BlogE-commerceMarkethings.net inspireert

Amazon: innovatie in online winkelen

Het online winkelen lijkt eenvoudig. Je zoekt een product uit online, betaalt, en je krijgt het binnen een paar dagen thuisbezorgd. Zo zie je ook dat, vooral in Nederland, de webshops vrij homogeen zijn. Toch blijkt uit innovatieve ontwikkelingen van Amazon dat er nog veel te verbeteren is aan de formule. Eerder besprak Mark al Amazon Fresh en Drone, die respectievelijk het bezorgen van verse etenswaren en bezorging door een drone inhouden. In deze blog, drie verdere innovaties van Amazon.

Levering op zondag

Aangezien velen door de week afwezig zijn thuis, komt bezorging in het weekend vaak beter uit. Amazon speelt hierop in door bezorging op zondag mogelijk te maken.Ik ken zelf geen enkele (Nederlandse) webshop die dit toepast. Amazon blijft met het bezorgen afhankelijk van derden zoals FedEx of U.S. Post Office. Het is afwachten of ook de bezorgers de belofte van snel bezorgen na kunnen komen. Wellicht zijn de drones van Amazon in de toekomst erg nuttig.

a.com_logo_RGB

Geanticipeerd verzenden

Amazon heeft onlangs een patent ingediend die het mogelijk maakt om al tot actie over te gaan voordat een product werkelijk besteld is. Je moet hierbij denken aan het bijvullen van de voorraad bij opslagruimtes in gebieden waar het product veel gekocht wordt. In het patent staat zelfs informatie die het mogelijk maakt voor Amazon om een product te versturen naar een klant, zelfs voordat het product gekocht is. De mogelijkheid tot voorspellen van toekomstig gedrag wordt steeds beter door het volgen van het gedrag van de consument. Zo kan Amazon voorspellen welke klanten een hoge kans hebben om een product te gaan kopen, bijvoorbeeld op basis van zoekgedrag.

Amazon TV

Bij Amazon kun je TV toestellen aanschaffen, maar ook het streamen van content zoals films is mogelijk. Amazon heeft tevens een eigen e-reader en tablet. Wat nog mist is een vervanging van het traditionele TV abonnement. Onlangs heeft Amazon verschillende partijen benaderd voor licenties om een online TV service op te starten. Het zou gaan om kanalen die op het moment ook al verkrijgbaar zijn via kabel of satelliet.

Conclusie

Amazon blijft innoveren en laat zien dat ook de webwinkel formule aan verbetering toe is. Mark presenteerde in zijn blog de vraag of 2014 het jaar van Amazon gaat worden. Aan de innovaties gaat het in ieder geval niet liggen. Met onder andere bovengenoemde ontwikkelingen werkt Amazon sterk aan haar positie. Het blijft echter afwachten of deze innovaties ook waarde onder de streep gaan brengen.

4 gedachten over “Amazon: innovatie in online winkelen

  1. Amazon is een absolute koploper als het gaat om e-commerce innovaties wat absoluut te prijzen is en waar de rest van de markt van meeprofiteert. Ik zou graag op zondag willen bezorgen maar helaas is er nog geen vervoerder in Nederland die dat mogelijk maakt, ik ben dan ook benieuwd hoe Amazon dat (in Europa) voor elkaar gaat krijgen. Overigens vind ik de layout van de site en de totale “shopping experience” op Amazon onvoorstelbaar slecht (voor zo’n grote speler). Wat vinden jullie daarvan?

  2. Amazon ziet er inderdaad grafisch niet echt aantrekkelijk uit. Qua shopping experience heb ik er zelf geen ervaring mee.

  3. De lezer wordt wel nieuwsgierig naar bijv. een nadere toelichting op geanticipeerd verzenden. Een kleine opsomming van voorgenomen innovaties van Amazon geeft toch nog net te weinig diepgang. Daar waar je juist geinteresseerd begint te raken bij het lezen.

    De opmerking dat het in ieder geval niet aan de innovaties zal liggen of 2014 het jaar van Amazon gaat worden, lijkt me prematuur. Het zal o.a. ook van belang zijn hoe ze geimplementeerd worden en waar Amazon aansluiting gaat vinden met kansen in de markt. Wellicht dat in de genoemde blog van Mark wel meer informatie zal zijn dan alleen een opsomming van onderwerpen. Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.