BlogOverig

Albert Heijn als discounter?

De Albert Heijn heeft van zo’n duizend producten de prijzen verlaagd. Niks mis mee, het gaat nu eenmaal niet zo goed met de economie. Maar naast die prijsverlaging heeft ze ook besloten de concurrentie aan te gaan met de Lidl en de Aldi. En ze gaat haar producten aanbieden in dozen. Naar mijn idee is dit nogal zonde voor haar zorgvuldig opgebouwde imago.

Nieuwe ontwikkelingen binnen Albert Heijn
Albert Heijn heeft vanaf begin deze maand duizend artikelen structureel in prijs verlaagd. Ze zegt dat ze wil gaan concurreren met discounters als de Aldi en om dit kracht bij te zetten heeft ze ook besloten om haar producten voortaan vanuit dozen in de schappen te verkopen. Dit is goedkoper, omdat de vakkenvullers dan veel minder tijd kwijt zijn.

Concurreren met discounters
AH
Naar mijn mening is het een slecht idee van de AH om zichzelf met discounters te vergelijken, want om echt voor een discounter door te kunnen, zal ze de prijzen van al haar producten drastisch moeten verlagen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere kenmerken van discounters, waar de Albert Heijn niet aan voldoet. Logisch, want ze heeft zich juist altijd als een mooie supermarkt, met veel service geprofileerd. De kenmerken waar discounters aan voldoen zijn onder andere weinig service (‘als je het niet kan vinden dan hebben we het niet’), geen extra diensten (zoals AH mobiel, fotoservice, bol.com afhaalpunt), een klein assortiment, bijna alleen maar goedkope huismerken, geen of een beperkt assortiment A-merken, geen versafdeling met vlees, brood en kaas, alleen goedkoop verpakte middelen en geen wekelijkse reclamespotjes op radio en tv. Alleen wanneer een winkel zich hierop aanpast, zal zij het zich kunnen veroorloven om al haar producten tegen Aldi-prijsjes aan te bieden. Wanneer de Albert Heijn zich enkel op enkele van deze punten richt, een paar prijzen veranderen en het aanzicht van de winkel vermindert door alles in dozen te presenteren, dan zal ze niet worden gezien als een goedkope discounter, maar als een slechte supermarkt, die er niet uitziet. Bovendien raakt ze dan ‘stuck-in-the-middle’ en we weten uit ervaring dat dat bij supermarkten als de Edah niet goed is afgelopen.

Gevolgen voor Albert Heijn
Veel klanten zijn naar mijn idee juist loyaal aan de Albert Heijn, omdat het een verzorgde winkel is, met veel service en een groot assortiment. Zij zullen er niet blij mee zijn als de Albert Heijn zich ineens op zo’n goedkope manier gaat presenteren en dat zal de Albert Heijn waarschijnlijk wel gaan merken in haar winst. Daarnaast is het de vraag of de Albert Heijn haar prijsimago verandert krijgt en Aldi-klanten naar zich weet toe te trekken. De meeste producten zijn namelijk nog steeds duurder dan in andere traditionele supermarkten, laat staan vergeleken met een discounter. Het is dus maar de vraag hoe de markt op deze verandering zal reageren. Ik ben erg benieuwd wat de volgende stappen van de Albert Heijn zullen zijn!

Wat vind jij? Goed idee van de Albert Heijn om zich op deze nieuwe manier te presenteren, of toch niet?

 

 

The following two tabs change content below.

Cindy

Laatste berichten van Cindy (toon alles)

3 gedachten over “Albert Heijn als discounter?

  1. Ik vind het ook een slechte keuze, veel mensen kiezen bewust voor de Albert Heijn. Het mag dan duurder zijn maar die mensen vinden kwaliteit en service weer heel belangrijk. Het is echt niet zo dat iedereen alleen maar op de prijs let. Er zijn meer factoren die een rol spelen. Leuk artikel.

  2. Het hele idee is net dat Albert Heijn van haar dure imago af wil. Als je 1000 producten met 5 eurocent in prijs verlaagd kun je dan inderdaad zeggen dat je de concurrentie aan wil gaan met de Aldi en de Lidl? De hele actie bestaat net om de klant het idee te geven dat het niet meer zo duur is om boodschappen te doen bij Albert Heijn. Best wel slim 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.