Blog

Apple en haar marketingbeleid in China

Apple probeert de verkoop van haar producten nóg een boost te geven door middel van gerichte marketing. Nadat China Mobile begin vorig jaar begon met het verkopen van iPhones, wil Apple de Chinese markt nu opnieuw een krachtige impuls geven door middel van een reclame speciaal gemaakt voor hun Chinese klanten.

China Mobile, ’s werelds grootste telefoonprovider met 760 miljoen klanten, begon pas met het verkopen van iPhones in januari 2014. Dit zorgde voor een enorme stijging in de verkopen. In het laatste kwartaal van 2014 werden er een record aantal telefoons -74,5 miljoen – verkocht in China, inclusief in Hong Kong en Taiwan. Ter vergelijking, in heel het jaar 2013 werden er ‘maar’ 23 miljoen iPhones verkocht. Dit kwam ook door het feit dat diverse Chinese fabrikanten goedkopere android-telefoons op de markt brachten. De opbrengst in deze regio was in de laatste drie maanden van 2014 goed voor maar liefst 22 procent van de totale opbrengsten van Apple. Ook werd in dit kwartaal voor het eerst de rivaal Samsung in China gepasseerd.

China Mobile's Chairman Xi Guohua, Apple Inc. CEO Tim Cook and a customer pose with Apple iPhones at an event celebrating the launch of Apple's iPhone on China Mobile's network in Beijing

Tim Cook en de chairman van China Mobile 

Er wordt verwacht dat er in het eerste kwartaal van 2015 nog meer verkocht zal worden. Op (voor ons) 20 februari is het Chinees Nieuwjaar, en in de periode die daaraan voorafgaat hebben de Chinezen een gat in hun hand als het gaat om uitgaven. Vooral de iPhone 6 plus is in trek, vanwege het ‘hoe groter, hoe beter’-motto van de Chinezen op het gebied van smartphones.

Natuurlijk wil Apple graag inspelen op de groei van hun verkopen in 2014 en deze cijfers nog veel meer laten stijgen in 2015. Voor hun Chinese potentiële klanten maakten ze daarom de reclame ‘The Song’ opnieuw. In deze reclame vindt een jonge vrouw een oud liedje, leert dit uit haar hoofd en speelt ze de nieuwe versie voor haar oma. De oma beluistert dit liedje uiteraard op een Apple-product.

We kunnen uit dit marketingbeleid afleiden dat ook Apple door heeft dat China een markt is die op alle fronten sterk groeit en een enorm belangrijke markt is voor het bedrijf. Op de manier zien de Chinezen het filmpje niet als een Amerikaans filmpje met ondertiteling, maar als iets dat speciaal voor hen gemaakt is en hen daarom ook meer aan zal spreken.

The following two tabs change content below.

Malou Thijssen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.