Blog

Bedrijf aan het woord: De Promoters

Vanaf heden zal Markethings.net met een nieuw item starten. In ‘Bedrijf aan het woord’ laten bedrijven zien hoe zij hun marketingactiviteiten neerzetten. Voor de eerste editie is het bedrijf ‘De Promoters’ gevraagd. Lees hieronder hoe zij omgaan met bijvoorbeeld fieldmarketing.

De Promoters
De vraag kwam vanuit Markethings.net om een blog te schrijven over de ‘marketing van De promoters’. Natuurlijk potentieel interessant aangezien een groot deel van de lezers, jullie dus, mogelijke toekomstige klanten zijn van ons field- / activatie marketingbureau. Eerlijkheidshalve denk ik alleen dat weinig van jullie zitten te wachten op een lofzang over ons als bureau van 600 woorden en moet dit stukje wel verdomd goed geschreven zijn willen wij ‘Top of Mind’ bij jullie zitten over 2-3 jaar wanneer jullie zijn afgestudeerd.

In plaats het te hebben over onze eigen USP’s, propositie en marketingbeleid ga ik deze ruimte ‘misbruiken’ om jullie eens te wijzen op de effecten en voordelen van het toevoegen van fieldmarketing aan je middelenmix. De reden hiervoor is simpelweg dat wij constateren dat fieldmarketing als instrument op opleidingen onderbelicht blijft en ook bij de verdeling van marketingbudgetten als sluitpost wordt gezien. Aangezien de lezers van deze blog de marketingmanager van de toekomst zijn een kleine 600 woorden over fieldmarketing.

Voor diegene die nog niet weten wat hieronder verstaan wordt even een crash-course: ‘Het actief benaderen van consumenten namens een merk/product, dit in het bijzonder in een omgeving waar deze confrontatie relevantie heeft’. Kortom de meest simpele en authentieke vorm van marketing. Voorbeeld, het laten proeven van een nieuwe chipssmaak in de supermarkt waar deze te koop is of proberen mensen te verleiden een nieuw drankje te drinken tijdens een stapavond waar ze vaker dit drankje kunnen bestellen.

Een groot voordeel van fieldmarketing is dat de zender van de communicatie zijn ‘arena’ kiest voor het contactmoment en hierdoor de regie van dit moment heeft. Dit in tegenstelling tot andere media waarbij de ontvangers een keuze hebben in de ‘consumptie’ van de boodschap. Tijdens een commercial break op TV gaan de meeste mensen zappen of even iets anders doen. Hoeveel reclame banners zie je op een dag voorbij komen op internet zonder hierop te klikken?

Natuurlijk let je er op dat de gekozen ‘arena’ relevantie heeft voor je product. Alcoholische drankjes promoot je in een discotheek, schoenen in een schoenenwinkel en consumptiegoederen in een supermarkt. Je wilt natuurlijk dat de mensen jouw product mentaal koppelen aan de locatie waar deze relevantie heeft (lees: kan worden gebruikt/genuttigd/gekocht). Ook dit kun je niet sturen bij andere media. Jij leest een advertentie wanneer jij wilt en niet wanneer de adverteerder dit graag heeft.

In het kort kan dan ook worden gesteld dat fieldmarketing een van de meest stuurbare en directe instrumenten is die je als toekomstig marketeer tot je beschikking hebt. Toch zien we dat vele marketeers aarzelend staan tegenover fieldmarketing, reden hiervoor is dat effecten op voorhand moeilijker zijn te voorspellen en de kosten per contact ‘hoger’ liggen. Bij het inkopen van een commercial voor een acht uur journaal weet je hoeveel mensen je bereikt (zo’n 700.000) en deze commercial is een stuk goedkoper dan deze 700.000 mensen te bereiken met fieldmarketing.

Hoewel het effect en impact van deze commercial een stuk lager is dan een directe confrontatie klinken de aantallen wel lekker en ziet dit er goed uit in de rapportage naar aandeelhouders en directie. Ik heb zo’n 700.000 consumenten bereikt met massamedia. Dat de helft op het toilet zat laten we even achterwegen.

Natuurlijk is ook het creëren van brand-awareness belangrijk en is hiervoor de inzet van massa-media onontbeerlijk. In een effectieve mediamix gaan beide instrumenten dan ook samen op en werken synergetisch met elkaar.

Aan jullie de toekomstige taak niet alleen te kiezen voor de aantallen en veilige rapportages van massa-media maar ook te denken aan de beleving en ervaring van je product/merk en dus fieldmarketing evenredig in te zetten in je marketingmix.

Nu hoop ik dat je door deze blog een stukje wijzer bent geworden en in je toekomstige carrière nog eens even een ‘o ‘ja momentje’ hebt wanneer je je marketingmix aan het invullen bent. Wanneer deze blog dit als effect heeft dan komen we weer terug bij de oorspronkelijke vraag van Markethings.net ‘schrijf een stukje over je marketing’ en dan kunnen we stellen dat jullie zojuist een stukje marketing van De Promoters hebben gelezen 😉 ..

Meer info over De Promoters kun je vinden op www.depromoters.nl, je kan hier ook kijken als je nog op zoek bent naar een leuke en uitdagende baan als promotiemedewerker.

Weet jij nog meer interessante bedrijven voor dit item? Mail dan de redactie.

The following two tabs change content below.

Eveline

Laatste berichten van Eveline (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.