BlogMarkethings.net inspireertOverig

Alcohol in Dubai, hoe zit dat nou?!

Eind april heeft de studiereis van Asset | Marketing plaats gevonden. Ditmaal ging de reis naar Dubai, één van de zeven Verenigde Arabische Emiraten. Dubai staat bekend om de luxe en rijke bevolking die in het bezit zijn van dure auto’s (en goedkope benzine, maar liefst 31 cent per liter), de bushokjes met airco, het warme klimaat, maar ook om de vele wereld records die zij op zich geschreven hebben zoals de hoogste toren (Burj Khalifa), het enige 7 sterren hotel ter wereld  (Burj Al Arab) en de grootste vuurwerkshow ter wereld. Maar wat veel mensen niet weten is dat er in Dubai strenge regels gelden wat betreft alcoholgebruik.

Heineken dubai alcohol bier

Alcoholgebruik in Dubai

Tijdens het bedrijfsbezoek aan Sirocco werd ons meer verteld omtrent de regels van alcoholgebruik in Dubai. Sirocco is een joint venture tussen de Emiraten en Heineken International welke de sales en marketing van verschillende biermerken zoals Heineken, Amstel Light, Budweiser en Sol regelt in het midden- oosten.

In Dubai is meer dan de helft van de bevolking Moslim. Dit houdt in dat er vijf keer per dag een oproep gedaan wordt omdat er gebeden dient te worden, dat er geen bloot getoond mag worden met name door vrouwen en dat er veel traditionele kleding gedragen wordt. Echter, dit betekent ook dat er geen alcohol genuttigd mag worden door meer dan de helft van de bevolking in verband met het geloof. In het grootste deel van alle horecagelegenheden werd dan ook geen alcohol geschonken. Voor ons als ‘toerist’ was het dan ook vaak niet mogelijk om een wijntje of biertje te nuttigen bij het avondeten of zelfs op een terrasje.

moslim in Dubai

Alcoholvergunning voor iedereen

Horeca gelegenheden dienen in het bezit te zijn van een vergunning wanneer zij alcohol willen schenken. Deze is echter zo duur dat met name alleen de vier- en vijf (of méér) sterren hotels in het bezit hiervan zijn. Daarnaast beschikken nog enkele luxere clubs en kroegen over deze vergunning, maar het grootste deel van restaurants, terrasjes etc. schenkt geen alcohol.

Als toerist is het daarnaast officieel verboden om alcohol te drinken. Inwoners van Dubai dienen namelijk óók een vergunning aan te vragen om alcohol te mogen nuttigen én kopen. Met deze vergunning krijgen zij toestemming om alcohol te kopen in een van de +/- 20 winkels waar dit verkrijgbaar is. In supermarkten is er geen alcohol verkrijgbaar. Hier kun je wel de alcohol- vrije bieren en dranken kopen, welke hier gezien worden als normale frisdranken. Aan de hand van je inkomen wordt er een limiet gesteld aan hoeveel je mag uitgeven aan alcohol per maand. Bij de medewerkers van Heineken International lag dit op ongeveer 100 euro per maand.

alcoholvergunning in Dubai verplicht

Een tip dus van ons…. Koop je alcohol op het vliegveld!

Lees aanstaande donderdag in de blog van Dionne meer over regels omtrent marketing waar o.a. alcoholische drankmerken zich aan moeten houden in de VAE.

The following two tabs change content below.

Kim van Loo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.