BlogCarrière OriëntatieConsumentengedrag

Blog Marketing – Maak je eigen blog!

In de periode 2006-2011 groeide het aantal weblogs (blogs) van 35 tot maar liefst 173 miljoen, een groei van bijna 500%. Niet alleen consumenten zijn geïnteresseerd in het beginnen van een eigen blog; ook bedrijven houden er steeds vaker een bij. Maar wat is het nut van bloggen? En hoe maak je een blog succesvol?

Waarom bloggen?

Voor consumenten is bloggen voornamelijk een hobby. Zo zijn er talloze blogs over mode, sport, games, design en koken. Voor een aantal bloggers is het bijhouden van een blog wat uit de hand gelopen: ze kunnen zelfs leven van hun inkomsten uit advertenties en affiliate marketing (kort door de bocht: gesponsorde aanbevelingen). Een extreem voorbeeld: Michael Arrington, de oprichter van technologie blog TechChrunch.com verdient een slordige vijf ton per maand. Rond komen van bloggen is helaas voor de meesten niet weggelegd…

Blog TechCrunch

Waar consumenten vooral voor de lol gaan bloggen is het bijhouden van blogs door bedrijven een veel serieuzere aangelegenheid. Bloggen is vaak essentieel voor online marketing. Organisaties die een blog bijhouden ontvangen 55% meer bezoekers dan organisaties die dit niet doen. Ook wordt er bijna twee keer zo vaak doorverwezen naar jouw website wanneer je een blog bijhoudt. Daarnaast is bloggen een mooie manier om je expertise te etaleren en om consumenten aan je merk te verbinden (vooral via social media). Een succesvol blog bijhouden is kortom essentieel voor online marketing.

Maar hoe maak je een succesvol blog?

Positionering

Voor je daadwerkelijk aan de slag gaat met het ontwerpen van een website en het schrijven van je eerste blogposts is het verstandig om goed na te denken over positionering. Zorgvuldige positionering kan namelijk het verschil maken, zeker gezien het grote aantal blogs dat tegenwoordig online staat. De kunst is om een niche te vinden die veel bezoekers aantrekt maar waar weinig of geen concurrenten actief zijn. (Daarbij moet ik wel opmerken dat als je veel vertrouwen hebt in je eigen capaciteiten wat betreft promotie en SEO je ook een meer competitieve markt zou kunnen opzoeken.)

Hoe vind je een lucratieve niche? De simpelste methode is gewoon even trefwoorden opzoeken in Google. (Houdt daarbij wel rekening met het feit dat Google haar resultaten aanpast aan jouw persoonlijke browsergeschiedenis en voorkeuren.) Stel tijdens het zoeken en verkennen de volgende vragen: Wie zijn mijn concurrenten? En hoe succesvol zijn zij? Kan ik het beter? Of anders?

Daarnaast is het gebruik van de Google Adwords zoekwoordenplanner aan te bevelen. Deze zoekwoordenplanner geeft inzicht in hoe vaak er gezocht wordt op bepaalde sleutelwoorden en hoeveel interesse er is van adverteerders. Hieronder een voorbeeld met de zoekterm ‘’hardlopen’’.

Google Adwords Zoekwoorden planner blog

Let wel even op: competition is hier het aantal adverteerders wat geïnteresseerd zijn in het zoekwoord, niet het aantal concurrerende websites/blogs! Wanneer je zelf als consument* een blog start is mijn advies om jouw blog zo te positioneren dat het aan de volgende punten voldoet:

  1. Binnen jouw vakgebied/interesses.
  2. Beperkte concurrentie.
  3. Wordt vaak gezocht via Google.
  4. Interessant voor adverteerders/affiliate marketing.

*Een bedrijfsblog heeft vaak andere doelstellingen en zal niet direct geïnteresseerd zijn in inkomsten uit advertenties. De relevantie van de vier genoemde positioneringpunten voor bedrijven hangt dan ook sterk af van de doestellingen waarmee het bedrijfsblog wordt gestart.

Daarnaast is het ook de moeite waard om eerst even te kijken of je beoogde domeinnaam al niet door iemand anders is geregistreerd. Kijk hier eerst even naar voor je enthousiast aan de slag gaat met logo’s en administratie! Controleren of een naam bezet is kan onder andere via: http://www.ajaxwhois.org/.

Hoe maak je een blog?

Als je eenmaal een interessante niche hebt gevonden kun je beginnen met het aanmaken van een blog. De eerste stap is om een domeinnaam te registreren en webhosting aan te schaffen. Voor een beginnend blog ben je al een jaar online voor €10-15. Tegenwoordig werken de meeste online dienstverleners met gebruiksvriendelijke webadmin dashboards. Je hoeft dus echt geen ICT-specialist te zijn om hiermee zelf je blog te installeren!

wordpress blog

De tweede stap is het daadwerkelijk bouwen van een blogsite. Als je handig bent met HTML en CSS zou je zelf een blog kunnen ontwerpen en maken. Maar er zijn ook CMS (content management systems) beschikbaar waarmee je zelfs als leek een nette site in elkaar kunt zetten. Voorbeelden van veelgebruikte CMS zijn WordPress en Joomla. Installeer het CMS op de site, kies een thema uit wat past bij de grafische stijl die je voor ogen hebt en je kunt direct aan de slag met aanmaken van pagina’s, het uploaden van afbeeldingen en het schrijven van blogposts.

SEO

Zodra jouw blog online staat is het belangrijk om te investeren in search engine optimization (SEO), het aanpassen van websites zodat ze zo hoog mogelijk scoren in zoekmachines. Zoekmachines zijn een belangrijke bron van bezoekers, maar ze indexeren een groot aantal pagina’s. Gebruikers van zoekmachines komen vaak niet verder dan de eerste tien zoekresultaten van de honderden zo niet duizenden pagina’s die gerelateerd zijn aan de gekozen zoekterm. Zorg daarom dat je zo hoog mogelijk tussen de resultaten komt te staan. Hoe pak je dit aan? Kijk eens naar Tekstoptimalisatie, Linkbuilding of Tips op Markethings.net!

SEO blog

Geld verdienen aan een eigen blog

Het is wel zo prettig als je met een eigen blog een zakcentje kan verdienen, of op zijn minst de kosten eruit kunt halen. Drie strategieën om geld te verdienen met een eigen blog:

  1. Advertenties. Plaats tegen vergoeding advertenties van bedrijven op jouw blog. Lukt het niet om bedrijven te vinden die willen adverteren? Probeer dan eens Google Adsense. Adsense plaatst advertenties (zitten voor jouw geen kosten aan verbonden) en in ruil daarvoor krijg je een deel van de advertentie inkomsten. Een blog dat redelijk gepositioneerd is en goed scoort binnen zoekmachines zal met Adsense redelijk de kosten kunnen dekken.
  2. Affiliate Marketing. Affiliate marketing houdt in dat je op jouw blog doorverwijst naar producten en diensten van bedrijven. Je gaat een partnerschap aan met een bedrijf waarbij je beloond wordt voor het verkeer en de verkopen die binnengekomen zijn dankzij verwijzingen via jouw blog. Die beloning verschilt van een kleine vergoeding van clicks tot een percentage van de gegenereerde omzet. Een voorbeeld van een affiliate programma is het Bol.com partnerprogramma.Render of a Affiliate Marketing Concept.
  3. Sponsoring. Sponsoring houdt in dat je als blogger betaald krijgt om een artikel te schrijven over een specifiek onderwerp. Dit komt vooral voor bij sites die doen aan productreviews. Je ontvangt dan bijvoorbeeld gratis een product als je in ruil daarvoor er een blogpost aan wijdt. Een andere vorm van sponsoring is dat kledingmerken vloggers (video bloggers) betalen om bepaalde kleren te dragen.
  4. Advertorials. Advertorials zijn advertenties vermomd als regulier artikel. Let op: tegenwoordig ben je verplicht te vermelden dat het om een advertorial gaat.

Heb je nog vragen over het beginnen van een eigen blog? Of goede tips voor beginnende bloggers? Plaats ze hieronder in de comments!

The following two tabs change content below.

Een gedachte over “Blog Marketing – Maak je eigen blog!

  1. Mocht je zelf willen gaan bloggen maar weet je niet precies hoe dit werkt of op moet zetten? Bij Markethings.net zijn wij altijd op zoek naar nieuwe leden die enthousiast zijn om blogs te schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.