Blog

Black hat vs. white hat SEO

Eindelijk is het weer tijd voor een artikel in de reeks van artikelen over zoekmachinemarketing. Dit keer betrek ik er ook de ‘duistere’ zijde van SEO bij. Hiervoor gebruiken we over het algemeen de term black hat SEO, waardoor je waarschijnlijk wel zult begrijpen dat we met white hat SEO de eerlijke, ‘goede’ manier van zoekmachine optimalisatie bedoelen.

Black hat en white hat SEO?

White hat SEO

Met white hat SEO bedoelen we dus de ‘legale’ technieken die je kunt gebruiken om je website hoger te laten scoren in zoekmachines. Zo kun je, uiteraard handmatig, aan de slag gaan met linkbuilding, waarover je meer kunt lezen in het artikel met linkbuilding tips. Daarnaast kun je je content optimaliseren en gebruik maken van een domeinnaam met daarin een relevant zoekwoord verwerkt. Verder kun je zorgen voor nette titels en omschrijvingen, die je het beste voor iedere pagina uniek kunt invullen. Er zijn nog erg veel andere vormen van white hat SEO, maar daar kom ik later in deze reeks vast nog eens op terug.

Black hat SEOBlack hat SEO

Daarnaast zijn er uiteraard ook ‘illegale’ technieken om je website hoger in Google te krijgen. Deze technieken worden aangeduid met de term black hat SEO. Zo plaatsen sommige webmasters enorme hoeveelheden zoekwoorden op hun website, zonder dat de bezoekers ze kunnen zien. Dit kan bijvoorbeeld door de zoekwoorden dezelfde kleur te geven als de achtergrond van de website. Gelukkig kom ik deze manier van ‘keyword stuffing’ vrijwel nooit meer tegen. Niet gek trouwens, want Google heeft dit voortaan binnen no-time door. Er zijn echter wat vormen van keyword stuffing die ik nog wel regelmatig tegenkom. Zo zijn er genoeg webmasters die hun teksten helemaal volproppen met zoekwoorden, zodat ze vaak niet eens goed leesbaar zijn. Ook gespam in de metatags komt zo nu en dan voorbij.

Verder zijn er ook op het gebied van linkbuilding veel mogelijkheden als we het hebben over black hat SEO. Er zijn namelijk heel wat programma’s geschreven om volledig automatisch enorm veel links naar je website te plaatsen. En dan heb ik het niet over honderden links, maar eerder over duizenden of tienduizenden links. Bij dit soort software hoef je simpelweg je website, zoekwoorden en wat aanvullende gegevens in te vullen om vervolgens binnen zeer korte tijd enorme hoeveelheden links te creëren. Deze links zijn helaas echter niet relevant, niet van hoge kwaliteit en vrijwel altijd afkomstig van buitenlandse websites. Dat, in combinatie met de grote aantallen, zorgt ervoor dat je niet bepaald geloofwaardig overkomt bij Google, met alle gevolgen van dien…

Waarschijnlijk klinkt dit verhaal over black hat SEO nogal negatief. In mijn ogen is dat trouwens ook zo, maar toch kan het zo zijn voordelen hebben. Omdat ik daar weer een heel verhaal over kan schrijven, lijkt me het een beter idee om dat in een volgend artikel te doen. Voor nu ben ik erg benieuwd naar jullie mening over of ervaring met black hat SEO, dus laat vooral een reactie achter!

The following two tabs change content below.

Joep Bogaers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.