BlogCommunicatie

Alexander Wang for H&M

Het leek de nieuwste Iphone wel. Donderdag 6 november strekten de rijen mensen zich uit in de grote Nederlandse steden, allemaal wanhopig wachtend tot de deuren zouden openen. Moeders, dochters, mannen, fashionista’s en een paar verdwaalde toeristen stonden allemaal vanaf 4 uur ’s ochtends in de rij, hopend dat het ging lukken om dat prachtige paar bokshandschoenen of die killer high heels te bemachtigen. Rare combinatie? Nee hoor, ik heb het gewoon over de Alexander Wang for H&M collectie! Eerder schreef Whinney al over de exclusiviteit vande H&M designer collecties, vandaag ga ik verder in op het succes hiervan en de nieuwste campagne.

Het succes van H&M

Elle.nl bestempelde deze spannende donderdagochtend als een ware ‘shop competitie’. Er waren spelregels (de rij werd ingedeeld in kleurgroepen en elke kleurgroep mocht 10 minuten shoppen) en aangezien we het hier over een kudde losgeslagen shopaholics hebben werd er gegarandeerd ook vals gespeeld. Zoveel sensatie rondom een kledingcollectie, veel mensen zullen het niet begrijpen, maar daar staat ook tegenover dat ik nooit zal begrijpen waarom mensen in een slaapzak voor de deur van een Apple store gaan liggen om een onbetaalbare telefoon te bemachtigen.

Over smaak valt niet te twisten zullen we maar zeggen, maar één ding is duidelijk; retail is nog lang niet uitgestorven en marketing speelt hierbij een ontzettend belangrijke rol. H&M doet het al jaren heel erg goed binnen de retail sector. Volgens merk consultancy bureau Interbrand is H&M dé nr.1 onder de retail merken in Europa en staat het merk op nummer 21 in de top 100 van ‘Best Global Brands 2013’ met een merkwaarde van 18,168 miljoen dollar. Interbrand wijdt dit succes vooral aan de succesvolle samenwerkingen die H&M aangaat met top designers. In 2004 startte de eerste samenwerking met niemand minder dan Karl Lagerfield, waarbij de collectie in veel steden binnen één uur was uitverkocht. Grote namen die volgden zijn Stella McCartney, Victor & Rolf (waarbij zelfs een bruidsjurk tot de collectie behoorde), Jimmy Choo, Versace, Isabel Marant en natuurlijk de huidige collectie van Alexander Wang. Dat deze samenwerkingen enorm succesvol waren is al te zien aan het feit dat de gemiddelde prijs van de designer collecties elk jaar sterk omhoog ging, terwijl H&M normaal garant staat voor lage prijzen.

alexander-wang-fashion-line

 

Alexander Wang voor H&M; de campagne

De samenwerking lijkt precies op tijd te komen. We zitten midden in een fase waarin sport en mode onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het is tegenwoordig ‘fashionable’ om een leren trainingsbroek te dragen en andersom worden ook onze sportoutfits steeds meer onderworpen aan trends en verschillende stijlen. De collectie van Alexander Wang voor H&M is geïnspireerd op ‘de ultieme krijger’ en heroïsche vrouwen en dit beeld wordt heel erg sterk benadrukt in de prachtige campagne van de samenwerking waarvoor flink werd uitgepakt. Niet alleen topmodellen, maar ook bekende mannelijke sporters werden in de sportieve collectie gestoken om de campagne beelden te maken. Voordat de collectie verkrijgbaar was voor de ‘normale mens’ verscheen Rihanna al in een outfit die bij de collectie hoorde. Naarmate de lanceer-datum dichterbij kwam werden steeds meer hints vrijgegeven over de collectie, waaronder campagne beelden en het promotiefilmpje dat bij de campagne hoort. Mode tijdschriften Elle en Vogue hebben de collectie bestempeld als ‘legendarisch’ en spreken over ‘misschien wel de beste H&M- designer campagne tot nu toe’.

Interbrand praat over ‘historisch succesvolle partnerships’ en voorspelt dat deze strategische samenwerkingen niet alleen voor succesvolle marketing zullen zorgen, maar ook zullen helpen bij het versterken van product ontwikkelingen. Ik ben in ieder geval erg nieuwsgierig welke succesverhalen er nog meer gaan volgen.

The following two tabs change content below.

Paola Geurts

Laatste berichten van Paola Geurts (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.