BlogInnovatieMarkethings.net inspireert

Blendle: de krant 2.0

Waar veel aanbieders van media al concurrentie ondervonden van platformen die sociale netwerken combineren met het on-demand leveren van content heeft de tijd in kranten- en boekenland stil gestaan. Nu lijkt ook deze branche eraan te moeten geloven. Met de lancering van Blendle op 28 April krijgen we voor het eerst in Nederland de krant 2.0.   

Wat is Blendle?

Blendle is een platform dat een nieuwe manier biedt voor het consumeren van kranten en tijdschriften. Het centrale idee achter Blendle is dat betaald wordt per artikel, in plaats van per blad. Journalist Marten Blankesteijn, de geestelijk vader van Blendle, verwoorde het als volgt: “Ik ga geen vijf euro betalen voor een tijdschrift waar één goed interview in staat. Ik wil mijn eigen krantje kunnen samenstellen”. Gebruikers kunnen vrij bladeren in de kranten en tijdschriften die bij Blendle zijn aangesloten. Betalen hoeft alleen voor de artikelen die je daadwerkelijk leest. Daarnaast biedt Blendle verschillende sociale netwerk opties. Je kunt teksten delen via Facebook en Twitter, reageren op de artikelen, andere gebruikers volgen en ook kun je je eigen persoonlijke krant samenstellen.

Blendle Interface

Business

Blendle, mede opgericht door Alexander Klöpping, heeft haar startkapitaal voor een deel gehaald uit subsidie van Het Stimuleringsfonds voor de Pers van een slordige €100.000. Geld gaat worden verdiend per verkocht artikel. De prijs van de artikelen mag door de uitgeverijen zelf worden bepaald. Afspraak is wel dat Blendle daar 30% van vangt. De omzet van Blendle wordt dus bepaald aan de hand van hoeveel artikelen er gelezen worden. Waarom een pay-per-use (PPU) model in plaats van een abonnement zoals Spotify (premium) dat bijvoorbeeld heeft? Voor een abonnement op een krant betaal je per maand al gauw 20 tot 30 euro. Als Blendle dan voor de helft van dat bedrag onbeperkt lezen aanbiedt zijn er maar weinig uitgeverijen die hun krantenartikelen op Blendle willen plaatsen. Deze zouden dan zichzelf gaan beconcurreren. Via het PPU model kunnen de uitgevers zelf hun prijs kiezen. Voor hun eigen vaste abonnees gaat het dan waarschijnlijk niet de moeite lonen om artikelen uit de eigen krant via Blendle te gaan lezen, zodat geen kannibalisatie plaatsvindt. Toch kan een krant dan geld verdienen via de niet-abonnees die toch een artikel willen meepikken.

Kranten

Nadelen?

Het concept van Blendle klinkt rooskleurig; je hoeft niet langer te betalen voor artikelen die je niet interesseren. Hierin ligt echter ook gelijk een probleem. Als een artikel geen sexy titel heeft, of niet per se jou aanspreekt betekend niet dat het geen belangrijk nieuws kan zijn. En soms kan een stuk wat op het eerste gezicht saai oogt toch leuk blijken om te lezen. Het voordeel van een vaste krant is dat er een professionele redactie achter de artikelkeuze zit die heeft nagedacht over de samenstelling.

Het PPU model lijkt de meest geschikte manier om geld te gaan verdienen via dit platform, vooral gezien de afhankelijkheid van uitgeverijen. Academische bronnen hebben echter geconcludeerd dat PPU een van de minst gewaardeerde prijsstructuren is. Daarnaast zijn two-part tariffs (een vaste prijs voor toegang, gecombineerd met een kleine vergoeding per gebruik) voor sommige ondernemingen winstgevender gebleken dan PPU (Iyengar et al., 2011). Het is dus nog maar de vraag hoe Blendle gaat draaien de komende maanden.

Wat vind jij? Gaat Blendle de wereld veroveren of zie je vooral de nadelen?

Blendle

Bron: Iyengar, R., Jedidi, K., Essegaier, S., & Danaher, P. J. (2011). The impact of tariff structure on customer retention, usage, and profitability of access services. Marketing Science30(5), 820-836.

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.