BlogConsumentengedragInnovatieMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireert

Alcoholvrij genieten – Tijdelijke hype of langdurige verandering?

Een wijntje bij de vrijdagmiddagborrel, een lekkere pils tijdens een voetbalwedstrijd en het proosten met champagne op Oudejaarsavond; het nuttigen van alcohol is volledig geaccepteerd binnen onze samenleving. Gemiddeld drinken Nederlanders zelfs 8,36 liter pure alcohol per jaar. Toch is de consument steeds bewuster over de negatieve gevolgen van alcohol en spelen bedrijven hier slim op in met nieuwe productintroducties, zoals Radler 0,0% en andere 0,0%-dranken. Maar is er sprake van een hype of zal dit langdurig standhouden en in hoeverre dien je hier als marketeer rekening mee te houden? Vandaag bespreek ik mijn mening hierover met jou!

Waarheid over alcohol

Er wordt steeds meer bekend over alcohol en de risico’s die verbonden zijn aan de consumptie ervan. Black outs, bewusteloos raken en een kater zijn korte termijngevolgen. Op de lange termijn kan het goedje heftigere consequenties veroorzaken, zoals gewichtstoename, sociale problemen, Korsakov (een geheugenstoornis) of zelfs kanker. Meerdere onderzoeken tonen een duidelijk verband aan tussen alcohol en eerdergenoemde fenomenen.

Ik denk dat iedereen het wel eens heeft meegemaakt; het gevoel alsof de complete Sahara zich in je mond bevindt en er een man met een hamer in je hoofd aanwezig is. Dit onschuldige korte termijngevolg, is wellicht op de lange termijn minder onschuldig. Persoonlijk merk ik dat ik steeds meer bezig ben met de gevolgen van alcohol en grijp ik dan ook steeds vaker naar een verfrissende Radler 0,0% of een ander alcoholvrij drankje.

Opkomst van alcoholvrij

Ongeveer 10 jaar geleden was mijn opa altijd de enige die alcoholvrij bier dronk op verjaardagen. Hier werden grapjes overgemaakt, want wie drinkt er nou bier zonder alcohol? De opvatting van de familieleden was dat je in feite het ‘leukste’ weghaalt uit bier. Tegenwoordig is dit wel anders. De ene na de andere alcoholvrije Radler wordt uitgeserveerd en in de schappen pronken steeds meer 0,0%-producten. Afgelopen zomer stond er een heus ‘Alcoholvrij Café’ op Pinkpop en vanaf vandaag is er een Radler in de supermarkt verkrijgbaar met de smaak van Ice Tea citroen. De verkoopcijfers groeien spectaculair: van 260.000 hectoliter in 2014 naar 482.000 hectoliter vorig jaar, zo meldt koepelorganisatie Nederlandse Brouwers. 

De spelers op de markt

Er zijn flinke ontwikkelingen gaande en dat is te merken aan het feit dat grote bedrijven inspelen op alcoholvrij. De grote pionnen op het speelbord genaamd de biermarktzitten alles behalve stil. Zo wil Jupiler het consumeren van alcoholvrij aanmoedigen middels een smaaktest, waaruitbleek dat slechts de helft van de respondenten proefde of ze normaal pils of de 0,0%-variant in hun glas hebben zitten. Er wordt dus geprobeerd om de consumptie van alcoholvrije dranken te stimuleren door aan te tonen dat de smaak haast identiek is. AB Inbev heeft als missie dat in 2025, 20% van het door het concern verkochte bier alcoholvrij/alcoholarm is.

Ook de kleinere partijen leggen de nadruk op met name alcoholvrij en speciaal bier. Naast bier zijn er ook steeds meer aanbieders van wijn zonder alcohol. De bedrijven zijn dus zeker alert en houden de ontwikkelingen goed in de gaten.

Toekomstvoorspellingen

Pils, alcoholhoudende Radlers en vruchtenbieren verliezen steeds meer markt. Echter wordt er voor de markt van alcoholvrije bieren en speciaal bieren voorspelt dat deze door zal groeien. Naast deze segmenten is er ook steeds meer potentieel te vinden in alcoholarme dranken, met name onder jongeren is een groeiende interesse te zien in deze producten.

Ik verwacht dat de markt voor alcoholvrije dranken steeds groter en groter zal worden, veroorzaakt door factoren als bewust genieten, het ruime aanbod en veranderende behoeften vanuit de markt. Als marketeer is het dus goed om in spelen op deze ontwikkeling en je te onderscheiden met unieke, alcoholvrije producten en de nadruk te leggen op het verantwoord genieten. Ik zal binnenkort eens langs gaan bij mijn opa met wat verrassende smaken alcoholvrij bier en hem vertellen dat hij niet langer de enige is die het waardeert.

Wat is jouw mening over de alcoholvrije ontwikkelingen en hoe denk jij dat dit op de lange termijn zal gaan?

Bronnen

  • https://www.adformatie.nl/gedragsverandering/de-helft-proeft-het-verschil-tussen-00-en-echte-pils-niet
  • https://www.missethoreca.nl/cafe/nieuws/2018/04/consumptie-alcoholvrij-bier-blijft-stijgen-101303698
  • https://www.ah.nl/producten/product/wi386190/grolsch-0-0-radler-ice-tea-citroen
  • https://www.missethoreca.nl/cafe/nieuws/2018/06/alcoholvrij-cafe-op-pinkpop-101306018
  • https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/14/waar-moet-op-gedronken-worden-a1606488

 

The following two tabs change content below.
blank

Lisanne de Jongh

Lisanne studeert Marketing Management aan de Universiteit van Tilburg en blogt sinds maart 2018 voor Markethings.net. Haar interesses zijn onder andere te vinden in consumentenpsychologie, Experience Marketing en contentmarketing.

Een gedachte over “Alcoholvrij genieten – Tijdelijke hype of langdurige verandering?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.