BlogConsumentengedragInnovatieMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireert

Appie Fly: Top of flop?

Terugkomen van vakantie met een lege koelkast, of tot in de late uurtjes zoeken naar een supermarkt of tankstation die nog open is voor een maaltijd terwijl je het liefst zo snel mogelijk naar je bed wil. Met Appie Fly zijn deze ergernissen nu verleden tijd! Albert Heijn en Transavia hebben de handen ineengeslagen en een concept bedacht waarbij de reizigers bij aankomst in Nederland hun boodschappen direct mee naar huis kunnen nemen. Volgens de betrokken partijen een geniaal concept, maar zal de consument hier ook zo over denken?

Welkom Thuis Box

Het concept is vrij simpel: zodra je online incheckt bij Transavia kun je een ‘Welkom Thuis Box’ van Appie Fly bestellen. Hierbij heb je de keuze uit twee ontbijtopties voor €6,25 per persoon. Pakket één: twee afbakbroodjes, een pak Optimel, twee kleine potjes jam, twee appels en een paar plakken kaas. Pakket twee: een pot Skyr vanille, kleine croissants, jam, een snackbeker blauwe bessen en een fles Innocent Orange tutti frutti. Vervolgens kun je zorgeloos op vakantie gaan en bij aankomst op vliegveld Rotterdam The Hague kun je in de aankomsthal je pakket ophalen. Albert Heijn en Transavia zullen dit concept drie maanden lang testen bij alle vluchten naar vliegveld Rotterdam The Hague. Na deze drie maanden wordt er gekeken of dit concept een officiële go krijgt.

Trendsetters

Albert Heijn en Transavia mogen in Nederland dan voorloper zijn met hun boodschappenservice, in 2012 heeft Tesco al een soortgelijk concept geïntroduceerd op Gatwick Airport in Londen. Hier werd getest met vier interactieve schermen waarbij de klant het product moest scannen met behulp van een app op de mobiele telefoon. De bestelling moest vervolgens aan het mandje worden toegevoegd en bij thuiskomst stond de bestelling klaar. Volgens Tesco hadden klanten gemiddeld 70 minuten ‘dode tijd’ na het inchecken van hun vlucht, deze tijd kon nu nuttig besteed worden middels het vullen van de koelkast. In 2011 lanceerde Tesco in Zuid-Korea al de eerste virtuele winkel ter wereld waarbij reizigers in de trein en bij bushaltes hun boodschappen konden bestellen. Ondanks dat de concepten overal wat verschillen is het doel hetzelfde: het drukke leven van de mensen makkelijker maken. Dit geldt ook voor Appie Fly. Niet meer tot diep in de nacht zoeken naar je maaltijd zoeken, maar rustig naar huis gaan met eten op zak.

https://www.youtube.com/watch?v=qJkt8uqcWro

Social Media

Tot op heden zijn de reacties op Social Media grotendeels positief. Veel mensen typeren Appie Fly als ‘geniaal’ of ‘briljant’. Er is ook een enkeling die Appie Fly minder positief beschouwen. Zo zou de extra bagage toch echt van essentieel belang zijn om een bestelling van Appie Fly links te laten liggen. Daarnaast wordt er raar gekeken naar het feit dat Albert Heijn zich verbindt met de meest vervuilende vorm van transport. Dit is echter een heel klein deel van de reacties en het grote publiek ziet Appie Fly wél een succes worden. 

Beperkte keuze

Vooralsnog is de keuze beperkt, slechts twee vooraf samengestelde ontbijtpakketten af te halen bij één (minder populair) vliegveld. Daarnaast is het ook een vereiste om met Transavia te vliegen. Het concept wat Tesco in Londen heeft toegepast klinkt toch een stuk aantrekkelijker: meerdere producten en meerdere productcategorieën, geen samengestelde pakketten maar een vrije keuze in productsamenstelling. Mocht je ook geen heel pakket mee willen nemen naar huis, of heb je alleen wat boterhammen of sap nodig, dan kun je die producten ook los bestellen. Dit zou het proces wel zo klantvriendelijk maken. Er is dus wel wat verbetering mogelijk, maar een begin is gemaakt.

Zal Appie Fly een succes worden, of toch floppen? Ik denk zelf dat het concept in de huidige vorm niet heel succesvol wordt door de beperkte keuze. Mocht de keuze toch worden uitgebreid in de toekomst, dan denk ik dat Appie Fly de komende jaren niet alleen in Rotterdam The Hague, maar ook op de luchthavens van Eindhoven en Schiphol te vinden is.

Wat denk jij?

The following two tabs change content below.
blank

Mart Janssen

Mart studeert Marketing Management aan de Universiteit en blogt sinds oktober 2018 voor Markethings.net. Zijn interesses zijn onder andere te vinden in consumentengedrag, online marketing en de FMCG-branche.
blank

Laatste berichten van Mart Janssen (toon alles)

Een gedachte over “Appie Fly: Top of flop?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.