Blog

Bayern tegen Dortmund. Of eigenlijk: Adidas tegen Puma.

Afgelopen zaterdag speelde Bayern München tegen Borussia Dortmund om het winnen van de Champions League en de bijbehorende cup met de grote oren. Twee Duitse ploegen tegenover elkaar in de finale. En twee Duitse kledingsponsoren. Of nóg pikanter: twee Duitse kledingsponsoren van twee Duitse broers. De ultieme familie-ruzie, weergegeven in een spelletje met een bal van 90 minuten.

De geschiedenis
De gebroeders Dassler groeien op in de jaren ’20 in het Duitse dorpje Herzogenaurach. Adolf en Rudolf maken en verkopen schoenen, maar er zijn spanningen. Onder meer door de oorlog en de liefjes van beide mannen worden de verschillen tussen de broers duidelijk en onoverkomelijk. De broers hebben ruzie. Ze stoppen als duo, maar gaan wel door met het produceren van schoenen. Adolf, bijnaam Adi Dassler, gaat verder als Adidas. Rudolf verhuist naar de andere kant van het dorp en verzint de naam Puma. Twee broers met twee merken die uitgroeien tot twee van de grootsten in de sporting goods industry. En die stonden afgelopen weekend tegenover elkaar. Hoe leefden beide merken naar de finale toe?

Voor de wedstrijd
Zoals we een aantal weken geleden al zagen bij het kampioenschap van Ajax laten clubsponsoren zich tegenwoordig graag horen via de sociale media. Logisch ook; lekker goedkoop, met interactie en een aardig bereik. Zo ook bij Adidas en Puma. Adidas zette in de dagen voorafgaand aan de finale de campagne All For This op, een afgeleide van de langlopende grootschalige acties rond Adidas Is All In. Tweets en foto’s werden verspreid via

Wembley is ready. It’s #UCLFinal Day! Every run, every tackle, every kick, every pass has led to this moment! #allforthis

— adidasfootball (@adidasfootball) May 25, 2013

Ook Puma liet via haar Football-afdeling een campagne los; #LondonWirKommen, al bleef het hier niet alleen bij wat tweets en foto’s. Puma lanceerde een speciaal opgezette website (www.pumabvb.com) waarop Twitteraars ontworpen Dortmund-tweets konden vinden en versturen, met bijvoorbeeld het logo van de sportclub. Opvallend zijn wel de reacties op Facebook die de slogan London Wir Kommen nogal dubieus verklaren:

Schermafbeelding 2013-05-26 om 13.33.32

Verder liet Puma Bayern’s verdediger Dante (dus met het shirt van Adidas) de finale spelen op de spiksplinternieuwe Puma King FG’s, schoenen die pas op 15 juli in de winkel zullen liggen.

Na de wedstrijd
Adidas won. Puma verloor. Voor beide merken reden om hun blijdschap en trots met de wereld te delen:

adidas_puma_tweets_cl

Daarmee was voor Puma de kous af. Adidas, tevens leverancier van de officiële wedstrijdballen voor de Champions League, gooide er nog een contest uit waarbij een Like of RT je de daadwerkelijke wedstrijdbal van de finale kon opleveren.

Van de ooit zo hevige ruzie tussen de broers is dus niet veel meer te merken. Wel lijken de inspanningen van beide sponsoren rond het meest prestigieuze clubtoernooi van Europa wat mager, en zijn het vooral korte tekstjes of eenvoudig gephotoshopte plaatjes die gedeeld worden. Dit jaar geen creatieve acties of kwaliteitsfilmpjes zoals bijvoorbeeld Adidas vorig jaar nog wel in petto had:

https://www.youtube.com/watch?v=5XYQeWgG7OQ

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.