BlogConsumentengedragMarkethings.net informeert

Behind the bar

Geschreven door Annalie Koerts – MARUG.nl

Als studenten brengen we er meer tijd door dan bij onze ouders, en is het de plek waar vele legendarische verhalen geboren worden: de kroeg. Na een dag hard college’s volgen, studeren en koffie drinken hebben we ‘s avonds wel een biertje verdiend. Overdag leren we alles over beïnvloeding en verkopen, maar in hoeverre laten wij ons ’s nachts zelf overhalen om toch nog één biertje te doen? Wij hebben de geheimen van de Poele- en Peperstraat voor je ontrafeld!

Spiegels

Wel eens gemerkt dat er achter elke bar een spiegel staat? Meerdere theorieën doen hierover de ronde. Zo kan een bartender het publiek in de gaten houden, lijkt de kroeg voller, en kunnen barhangers ongestoord anderen begluren. Een andere theorie stelt dat de spiegel een vervanging is voor de ramen die kroegen vaak niet of nauwelijks hebben. Ramen zorgen er namelijk voor dat de mensen in de bar het leven daarbuiten zien en daarmee geconfronteerd worden met tijd. Zonder ramen is er minder tijdsbesef, en blijven mensen dus lekker lang hangen.

Muziek

Wat is een kroeg zonder muziek? In elk geval niet één die veel winst zal maken, zeggen onderzoekers. Experimenten wijzen uit dat hoe harder de muziek wordt gedraaid, hoe meer en sneller gasten drinken. Hoe dat komt, kunnen we ons allemaal wel indenken waarschijnlijk. Goede gesprekken houden gaat nou eenmaal lastig als je drie keer hetzelfde in elkaars oor moet tetteren en het dan nog niet kunt verstaan. Het antwoord “Haha ja” in combinatie met een flinke slok bier werkt altijd. Naast volume is de muziekkeuze ook interessant om bij stil te staan. Het beroemde onderzoek waarbij Duitse muziek leidde tot de verkoop van meer Duitse wijn en Franse muziek tot meer Franse wijn laat zien dat priming ook in muziek werkt. Op diezelfde manier kunnen kroeggasten geprimed worden met drinken. Slimme kroegeigenaren draaien dus nummers waarin alcohol een centrale rol speelt.

Een suggestie voor in de kroeg

Licht

Naast dat het superknus is, is gedimd licht om nog een andere, biopsychologische reden goed voor de klandizie. Bij exciterende stimuli zorgt ons autonome zenuwstelsel ervoor dat onze pupillen verwijden om meer licht en prikkels op te kunnen nemen. Ook aantrekkelijke mensen vallen onder deze exciterende stimuli; vinden we iemand leuk, dan zorgt norepinephrine (een neurotransmitter en hormoon dat lijkt op adrenaline) ervoor dat onze pupillen verwijden. Mensen met grote pupillen vinden we dan ook aantrekkelijker, omdat het een teken is van interesse. Gedimd licht geeft hetzelfde effect; onze pupillen worden groter, waardoor de medekroeggenoten meteen een stuk aantrekkelijker worden. Reden tot aanspraak én een paar extra drankjes.

Kleur

Dat kleur invloed heeft op onze gemoedstoestand, is al vaker aangetoond. Voor kroegeigenaren dus reden om bewust om te gaan met de verfkeuze voor de muren. Groen en blauw schijnen een gevoel van dorst op te wekken. Waar blauw vooral een rustgevend gevoel geeft, helpt groen om hard lawaai verdraagzaam te maken voor personeel. Een warme, zachte kleur oranje zorgt bovendien voor het stimuleren van sociale interactie en conversaties. Gesprekken houden mensen langer op hun barkruk en dat zorgt weer voor een grotere omzet.

Een goede kleuren combinatie

Beïnvloedingstechnieken van Cialdini

De principes van Cialdini werken ook goed in de kroeg. Het piekuur is een goede manier om klanten vroeg binnen te halen, maar ook om een gevoel van schaarste op te wekken. Iedereen wil in de laatste minuut nog even zo veel mogelijk biertjes bestellen. Ook de heuristiek van wederkerigheid vind je in de kroeg. Bij een barman waar je gratis shotjes van krijgt blijf je graag nog even hangen. Daarnaast kunnen kroegen werken met een kortingspas (zoals in Groningen ooit de Poelepas), waardoor klanten volgens het principe van commitment zich verbonden voelen aan de kroegen in kwestie. Deze vormen van loyaliteitsprogramma’s werken misschien niet om een hele sterke emotionele binding te creëren, maar stimuleren in elk geval wel koopgedrag.

Misschien zijn de MARUG-borrels vanaf nu niet meer wat ze geweest zijn. Die spiegel is niet alleen meer om te checken hoe je haar zit, die blauwe lichten in de Blauwe Engel is wellicht niet alleen een verwijzing naar de naam en hé, wordt nou de volumeknop iets meer opengedraaid? Maar waar we overdag bezig zijn met het beïnvloeden van anderen, laten wij onszelf ‘s nachts maar al te graag zelf beïnvloeden. We gaan het zien donderdag, cheers

The following two tabs change content below.

Gastschrijver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.