BlogInnovatieMarkethings.net inspireert

Binnenkort kun je autorijden met je iPhone

Wie had gedacht dat een auto van vandaag alleen een vervoersmiddel is met vier wielen en een stuur heeft het volledig mis; Tegenwoordig word er steeds meer verwacht dat een auto soortgelijke functies kan bieden als een smartphone of tablet. Echter is het niet voor niets dat we niet aan onze telefoon mogen zitten tijdens het rijden in het kader van de verkeersveiligheid. Apple is de eerste smartphone fabrikant die nu naar buiten komt met een oplossing.

Beperkte connectiviteit en miscommunicatie

Autofabrikanten bieden tegenwoordig wel synchronisatiemogelijkheden tussen de telefoon en de auto via usb of bluetooth verbindingen die ervoor kunnen zorgen dat functionaliteiten als handsfree bellen of het uitlezen van berichten kan worden gerealiseerd. Dit werkt alleen niet altijd optimaal, het komt geregeld voor dat auto’s niet goed kunnen communiceren met de betreffende telefoons, met als resultaat dat niet alle functies gebruikt kunnen worden. Een logisch gevolg als je beseft dat autofabrikanten pas een oplossing voor dit probleem kunnen vinden als een telefoon al op de markt is gebracht; aangezien de productlevenscyclus van bijvoorbeeld een nieuwe iPhone slechts een jaar is, is het ook niet zo gek dat autofabrikanten niet á la minute een oplossing kunnen aanreiken. Daarnaast is de auto industrie vrij conservatief, die zich eerder/liever zal focussen op traditionele zaken zoals verbruik, rijdynamiek en veiligheid. Hierdoor staat de auto-industrie niet altijd op een lijn met de smartphone-industrie, die zich eerder focust op gebruiksvriendelijkheid van software.

Apple's Carplay
Apple’s Carplay

 De schoenmaker dient bij zijn leest te blijven

Het is een realistische denkwijze om hier te zeggen dat autobouwers auto’s moeten blijven bouwen en geen computers. Het uitbesteden van de ontwikkeling van de gebruikers-interface is dan ook een logische stap. En het lijkt erop dat deze stap nu eindelijk gezet gaat worden. Apple komt namelijk met een in-car systeem genaamd Car-play op de markt. Een systeem dat naadloze integratie tussen smartphone en auto dient te realiseren, geheel in Apple-stijl. Functies zoals apple-maps, contactlijsten en SIRI nemen hier een prominente rol in. Bijna de gehele auto-industrie gaat Carplay adopteren in hun productengamma. Op de autosalon van Geneve zullen we Carplay voor het eerst zien bij de merken Ferrari, Volvo en Mercedes-Benz.

Apple's Carplay gaat draaien op de nieuwe versie van iOS: 7.1
Apple’s Carplay gaat draaien op de nieuwe versie van iOS: 7.1

 Vraagtekens

Ik vraag me persoonlijk af hoe autofabrikanten in de toekomst hun onderscheidend vermogen zullen waarborgen, als we deze ontwikkelingen in gedachten houden. Daarnaast ben ik benieuwd hoe men gaat kijken naar automobiliteit, aangezien men vandaag de dag zich steeds minder met de automobiel bindt op emotioneel vlak. Rijden we straks allemaal in iPads op wielen?

The following two tabs change content below.

Max S

Hallo Markethings-lezers! Ik ben Max Sonneveld en ik ben November begonnen met het schrijven van blogs voor deze website. Na mijn HBO-opleiding Commerciële Economie te hebben afgerond in Rotterdam ben ik dit jaar begonnen met mijn pre-master Marketing Management aan deze mooie Universiteit. Gedurende mijn vorige opleiding heb ik een grote interesse gevormd voor de auto-industrie, zo heb ik een stage gevolgd bij General Motors en heb ik een tijd bij een Ford-dealer in Schiedam gewerkt. Bij Markethings wil ik het naast marketing gerelateerd automotive-nieuws ook gaan verdiepen op andere spraakmakende onderwerpen, ik wens jullie in ieder geval veel leesplezier!

Laatste berichten van Max S (toon alles)

Een gedachte over “Binnenkort kun je autorijden met je iPhone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.