BlogMarkethings.net inspireert

Augmented Reality na Pokemon GO nog effectief?

Pokemon Go kennen we allemaal nog wel. Deze hype van 2016 maakte gebruik van augmented reality, een techniek waarmee computer gemaakte beelden zoals de Pokemons worden geïntegreerd in de realiteit. Naast dat deze techniek veel mogelijkheden biedt voor games zijn er ook al bedrijven die dit gebruiken als marketingtool. In deze blog wil ik een paar slimme marketingvoorbeelden laten zien en een kijkje nemen in de toekomst naar welke rollen augmented reality in de marketing kan vervullen.

Ikea

Een in mijn ogen heel slim voorbeeld van Ikea, hierin geven ze een nieuwe beleving aan het koopproces door de klant alvast te laten zien en ervaren hoe het product er in de realiteit uit gaat zien. Dit neemt onzekerheid weg over of het product goed past in de huiskamer en kan de klant alvast laten genieten van hoe mooi het eruit ziet. Een hele goede prikkel om tot aankoop over te gaan.

Make-up

Make up is een product waarbij vanwege sociale factoren toch veel onzekerheid ervaren wordt, daarom is het een zeer goed product wanneer je het eerst kan testen via augmented reality om te zien hoe het er in de praktijk uit komt te zien. Dit neemt onzekerheid weg om tot aanschaf over te gaan en geeft de mogelijkheid om verschillende soorten make-up met elkaar te vergelijken om de leukste te kunnen kiezen.

Kleding passen

Een ander praktisch voorbeeld van augmented reality is kleding, doordat je nu kleding kan selecteren om te kijken hoe staat hoef je niet alles in het pashokje te passen om te kijken hoe het staat. Dit zorgt ervoor dat je veel meer kleding kan proberen en kan kijken welke opties interessant genoeg zijn om te passen of te bestellen.

Hoe zal augmented reality zich ontwikkelen?

Volgens oud directeur van bekende augmented reality app Layar is een een nadeel van augmented reality is dat je nu met je smartphone specifieke handelingen moeten verichten. Je moet namelijk eerst je telefoon uit je broekzak halen en de app opstarten en om gebruik te kunnen maken van augmented reality toepassingen. Hierdoor moet je actief gebruik willen maken van augmentend reality voordat je het kan toepassen. De Google glass had hiervoor een oplossing kunnen zijn, alleen doordat die is geflopt weten we dat niemand met een dergelijke bril wil rondlopen. Microsoft heeft de Hololens ontwikkeld, een soort variant van de Google Glass die nog groter is en daardoor hele realistische en indrukwekkende augmented reality beelden kan laten zien.
Het aantal mogelijkheden voor gebruik op de telefoon zal groeien, maar op dit gebied zullen er denk ik geen grote doorbraken komen. Daarnaast zal augmented reality toepassingen kennen met grote schermen waar je je jezelf al in bepaalde kleding/producten kan zien of waar je jezelf al in een andere omgeving kan zien, zoals onderstaande voorbeeld met de virtuele panda’s van Visa.

Mensen in het winkelcentrum konden zichzelf op een groot scherm zien samen met virtuele panda’s

Wat zullen marketeers in de toekomst doen?

Het is moeilijk te voorspellen, maar het lijkt erop dat er voorlopig nog geen grote technische doorbraken komen op het gebied van augmented reality. Echter denk ik wel dat wel dat we de komende jaren meer en meer marketingacties van bedrijven gaan zien die die de techniek inzetten om onzekerheid weg te nemen bij (potentiële) klanten. Naast onzekerheid wegnemen of over een aankoop kan augmented reality er ook voor een nieuwe beleving in product oriëntatie zorgen. Dit heeft grote voordelen voor het koopgedrag, zeker wanneer er een hoge betrokkenheid is en/of er grote onzekerheid is over de aankoop. Dit kan tot meer conversie leiden, maar ook tot minder retouren doordat er minder twijfel is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.