Blog

Big Data: De toekomst voor de moderne Tv-serie?

Met haar hit-serie ‘House of Cards’ is Netflix een nieuwe weg in geslagen op het gebied van moderne televisie. De online streamingdienst legde maar liefst 100 miljoen dollar neer voor 26 afleveringen van de serie zonder ook maar iets gezien te hebben. Waarop is deze beslissing dan gebaseerd? Simpel; Big Data!

Met maar liefst 27 miljoen Amerikaanse abonnees is Netflix de grootste provider van online streaming media in de Verenigde Staten. Wereldwijd zijn dit ongeveer 33 miljoen leden. Dagelijks wordt er 30 miljoen keer gestreamd, worden er vier miljoen beoordelingen geplaatst en vinden er drie miljoen zoekopdrachten plaats. Dankzij deze enorme hoeveelheid aan data weet Netflix niet alleen wat de consument kijkt, maar ook waar, wanneer en met welk apparaat. Door het kijkgedrag van alle kijkers te analyseren en te vergelijken kunnen bepaalde inferenties gemaakt worden.

House of cards

Een jaar lang heeft Netflix het kijkgedrag en de voorkeuren van haar abonnees bekeken en geanalyseerd. Aan de hand van deze data wist het bedrijf vrij zeker dat een remake van het Britse House of Cards een geheid succes zou worden. Hiernaast, was duidelijk dat films met acteur Kevin Spacey in de hoofdrol goed scoren, net als werk van regisseur David Fincher. ‘The Social Network’ geregisseerd  door David Fincher was dan ook een enorm succes op Netflix. Het bedrijf wist dan ook met zekerheid dat een remake van House of cards, geregisseerd door Fincher en met Spacey in de hoofdrol, een succes zou worden en kocht de show voor 100 miljoen dollar in.

Een groot voordeel van het gebruik van Big Data voor de ontwikkeling van series is dat er relatief weinig geïnvesteerd hoeft te worden in marketing. Volgens communicatiedirecteur Jonathan Friedland creëert de show vanzelf een hoog niveau van ‘consumer engagement’ doordat de show speciaal geselecteerd is voor de kijkers. Netflix claimt dat 75% van al haar abonnees beïnvloedt worden door wat zij suggereren. Vervolgens zorgen de persoonlijke aanbevelingen van de abonnees ervoor dat anderen ook inschakelen om de serie te bekijken.

Big Data zorgt ervoor dat consumenten precies krijgen te zien wat zij willen, wanneer zij dat willen en hoe ze dat willen. Kortom, allemaal voordelen voor het gebruik van Big Data, maar wat voor effect heeft dit op het creatieve proces? Worden er straks alleen nog maar politieke drama’s met Kevin Spacey gemaakt? Er bestaat namelijk het risico dat door het gebruik van bestaande data er niet wordt gekeken naar iets nieuws en unieks. Volgens John Landgraf, president van FX Network, is het nog steeds aan de programmamaker zelf om juist datgene te maken wat nog niet gedaan is en te zorgen voor een nieuwe ontwikkeling.

Inmiddels is het eerste seizoen van House of Cards te zien op Netflix en CEO Reed Hastings gaf onlangs al aan dat het een groot succes is. Wordt het gebruik van Big Data de toekomst voor de ontwikkeling van succesvolle tv-series, of niet?

Bekijk hieronder de trailer:

The following two tabs change content below.

Sean van der Vliet

Laatste berichten van Sean van der Vliet (toon alles)

Een gedachte over “Big Data: De toekomst voor de moderne Tv-serie?

  1. Interessant stuk sean! Ben benieuwd of Netflix in de toekomst vaker series aan de hand van 'Big Data' gaat kopen/bestellen. Als ik die trailer zo zie, lijkt deze serie me zeker de moeite waard eens te gaan kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.