  1. Tegenwoordig hebben we geen grenzen meer, met de komst van de onbeperkte databundels kunnen we onbeperkt live streamen op social media en het 4G netwerk in Nederland maakt het zo snel dat de meeste mensen bijna alles op hun telefoon doen want deze is vaak sneller dan hun computer/laptop!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.