BlogConsumentengedrag

Bill Gates en zijn kruistocht naar ‘Abundance’ – College tour

Op 13 november ben ik naar het College Tour geweest waar Twan Huys de legendarische ondernemer en filantroop Bill Gates te gast had voor een interview. Een man die schijnbaar goed is voor 82 miljard dollar, Microsoft heeft opgericht en het zijn succes heeft bezorgd. ‘Mister Gates’ houdt zich nu met de Bill&Melinda Gates Foundation voornamelijk bezig met filantropie, wat inhoudt dat men streeft naar het verbeteren van de leefomstandigheden van anderen. Maar waarom doet de oud-topman van Microsoft dit? en waarom is filantropie zo belangrijk?

gates huys
Bill Gates sprak ook over zijn jeugd met Twan Huys

The sillicon valley state of mind

Ik had het mr. Gates zo graag willen vragen, maar helaas bracht mijn kans van 1 op 1600 geen geluk met zich mee. Ik wilde graag weten of de oorsprong van waar Microsoft zijn groei heeft doorgemaakt, Sillicon Valley, een manier van denken stimuleert die hem naar zijn doen en laten in de filantropie heeft geleid.

Uit verschillende documentaires over Sillicon Valley en het interview valt wel te herleiden dat Sillicon Valley een plek is waar bedrijven als Microsoft, Apple, Google, Tesla en Facebook gevestigd zijn en het idee hebben dat ze de wereld met hun producten en diensten op een manier kunnen verbeteren. Zo wilde Bill Gates een PC in ieder huishouden realiseren, streeft Google naar een revolutionair laagdrempelige toegang tot informatie en wil Elon Musk’s streven naar duurzame mobiliteit. Maar dit zijn commerciële instellingen met een winstoogmerk, is de Gates Foundation dan eigenlijk een grote lekkende zak geld die alleen maar geld stuurt?

foundation
de Bill&Melinda Gates Foundation focust zich op het aanpakken van de meest dringende problemen in de derde wereld; zoals het ondersteunen van het oplossen van het hongersnood probleem, het bestrijden van ziektes en het verbeteren van de infrastructuur

De Gates foundation heeft naar mijn idee zeker de ‘Sillicon Valley state of mind’, een groot deel daarvan is immers ontstaan uit de denkwijze van Bill Gates als pionier. De foundation heeft dan ook voor waanzinnige resultaten gezorgd, zo heeft het ervoor gezorgd dat polio bijna verleden tijd is, dat nog een tijd lang een probleem was in Afrika. Daarnaast is de stichting samen met verschillende kleine partijen bezig met het aanvechten van de ziekte malaria en het opkomende Ebola virus. Het feit dat er al bijna 40 miljard is besteed aan de bestrijding van dit soort ziektes is bizar, maar wel hartverwarmend dat dit soort instanties volledig taakstellend te werk kunnen gaan.

Naar mijn mening zijn de denkwijzen ‘uitstel is afstel’ en ‘voorkomen is beter dan genezen’ bij het oplossen van dit soort problemen in de wereld is iets wat gecombineerd met een dergelijk vermogen zeker stappen kan zetten naar een betere wereld. Het is niet meer ‘us and them’, problemen als ziektes en energieschaarste zijn een wereldwijd probleem die iedereen aangaat. Stel je voor dat Ebola zich ontwikkeld dat het zich ‘airborn’ kan verspreiden; ik kan u dan vertellen, we krijgen dan de zwarte dood (a.k.a de Pest) 2.0 voor onze kiezen, maar dan op mondiale basis.

ebola
Ebola is een relatief nieuw opkomend gevaar, ook de Gates Foundation schenkt steeds meer aandacht aan het bestrijden van dit probleem

Striving for abundance

In het boek ‘Abundance’ van Diamandis en Kotler (2012) word beschreven wat er nodig is om actuele problemen als hongersnood, schaarstes en epidemieën opgelost of voorkomen kunnen worden door middel van innovatie op zowel technologisch als politiek vlak.

De Gates foundation word in dit boek meerdere malen aangehaald voor deze manier van werken. Gates word dan ook zeker bejubeld voor zijn streven om zoveel mogelijk welvarende ondernemers, als Marc Zuckerberg, George Lucas en Elon Musk, mee te laten doen aan de ‘Giving Pledge’ waar Gates samen met Warren Buffett heeft laten weten dat ze meer dan de helft van hun vermogen terug zullen schenken ten behoeve van filantropie.

pledge
infographic over de Giving Pledge: https://www.mint.com/blog/wp-content/uploads/2010/08/mt-giving-pledge.png

Dit is een onderwerp waar eindeloos over kan blijven nagedacht en gediscussieerd. Gates haalde aandachtspunten aan als geloof en politiek die bijvoorbeeld het uitdelen van vaccinaties in de weg staan. MVO is de laatste tijd ook een steeds belangrijker topic in bedrijfsvoering aan het worden. Wat voor trends rollen hier uit aangaande het toepassen van filantropie op deze manier? En wat voor ethische vragen komen hieruit voort, wat is bijvoorbeeld de rol van de overheid hierin? Misschien besprak Bill dit ook wel in het torentje met onze Mark Rutte, wie weet..

The following two tabs change content below.

Max S

Hallo Markethings-lezers! Ik ben Max Sonneveld en ik ben November begonnen met het schrijven van blogs voor deze website. Na mijn HBO-opleiding Commerciële Economie te hebben afgerond in Rotterdam ben ik dit jaar begonnen met mijn pre-master Marketing Management aan deze mooie Universiteit. Gedurende mijn vorige opleiding heb ik een grote interesse gevormd voor de auto-industrie, zo heb ik een stage gevolgd bij General Motors en heb ik een tijd bij een Ford-dealer in Schiedam gewerkt. Bij Markethings wil ik het naast marketing gerelateerd automotive-nieuws ook gaan verdiepen op andere spraakmakende onderwerpen, ik wens jullie in ieder geval veel leesplezier!

Laatste berichten van Max S (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.