BlogConsumentengedragInnovatieMarkethings.net informeert

Blockchain en cryptocurrency: geloof jij er nog in?

Leonardo Dicaprio Wolf of Wallstreet

Wist jij dat eind 2017 circa 580.000 Nederlanders in bezit waren van cryptovaluta? Het was een behoorlijke hype: in deze korte periode maakte de Nederlandse cryptomarkt kennis met een ongekende groei van meer dan 300%! We konden er destijds ook bijna niet aan ontkomen: vrienden, familie én collega’s die non-stop aan het discussiëren en piekeren waren over het wel of niet beleggen in cryptovaluta. Waar is alle heisa echter gebleven?

Nog last van cryptokoorts?

De volgende symptomen zijn van toepassing: je had geïnvesteerd in cryptovaluta en was continu op zoek naar het beste ICO-project (Initial Coin Offering), de website CoinMarketCap werd om de minuut ververst én je dacht steenrijk te gaan worden! Voel jij je aangesproken? Vervelend, want dan heeft de beruchte cryptokoorts jou destijds ook geraakt. De afgelopen jaren is er een groeiende behoefte geweest om de ontwikkelingen binnen de cryptomarkt en de blockchain technologie nauw in de gaten te houden. Zo observeren, speculeren en investeren een waslijst aan grote bedrijven en namen in blockchain en de cryptocurrency wereld. Om een paar voorbeelden op te noemen van de velen: JPMorgan, Samsung, Alibaba en ING, maar ook spelers zoals Bill Gates, Steve Wozniak en Richard Branson zijn grote namen die hierachter staan en nog volop bezig zijn met het onderzoeken van deze disruptieve beweging. Het is helaas geen sprookjesverhaal, want er is ook veel interesse weg gevallen. Zo was 2017 een behoorlijk jaar geweest voor de bekendste cryptocurrency van allemaal, Bitcoin, die van $1,000 naar bijna $20,000 per stuk was gestegen. Maar als we naar de dag van vandaag kijken, is Bitcoin slechts circa $3,850 waard. De hoge mate van volatiliteit, de illegale praktijken eromheen en de velen schandalen en hacks op trading platforms hebben gezorgd voor een reality slap, waarbij de hele hype eromheen stilgedrukt is en weinig mensen er nog over durven te spreken: vertrouwen we de Bitcoin en de technologie erachter nog wel? De hedendaagse gesprekken over blockchain kruipen steeds verder weg, het lijkt erop dat we zijn genezen van de cryptokoorts.

Coindesk Bitcoin Price Chart

The Hype Cycle of Gartner

Bij het opduiken van nieuwe technologie zijn er volgens Gartner vijf verschillende fasen waarover te spreken valt, wat The Hype Cycle of Emerging Technologies wordt genoemd. Deze Hype Cycle wordt in dit geval ook gebruikt om de potentie en fasering van doorbrekende technologieën te beoordelen. Hieronder vind je een korte beschrijving van de verschillende faseringen.

Innovation Trigger: een doorbraak in technologie vindt plaats wat mogelijk veel impact gaat hebben op de wereld. Er is een bestaand concept en bewijs dat deze technologie werkt en de media pakt al verschillende succesverhalen op waardoor er publiciteit ontstaat.

Peak of Inflated Expectations: het aantal succesverhalen neemt exponentieel toe waardoor ook de grotere bedrijven besluiten om actie te ondernemen: investeren in de nieuwe technologie!

Trough of Disillusionment: interesse verdwijnt langzaam door meerdere factoren. Het implementeren en experimenten met de nieuwe technologie gaat moeizaam, de nieuwe technologie presteert niet zoals verwacht en er ontstaat slechte publiciteit. Dit is het moment waar veel mensen en bedrijven afhaken.

Slope of Enlightment: meerdere situaties zijn ontstaan waarbij de waarde van de nieuwe technologie is bewezen. Daarnaast beginnen bedrijven met pilots om te kijken hoe de nieuwe technologie past binnen, en het verbeteren van de dagelijkse activiteiten.

Plateau of Productivity: de toepasbaarheid en relevantie van de nieuwe technologie is duidelijk gedefinieerd, waardoor wereldwijde adoptie begint toe te nemen. Een onontgonnen markt is geopend, de bedrijven en consumenten zijn klaar om de nieuwe technologie te omarmen.

Blockchain bevindt zich momenteel in de Trough of Disillusionment fase. Tot op heden heeft niet iedereen een duidelijk beeld van deze nieuwe technologie. Zo worden Bitcoin en blockchain bijvoorbeeld vaak als hetzelfde gezien, wat aantoont dat kennis op dit gebied niet ver genoeg ontwikkeld is (Uitlegvideo blockchain). Daarnaast zijn de cryptovaluta en ICO’s niet altijd even positief in het nieuws gebracht, waarbij het AFM (Autoriteit Financiële Markten)  ook nadrukkelijk een hoge waakzaamheid vraagt onder de beleggers wegens de hoge risico’s. Aan de hand van de Hype Cycle blijft de vraag echter of blockchain het doorzettingsvermogen heeft om deze harde tijd te doorstaan: zou deze technologie ooit wereldwijd geaccepteerd worden?

Hype Cycle Gartner Blockchain

Fail to prevail

Cryptocurrency heeft nog een lange weg te gaan voor wereldwijde adoptie, gezien het consumentenvertrouwen laag is. Er zijn nog veel factoren die negatief invloed hebben op het gebruik hiervan. De barrière ligt hoog omdat het niet even makkelijk te leren is en begrijpen valt. Daarnaast is er bijna geen regulatie binnen deze markt, waardoor je als consument niet verzekerd bent in vervelende situaties zoals een grootschalige hack. Tevens is het té volatiel, waardoor het als betaalmiddel lastig te gebruiken is: binnen éénzelfde dag kan een Bitcoin al met honderden euro’s schommelen, waardoor je als consument onzeker wordt over de daadwerkelijke waarde van je cryptovaluta.

Cryptocurrency is echter niet alles. De technologie daarachter, blockchain, is namelijk een stuk interessanter! Het biedt bedrijven een nieuw, frauduleus digitaal ecosysteem waarbij een platform gecreëerd kan worden waar data makkelijk verbonden is en gedeeld kan worden met anderen, zonder de aanwezigheid van een tussenpartij. Om een voorbeeld uit de praktijk te geven: KLM heeft een aparte divisie ingericht waar volop wordt gekeken naar mogelijkheden met het toepassen van blockchain technologie. Zo worden er onder andere pilots gerund met betrekking tot het integreren van een loyalty program met puntensysteem, het vereenvoudigen en versnellen van betalingen, import en export van vrachtzending-en traceringen, én het sneller afhandelen van bagage.

Kortom, een spannende tijd voor blockchain en cryptocurrency liefhebbers e­­n geïnteresseerden. Blijf jij erin geloven: blijf je écht een stapje voor door geld en tijd erin te blijven investeren (HODL)? Of trek je dan aan een dood paard…?  

To The Moon

 

Bronnen:

The following two tabs change content below.
blank

Donovan Liu

Donovan studeert Marketing Management aan Tilburg University en blogt sinds februari 2019 voor Markethings.net. Zijn interesses liggen op diverse onderwerpsgebieden, daarom kan je gevarieerde blogs verwachten van hem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.