Blog

Barack Obama: Social Media Kampioen?

Barack Obama heeft de Amerikaanse verkiezingen overduidelijk gewonnen. Miljoenen twitteraars en Facebook gebruikers hebben hun stem laten gelden tijdens de verkiezingen en ook de campagnes werden op social media afgestemd.  Heeft deze inbreng de uitslag bepaald? Tijd om de social media campagnes eens goed onder de loep te nemen!

In het verleden speelden kranten, tijdschriften en later televisie een grote rol bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In 2008 werden de eerste stappen op het gebied van social media in de Amerikaanse politiek genomen en kon Barack Obama een grote slag slaan ten opzichte van zijn conservatieve tegenstander John McCain. Bij de presidentsverkiezingen van dit jaar namen politici de volgende stap. Social media had dit jaar zijn “coming-out party” op de republikeinse conventie in Tampa, waar de reacties van twitteraars op een groot scherm werden geprojecteerd. Vanuit de luie stoel of met een smartphone achterin de metro converseert de bevolking tegenwoordig via tweets en facebookberichten om zo duizenden te inspireren en informeren. De campagneleider van Obama onderschat de impact van social media niet. Tijdens de loop van de campagne werden studenten op de universiteit van Minnesota gemotiveerd om hun reacties op Facebook en Twitter te plaatsen en daarmee hun steun voor Obama te betuigen. Het gewenste sneeuwbaleffect werd bereikt.

Twitter geeft weer wat er op dit exacte moment gebeurt, vervolgens worden meningen gedeeld via Facebook en een dag later wordt het door Google gestructureerd tot nieuws. Alle social media kanalen worden tegenwoordig benut. Via Youtube deelt Chuck Norris zijn mening, via Facebook maakt Oprah duidelijk wie haar stem zal krijgen en via Twitter feliciteert Justin Bieber Obama met zijn overwinning. Kiezers kunnen op deze manier “ambassadeurs” worden van de boodschap die je als presidentskandidaat wil uiten en zullen deze delen binnen hun social media kring, die in deze tijd uit miljoenen anderen kan bestaan.

Vanzelfsprekend gedragen politici zich voorbeeldig als de camera op hen gericht is, maar dit geldt lang niet altijd op Twitter of Facebook, waar ze wel een ongelooflijke invloed op de kiezers kúnnen hebben. De huidige social media campagnes hebben vooral een professionele toon, terwijl de social mediagebruiker eerder een persoonlijke toon verwacht. Het halve leven van de meeste kiezers staat op Facebook, waarom kan een presidentskandidaat dan niet een aantal details van zichzelf prijsgeven? Het zou een presidentskandidaat sieren als hij een berichtje plaatst over dat hij heerlijk met zijn dochertje naar de speeltuin is geweest, in plaats van de media enkel voor promotionele doeleinden te gebruiken. Zoek die verbinding met je kiezer, laat zien dat je in een leuk restaurantje zit te lunchen in plaats van enkel te publiceren over strategische contacten.

Zowel de campagne van Obama als die van Romney maakte fors gebruik van social media. Met 21,6 miljoen Twitter volgers en 31,6 miljoen facebooklikers loopt Obama ver voor op Romney die het met 1,6 miljoen twitter volgers en 11,8 miljoen facebooklikers moet doen. Desondanks valt er nog veel te sleutelen aan het gebruik van de nieuwe media. Er staat een wereld op het gebied van social media open die tegenover de biljoenen dollars in campagnekosten gratis en voor niets gebruikt kan worden en waarschijnlijk ook nog eens de  grootste invloed kan uitoefenen op de kiezers van deze tijd. Tijdens de campagnes wordt het medium echter meer als promotiemiddel gebruikt dan om te luisteren naar wat de kiezers te zeggen hebben. Als bijvoorbeeld via de social media blijkt dat er veel kritiek op het zorgstelselplan van Obama is dan zou hier direct op moeten worden ingegaan! Laat de kiezer weten dat je om hem en zijn mening geeft en dat zijn stem gehoord wordt. Een simpelere manier om stemmen te winnen is er niet.

Kortom, er wordt al veel gebruik gemaakt van social media in de politiek, maar er wordt nog lang niet zo goed mee omgegaan als je in deze tijd zou verwachten. De campagnekosten zijn in de miljarden gelopen, terwijl social media gewoon gratis en voor niets achter een scherm in je joggingsbroek te gebruiken is. Wie is hierbij de social media kampioen van 2012 geworden? Nou geen van beide dus! We zijn benieuwd naar de verkiezingen van 2016, en hopen dan ook dat we die keer wel een social media kampioen mogen kronen.

Geschreven door Martijn & Sebas

The following two tabs change content below.

Sebastien

Laatste berichten van Sebastien (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.