BlogCommunicatieMarkethings.net inspireert

Ambush marketing domineert Super bowl

Onlangs kwam ik de voor mij onbekende term ‘ambush marketing’ tegen. Vooral rondom grote sportevenementen zoals de Super bowl van afgelopen zondag wordt het begrip genoemd. Ik ging op onderzoek uit.

Ambush marketing

Deze vorm van marketing wordt uitgelegd in het volgende ludieke filmpje waar filmpersonage Borat de hoofdrol in speelt.

Het filmpje beschrijft onder andere dat Pepsi de officiële sponsor is van de Super Bowl. Concurrent Coca-Cola associeert zich echter ook met de sport waar het allemaal om gaat tijdens de Super bowl, american football.

Coca-Cola speelt in op de actualiteit maar heeft geen contract met de Super bowl. Pepsi is een overeenkomst aangegaan waarbij Pepsi grof geld betaalt om haar merk te verbinden aan de Super bowl. Bij dergelijke grote sportevenementen wordt er exclusiviteit gegarandeerd zodat er geen concurrent ook kan adverteren tijdens het evenement. Ambush marketing is dus het verbinden van een merk aan een evenement, zonder dat daar een sponsorcontract voor is afgesloten. Zo wordt er als het ware meegesurft met de goodwill rond dat evenement. Het merk bereikt dan de ontvangers van de boodschap op het moment dat ze er (het meest) voor openstaan.

Social media

Ook op het gebied van social media kan de strategie toegepast worden. Blog Techcrunch meldt dat merken die berichten plaatsten op Facebook met keyword Super bowl, ongeveer twee keer zoveel interactie in de vorm van ‘likes’ kregen dan posts zonder het keyword. Ambush marketing is dus aan de orde van de dag en blijkt erg effectief te zijn.

Verbod

Merken die deze strategie hanteren begeven zich in een grijs gebied. Het is bij dergelijke evenementen verboden volgens wetten rondom intellectueel eigendom om de naam van het evenement aan je merk te verbinden zonder daarvoor te betalen. Een goede ambush marketing campagne zal niet expliciet het evenement noemen. Echter de timing en inhoud van de promotie kunnen wel refereren naar bijvoorbeeld de sport.

Wat vind jij?

Denk je dat dergelijke acties verboden zouden moeten zijn? Ken jij meer voorbeelden van ambush marketing? Denk je dat het een effectieve vorm is om een merk te promoten?  Deel je mening via de comments onderaan of deel het blog middels de social media buttons.

 

Een gedachte over “Ambush marketing domineert Super bowl

  1. Marketing heeft creativiteit nodig, dus dat moet beloond worden. Als een bedrijf veel aandacht trekt met een slimme ambush-strategie dan is dat hun eigen verdienste. “Wie niet rijk is moet slim zijn.” (Hoewel dat in het geval van Coca-Cola niet helemaal opgaat natuurlijk ;-)…)

    Een paar jaar geleden – in 2008 op de Olympische Spelen in Beijing, China – was er een vergelijkbare situatie met Adidas en ‘Li Ning’: http://www.belgiancowboys.be/marketing/186

    En meer recentelijk natuurlijk de Bavariarokjes op het WK Voetbal 2010 in Zuid-Afrika, waar Budweiser de officiele sponsor was: http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Sport/268341/FIFA-klaagt-Bavaria-aan-voor-WKjurkjesactie.htm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.