BlogCelebrity endorsementConsumentengedragE-commerceMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireert

Bezwijken de serieuze influencers onder de rotte appels?

We komen er niet meer omheen: influencers. Influencers zijn in de afgelopen jaren onwijs populair geworden en nemen zo’n beetje het hele internet over. Waar mijn generatie op jonge leeftijd nog uit de voeten kwam met het voeden van huisdieren op Habbo Hotel of zwembad trappetjes weghalen bij je favoriete Sims, is de generatie van nu steeds meer in de ban met het kijken van YouTube video’s en/of Instagram posts. Toch komen influencers steeds vaker slecht in het nieuws, maar waarom is dit?

Rotte appels

Helaas zijn er overal wel rotte appels te vinden en zo ook in de influencer marketing. Het maakt niet uit welke tactieken aan te pas moeten komen, als het volgersaantal op hun kanaal maar aanzienlijk vergroot wordt. Wist je namelijk al dat het gewoon mogelijk is om volgers te kopen? Wanneer je 1000 nieuwe volgers wilt, betaal je slechts 6 euro (1). Dit is omgerekend 0,006 cent per volger! Het wordt dus wel heel makkelijk om je volgersaantal te laten groeien, om vervolgens een smak geld binnen te harken met het posten van wat foto’s en filmpjes. Maar goed, laten we even bij het begin beginnen.

In januari heeft Rambam een uitzending geplaatst over influencers. Hierin kwam naar voren dat influencers voor een smak geld behoorlijk ver durven te gaan. Want je gelooft het misschien niet, maar influencers waren bereid om een pot pindakaas te promoten als beautyproduct. De influencers werden namelijk gevraagd (tegen een vergoeding) om pindakaas als gezichtsmasker te gebruiken, terwijl dit uiteraard niet werkt. Dat pindakaas goed is om kauwgom te verwijderen wisten we al, maar om het te gebruiken als dagcrème is voor mij ook compleet nieuw. Uiteraard vinden we het allemaal erg hilarisch om te zien hoe iemand pindakaas op zijn/haar hoofd smeert, maar moeten we ons geen zorgen maken over de geloofwaardigheid van deze influencers?

Wanneer geld in het spel is, dansen de influencers op tafel

Veel influencers laten zich verleiden door aanzienlijke bedragen die beschikbaar worden gesteld door bedrijven. Het is ook niet voor niks dat bedrijven toenemende bedragen beschikbaar stellen voor dit soort sponsorships. Het is niet gek dat deze bedragen hoog zijn, want influencer marketing heeft zich de afgelopen jaren goed weten uit te betalen. Zo kan je als bedrijf de perfecte doelgroep aanspreken, creëer je een diepe en directe verbinding, en is het een goed verdienmodel. Dit is dan ook een groot probleem. Marketeers kijken nog te vaak naar het bereik van een persoon. Maar wie zegt dat iemand met 36.000 volgers ook impact kan maken. Het is namelijk goed mogelijk dat 2/3 van het volgersaantal is gekocht. Gelukkig zijn er genoeg bedrijven die het wel snappen en de rotte appels proberen te vermijden. Zo heeft Unilever in 2018 gezworen om influencers die volgers kopen niet langer te gebruiken (2). De directeur marketing van Unilever gaf hierbij aan dat de gehele industrie moet waken voor slechte praktijken, zoals nepvolgers, bots en fraude, omdat deze het vertrouwen aantasten. 40% van de online influencers maakt namelijk gebruik van nepvolgers! Gelukkig heeft Instagram in 2018 al de jacht geopend op fake followers en fake likes. Het social media bedrijf heeft een tool ontwikkeld waarmee zij accounts die gebruik maken van dit soort praktijken kunnen herkennen. Dit is naar mijn mening al één stap in de goede richting!

Ze bestaan: oprechte influencers

Ja uiteraard bestaan er ook intelligente en oprechte influencers in de influencewereld. Dit kwam ook naar voren in het filmpje van Rambam. Grote YouTubers zoals Enzo Knol hebben de deal vriendelijk afgewezen. Dit heeft met name te maken dat bekende influencers een goed managementteam hebben en verder nadenken dan alleen het geld. Vaak promoten zij echt artikelen die bij hen passen (én soms ook alleen voor het geld). Aangezien influencer marketing alleen maar groter wordt, moet er iets gebeuren zodat de goede influencers niet de dupe zijn. Er zijn tal regels in opkomst, maar zoals je weet is de politiek nooit de snelste. Toch is het wel belangrijk om hier zo snel mogelijk mee aan de gang te gaan. Er is momenteel een regel, die niet wettelijk is vastgesteld, dat je per se moet vermelden dat het een ad is – dus dat het een gesponsord bericht is. Dit is door influencers opgezet als een soort keurmerk, maar je krijgt geen boete wanneer je dit niet doet.

Er zijn grenzen

Om influencer marketing hot en boeming te houden, zijn er grenzen nodig. Je hoort namelijk geen energie drank te promoten als je doelgroep kinderen is. Daarnaast zijn er tal van regels in de reclamewereld waaraan gehouden moet worden. Denk maar is aan de afgeplakte flessen Coca-Cola in GTST. Waarom gebeurt dit nog niet in de online wereld? De grote jongens (en meiden) houden zich wel aan een goed moreel, het gaat dus echt om de kleinere influencers. Hopelijk heeft elke (slechte) influencer geleerd van de aflevering van Rambam en hebben wij als consument geleerd dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is in infleuncerland. Denk dus goed na voordat je pindakaas op je gezicht smeert voor die o zo gladde huid #sponsoredad.

 

 

Bronnen:

The following two tabs change content below.
blank

Zifra de Vreugd

Zifra studeert Marketing Management en Marketing Analytics aan de Universiteit van Tilburg en blogt sinds februari 2019 voor Markethings.net. Haar interesses zijn onder andere te vinden in Experience Marketing, neuromarketing en online-marketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.