BlogMarkethings.net inspireert

De blockchain revolutie – net zo ingrijpend als het internet?

blockchain netwerk

Volgens sommige deskundigen staat blockchain technologie nu waar internet in de jaren 90 stond, en het zou net zo veel impact kunnen hebben. Hele bedrijfstakken als de financiële sector, onderwijs, zorg en voedsel kunnen hierdoor radicaal hervormd worden. Maar wat is de blockchain technologie en wat voor impact gaat het hebben op jouw leven? En wat is de invloed op het bedrijfsleven,  business modellen en op consumentengedrag?
In dit blog probeer ik antwoord te geven op deze vragen.

Wat is blockchain?

Sommige mensen kennen de blockchain technologie al van Bitcoin, de virtuele munt waarvan de hype nu over is. Echter is blockchain veel meer dan Bitcoin, het is de technologie achter Bitcoin en die staat nog maar in de kinderschoenen. Blockchain stelt mensen en bedrijven in staat om transacties te doen zonder tussenorganisatie die de transactie moet controleren. In plaats daarvan wordt de transactie door het openbare decentrale netwerk van de blockchain gecontroleerd.
De eenheid van de transactie kan geld zijn, maar ook energie of spaarpunten of een stem op een politieke partij die in de code zijn geprogrammeerd. Zo biedt dit veel mogelijkheden om (complexe) transacties op een hele nieuwe en gemakkelijkere manier uit te voeren.

betalen met bitcoin blockchain
De bitcoin hype heeft niet doorgezet

Transacties via blockchain hebben veel voordelen ten opzichte van transacties via huidige systemen:

 • Fraude kan al voor de transactie opgespoord en daarmee voorkomen worden, het is dus superieur qua betrouwbaarheid.
 • Blockchain werkt veel sneller dan systemen met tussenpersonen
 • Het bespaart kosten doordat het netwerk veel taken overneemt, die nu door bedrijven worden uitgevoerd.
 • Middels dit systeem zijn heel veel typen transacties mogelijk, omdat de transactievorm en voorwaarde (zoals spaarpunten) in de transactie gecodeerd kunnen worden.

Doordat de blockchain zo enorm groot kan worden zijn veel bedrijven al veel onderzoek aan het doen over hoe ze deze technologie kunnen gebruiken voor hun businessmodellen. ABN Amro werkt hiervoor samen met de TU Delft om inzicht te krijgen en om producten te ontwikkelingen voor de blockchain.

Wat kan blockchain in de toekomst allemaal teweegbrengen?

Niemand weet precies wat blockchain teweeg kan brengen, toch hier al enkele voorspellingen.

 • Doordat blockchain alle taken van financiële instellingen over kan nemen, is dit een van de sectoren die ontwricht zal/kan worden door blockchain. Blockchain stelt mensen en bedrijven zelf in staat om transacties uit te voeren zonder tussenkomst van een bank en zonder kosten, terwijl de veiligheid en betrouwbaarheid gegarandeerd blijft. (bron: McKinsey)
 • Doordat de blockchain veel taken overneemt, zullen veel banen kunnen verdwijnen in diverse sectoren. Zo kunnen notarissen, administratief medewerkers en bankiers grotendeels door blockchain worden vervangen. Later in de toekomst kun je je zaken rechtstreeks regelen en zullen contracten volgens door blockchain worden uitgevoerd. Dit zorgt voor betere vastlegging (en daardoor naleving) van contracten. (bron: McKinsey)
 • Blockchain maakt al nieuwe verdienmodellen mogelijk voor artiesten, zodat die direct betaald kunnen worden via de blockchain als hun muziek wordt geluisterd.
  Blockchain maakt de distributie en betaling van muziek mogelijk. (bron: CB Insights)
muziek consumeren via blockchain
Gaat blockchain ook de muziekindustrie op zn kop zetten? (bron: Digital Trends)
 • Blockchain kan de gehele gezondheidszorg verbeteren door op een slimme manier data uit te wisselen zonder dat het ten koste gaat van de privacy of veiligheid van de gegevens. (bron: CB Insights)
 • In combinatie met het internet of things kunnen apparaten zelf ‘beslissingen nemen’. Zo kan een koelkast nieuw eten bestellen als die moet worden bijgevuld en via blockchain de transactie doen. (bron: Banknxt)
 • Doordat Blockchain ‘de wereld kleiner maakt’, oftewel alles nog meer met elkaar verbindt, kan de effectiviteit van transacties nog verder verhoogd worden. Nu hebben veel mensen nog geen toegang tot banken, of andere benodigde tussenpersonen die de transactie waarborgen. Via blockchain ben jij straks in staat om op een betrouwbare manier allerlei transacties te doen met iedereen ter wereld. (bron: Shapingtomorrow)

Wat ik zelf denk wat de impact van blockchain gaat zijn:

Ik denk zelf dat de invloed van blockchain op de korte termijn nog meevalt, maar veel bedrijven zijn al wel bezig om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om blockchain te integreren in hun businessmodel of zijn al potentiële businessmodellen aan het bedenken rondom blockchain. Ik vermoed dat dit over een paar jaar tot goede producten of innovaties kan leiden, die mensen kunnen helpen. Alleen zoals het altijd gaat bij een innovatie duurt het een aantal jaar voor die breed wordt omarmt. Toch denk ik dat over 10-20 jaar deze samen met andere diverse veranderingen (met name internet of things) ervoor zal zorgen dat diverse transacties die we nu doen geautomatiseerd zullen worden middels de blockchain en dat blockchain ons in staat gaat stellen nog meer (internationale) transacties te doen. In mijn ogen gaat hierdoor marketing nog belangrijker worden omdat de consument nog meer keuze heeft, omdat het nog meer transacties kan doen. Bedrijven zullen dan nog meer moeite doen om aantrekkelijk te blijven in de ogen van de consument.

Wil jij niets missen van onze blogs, Like dan onze Facebookpagina
Sinds deze week hebben wij onze eigen pagina en hoef je niks meer te missen.

Bronnen

 McKinsey

 CB Insights

 Banknxt

Shaping Tomorrow

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.