Analytics en DataInnovatieMarkethings.net informeert

Het nieuwe speelveld van de techgiganten: De gezondheidszorg

De bedrijven uit de gezondheidszorg hebben sinds een aantal jaren een nieuwe vorm van concurrentie gekregen vanuit een onverwachte hoek: de techgiganten. De traditionele ‘big five’ (Apple, Samsung, Google, Amazon en Microsoft) heeft – mede dankzij de populariteit van wearables – een stortvloed aan beschikbare data en weet hiermee stappen te zetten naar de gezondheidszorg. Is dit een positieve ontwikkeling en helpt het om vroegtijdig ziektes of andere medische aandoeningen op te sporen? Welke privacyrisico’s brengt de opkomst van gezondheidsdata met zich mee en kan deze ontwikkeling voor jou als consument voordeel bieden?

Health-app

Je kent ze vast wel: apps op je telefoon die bijvoorbeeld je calorie-inname, hardlooprondje, slaapritme en hartslag meten. Babette schreef hier al in 2016 een blog over. Alle gegevens vanuit deze apps worden gecombineerd en weergegeven in de standaard ‘Gezondheid’ app op je iPhone of Samsung smartphone. Daarnaast zijn ook zogeheten ‘wearables’ in opkomst: horloges of armbanden die je hartslag, ademhaling en bloeddruk meten. Ook je smartphone telt automatisch hoe veel stappen je zet en hoe veel trappen je betreedt. Deze gegevens zijn voor jou als gebruiker ‘nice to know’, terwijl techgiganten patronen van miljoenen gebruikers kan combineren en daar een analyse op kan loslaten. Dit is mogelijk, omdat alles in de cloud wordt opgeslagen.

Apple Heart Study

Maar wat kunnen bedrijven zoals Apple en Google met deze gegevens? Apple heeft haar ‘Apple Heart Study’ tijdens het Apple event eind 2017 aangekondigd. Alhoewel het een zeer interessante ontwikkeling is, praatte men de dag erna vooral over de iPhone X, die op hetzelfde event wereldkundig gemaakt werd. Apple Heart Study, een programma dat in samenwerking met Stanford University wordt uitgevoerd, is slechts een van de vele voorbeelden van hoe data concreet tot voordelen voor de consument vertaald kan worden.

Gebruikers van een Apple Watch krijgen automatisch een melding wanneer de hartslag afwijkt, zonder dat er sprake is van inspanning. Zo kunnen hartritmestoornissen opgespoord worden en hiermee complicaties zoals een hartaanval worden voorkomen. Als je op de snelweg zit kun je je auto preventief aan de kant zetten en wachten op de ambulance, die al gealarmeerd is door je smartphone. Ook je patiëntendossier is automatisch bijgewerkt op basis van de laatste gebeurtenissen.

Nederlandse voorbeelden

Niet alleen de grote techbedrijven zoals Google, Amazon en Apple hebben zich gestort op de gezondheidszorg. Ook Nederlandse partijen zoals KPN en Philips hebben samenwerkingen met huisartsen en ziekenhuizen om zo de kansen die deze ontwikkeling biedt te benutten. Philips verdiende in 2017 zelfs meer aan de ‘medical-tak dan aan consumentenelektronica. Ook het Radboud UMC in Nijmegen heeft, evenals Stanford, een pilotproject opgestart met een dochterbedrijf van Google: Verily. Daarnaast werkt KPN samen met ruim 1100 huisartsen om het huisartsenconsult eenvoudiger te maken. Patiënten hoeven bijvoorbeeld niet meer speciaal naar het ziekenhuis voor het maken van een hartfilmpje.

Data en privacy

Het feit dat grote spelers zoals Apple en Samsung straks veel medische informatie over jou hebben zorgt soms voor wat twijfels omtrent de privacy. Het zijn immers de partijen die al heel veel – al dan niet alle – informatie over jou hebben. Aan de andere kant zijn de gegevens van een individu minder interessant dan de gegevens van een groep individuen. Dit is waar voor bedrijven waarde gecreëerd wordt. Eigenlijk precies de vicieuze cirkel van big data: hoe meer gebruikers, hoe meer data. Hoe meer data, hoe nauwkeuriger de voorspellingen worden en daarmee neemt ook de waarde voor de consument een toevlucht.

Alhoewel er regels omtrent je privacy zijn, is het niet ondenkbaar dat over een aantal jaren een andere ontwikkeling op gang komt. De vraag rijst of de technologiebedrijven daadwerkelijk de ‘overstap’ gaan maken en de zorgmarkt betreden, misschien zelfs als zorgverzekeraar. Het is in dat geval mogelijk dat gezonde, actieve en fitte gebruikers wellicht een lagere premie krijgen dan risicogroepen. Wie weet dat je smart-weegschaal jou straks niet alleen een grafiek laat zien met de ontwikkeling van je BMI, maar dat je zorgverzekeraar ook inzicht heeft in deze gegevens. Al met al denk ik dat big data en gezondheidszorg een goede match is, en dat het voorkomen van medische aandoeningen zwaarder weegt dan de risico’s omtrent privacy.

The following two tabs change content below.
blank

Victor Aalbers

Victor studeert Marketing Management aan Tilburg University en blogt sinds 2017 voor Markethings.net. Zijn interesses voor technologische innovaties, gadgets en consumentenpsychologie deelt hij graag in zijn blogs.
blank

Laatste berichten van Victor Aalbers (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.