BlogCarrière OriëntatieMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireert

Alumni interview Wilfried Gradus

Even voorstellen

Naam: Wilfried Gradus

Leeftijd: 59

Huidige functie?: Senior Business Development Manager bij De Meeuw

Connectie Asset | Marketing?: Gestudeerd aan de Tilburgse Universiteit, waarbij ik lid ben geweest van de activiteiten commissie van Asset | Marketing tijdens mijn studententijd.

Wanneer lid geworden van Meesters In Marketing? 1989

Persoonlijk leven van Wilfried

In mijn dagelijkse leven vind ik het erg belangrijk om, naast de uitdagingen van het werk, actief bezig te zijn. Zo loop ik hard, waaronder met enige regelmaat een halve marathon, doe ik aan tennis en voetbal ik. Ik ben woonachtig in Eindhoven, waar ik samen woon met mijn vrouw, 2 puberende tieners en onze twee katten Binkie en Beertje.

Studentencarrière

In mijn studententijd heb ik als opleiding Bedrijfseconomie (BE) gevolgd met als keuzevakken Marketing en Organisatie van de Gezondheidszorg. In die tijd was Marketing veel minder ver ontwikkeld dan het nu is, vakgebieden als direct marketing, social media marketing en content marketing stonden echt nog in de kinderschoenen. Marketing was nog gebaseerd op de 4 of 7 P’s. Professor Storm, toen de professor aan van de ‘Vakgroep Marketing en Marktonderzoek’ stond bekend als de geestelijk vader van de 3 R’s, Reputatie, Reciprociteit en Relatie. De achtergrond was: marketingmanagers moeten niet alleen de transactiegerichte marketinginstrumenten (de 4 P’s) optimaal inzetten, maar ook de nodige aandacht besteden aan de Reputatie van hun bedrijf, Relatie met hun klanten en het Ruilproces bevorderen.

Later heb ik me nog verder verdiept tijdens een twee-jarige opleiding aan TIAS, School for Business and Society. Hier heb ik een Master in Management en Organisatie gevolgd, om mezelf nog verder te ontwikkelen op het gebied van Management en Leiderschap. In 2001 behaalde ik de titel Register Marketeer, een internationaal erkende titel voor Marketing Executives. Deze titel is ook enigszins exclusief, er zijn op dit moment ca. 125 Register Marketeers in Nederland.

Carrière-pad

Tijdens mijn carrière heb ik verschillende functies bekleed, voornamelijk op het gebied van marketing, sales en business development. Mijn carrière ben ik gestart bij Philips, waar ik heb meegewerkt aan de bouw van een fabriek voor micro chips (de huidige NXP fabriek in Nijmegen). De opstartende mobiele telecom markt trok mij aan. In 1991 ben ik begonnen bij PTT Telecom (de voorloper van KPN Telecom), als product marketing manager GSM. GSM was toen een nieuwe innovatieve dienst in de markt en is later erg hard gegroeid. Als product marketing manager hield ik mij bezig met vragen als: wat zijn de juiste doelgroepen; welke behoeften hebben deze doelgroepen, welke producten, welke distributie kanalen, etc. Ook hield ik me bezig met de internationale samenwerking met telecom providers in Duitsland en Engeland. Ik schreef toen een NIMA C scriptie, waarin ik voorspelde dat er in 2000 1,7 miljoen gebruikers zouden zijn. De examinatoren keken me toen zeer verbaasd aan; achteraf maakten maar liefst 6 miljoen mensen in 2000 gebruik van de GSM diensten. Nu zitten we op ruim 19 miljoen gebruikers.

Binnen KPN Telecom heb ik verschillende carrière-stappen gezet, zo deed ik daar ook mijn eerste leidinggevende functie op, waarbij ik leiding gaf aan ruim 100 medewerkers. Dat is iets wat je totaal niet mee krijgt in de schoolbanken, en waarbij het dan voelt alsof je even in het diepe gegooid wordt. Uiteindelijk kom je hier heel sterk uit en leer je hier veel van.

“Ik krijg ontzettend veel energie van nieuwe dingen in de markt zetten.”

Voorop lopen in de markt, met innovatieve marketing en productintroducties, is een rode draad in mijn carrière. Een voorbeeld daarvan is de introductie van de Dutchtone / Orange winkelketen in de Nederlandse markt in 1998. In 1998 lag er een plan van France Telecom om de Nederlandse mobiele telecom markt te veroveren met een nieuwe winkelformule, De Dutchtone shops. Later is dat ge-rebrand naar de Orange shops. Hiervoor werd ik destijds benaderd om dit op te zetten van scratch af aan. 7 Jaar later waren er ruim 70 shops, een fantastische uitdaging!

Als verantwoordelijke voor deze winkelketen moest ik aan ontzettend veel dingen denken, zoals het aannemen van personeel, locaties voor de winkels, welke producten tegen welke prijs? Kortom, het toepassen van alle aspecten van de marketing mix in een real life case. Toen UK telecom provider Orange geacquireerd werd door moedermaatschappij France Telecom, werd deze uitdaging nog interessanter. Dit bedrijf speelde in op de klantbeleving, de customer experience. Dit was in deze tijd redelijk nieuw en anders dan andere winkelformules.

In 2007 ben ik overgestapt naar het bedrijf BBned, waarbij er een nieuw internet- en telefonie merk op de Nederlandse markt moest worden gezet, genaamd Alice. BBned was onderdeel van Telecom Italia. Het doel van Telecom Italia voor de Nederlandse internet -en telefoniemarkt was duidelijk, op dat moment waren er ontzettend veel aanbieders waardoor de klant door de bomen het bos niet meer zag. Ook hier kreeg ik de vrije hand om dit project succesvol in de markt neer te zetten. Zo ging ik na 2 jaar van 0 naar ruim 100.000 klanten. Key was hier om in te spelen op de klantbeleving door middel van persoonlijke communicatie, gebruikmakend van het gezicht van de campagne actrice en model Vanessa Hessler. Zij was – als mooie maar ook toegankelijke ‘girl next door’ – in het leven van de consument aanwezig om te helpen met alle aspecten van communicatie, in het bijzonder via telefonie en internet. De marketing gedachte achter Alice was ‘no frills’ internet & telefonie, kortom alles moest voor de consument zo eenvoudig en duidelijk mogelijk zijn.

Na 20 jaar telecom besloot ik het roer helemaal om te gooien. Aanleiding was mijn vader die ernstig ziek werd, en toen heb ik ervoor gekozen om mantelzorger voor hem – en later voor mijn moeder – te worden. Mijn ouders zijn daarbij van een zelfstandige woning naar een aanleunwoning, en later naar een verpleeghuis, verhuisd. Op deze manier ben ik in de wereld van de zorg terecht gekomen waarbij ik mijn vaste baan opgezegd heb en interim opdrachten ben gaan vervullen. In deze zorgwereld heb ik het inzicht gekregen dat de vitaliteit en zelfstandigheid van ouderen positief beïnvloed wordt als zij langer zelfstandig wonen en kwam ik tot een woonoplossing gericht op langer thuis kunnen blijven, de ‘aanklikwoning’ (gelijkvloerse zorgwoning).

Door verwijdering van de achterpui, het raam of de muur van de bestaande woning kan met behulp van een sluis de gelijkvloerse zorgwoning aan de eigen hoofdwoning worden “vastgeklikt”. Deze zorgwoning in de vorm van een prefabunit is voorzien van allerlei hightechgemakken, zoals sensoren, camera’s en gps-gestuurde apparaten die bij een calamiteit signalen naar een centrale, mantelzorger of familie sturen. Hierdoor wordt door domotica oplossingen langer thuiswonen ook veiliger.

Belangrijkste reden voor het ontwikkelen van dit concept is dat mensen langer thuis willen blijven wonen, de toenemende vergrijzing en de grote valrisico’s in huis bij ouderen vanaf 75 jaar. Het idee heeft veel publiciteit gehad, o.a. bij omroep Max, Nu.nl, Telegraaf en Radio 1, en staat op het punt door te dringen in de thuiszorgmarkt. Deze markt is echter complex van aard, dus eerst moet alle stakeholders op hetzelfde spoor komen. De aanklikwoning is in prototype gemaakt door de bouwonderneming waar ik op dit moment werkzaam ben, De Meeuw in Oirschot. De Meeuw is een producent van modulaire bouwsystemen en daar houd ik me ook bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten.

Naast mijn huidige werkkring bij De Meeuw ben ik actief als examinator NIMA C en ben part time kerndocent en thesis begeleider op een executive MBA opleiding, Avans+.

Toekomst?

Vroeger heb ik in een vrij ‘harde’ wereld gewerkt met als motto ‘work hard, play hard’. Ik heb hier ontzettend veel van geleerd, maar ik vind het nu belangrijk om met en in organisaties te werken die een actieve bijdrage leveren aan duurzaamheid, circulariteit en mede menselijkheid. Ik wil graag een bijdragen leveren aan het verbeteren van de maatschappij op deze terreinen. De komende 10/15 jaar ga ik me dus inzetten voor een wereld waarin mens, milieu en economie meer met elkaar in evenwicht zijn. Uiteindelijk werk je om te leven en niet andersom.

4 gedachten over “Alumni interview Wilfried Gradus

  1. Heel mooi interview en een carrière om trots op te zijn Wilfried. Lieve groet, je nicht Oda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.