CommunicatieConsumentengedragMarkethings.net recenseert

Deze blog wordt mede mogelijk gemaakt door …

Welkom bij een nieuwe editie van “Markethings.net recenseert”! Dé column waarin bloggers van Markethings.net hun mening geven over een bepaald fenomeen binnen de wijde wereld van marketing. Elke twee weken verschijnt er een nieuwe “Markethings.net recenseert”. Twee weken geleden schreef Victor een blog over psychologische trucs op productpagina’s en begin september schreef Lois een blog over online banners . Deze blog staat helemaal in het teken van tv-programma’s die gesponsord worden door een commerciële partij. Sinds 2013 heeft de Europese Unie tv-stations in heel Europa verplicht om bij gesponsorde programma’s aan het begin van het programma, na de commercial break en aan het einde van het programma een sponsorvermelding plaatsen. Deze blog wordt mede mogelijk gemaakt door “Wegmisbruikers”, “Southpark”, “Bar Rescue” en “Leer mij wijn kennen”.

Wat zeggen de wijze marketing professoren?

Al in de jaren ‘80 toonden de onderzoekers Park en Mittal (1985) en Park en Young (1986) aan dat de effectiviteit van het sponsoren van een tv-programma gebaseerd is op een tweetal pijlers. De eerste pijler is de betrokkenheid van het publiek bij het programma en daarnaast is het van belang dat er in de ogen van de kijkers overeenkomsten zijn tussen de commerciële content en de content van het tv-programma. Deze twee criteria ga ik gebruiken om een viertal sponsorrelaties te recenseren. Oordeel je mee?

Wegmisbruikers & Dolfinarium

We starten met een serie die al sinds 2010 op televisie verschijnt en een score van 6,8 heeft op IMDb: Wegmisbruikers. Iedereen kent het programma wel waarin de politie allerlei snelheidsduivels en bestuurders die allerlei andere overtredingen in het verkeer begaan achtervolgt en vervolgens aanhoudt. Dit programma wordt gesponsord door het grootste zeezoogdierenpark van Europa: Dolfinarium. Wegmisbruikers lijkt me niet een programma waarbij mensen zich betrokken voelen, aangezien veel mensen zich waarschijnlijk niet kunnen verplaatsen in de personen die een overtreding in het verkeer begaan. Daarnaast vind ik ook de link tussen het tv-programma en het aquariumpark niet heel duidelijk. In het tv-programma worden wegmisbruikers aangesproken op hun gedrag door de politie, waar in het Dolfinarium jaarlijks ruim 550.000 bezoekers worden getrakteerd op een leuk dagje uit vol waterplezier. Daarnaast: ooit een dolfijn door een politieagent bekeurd zien worden?

| Conclusie: 2,5 / 5 sterren |

Southpark & Tulip Inn

Southpark. De animatieserie waarin vier schattige jongens (Stan, Kyle, Kenny en Cartman) allerlei avonturen meemaken, heeft niet voor niets de symbolen voor geweld, angst en grof taalgebruik als kijkwijzer. In de serie gaan mensen dood, wordt ontzettend veel gescholden, worden beroemdheden belachelijk gemaakt en worden soms absurde onderwerpen behandeld. Desondanks heeft Tulip Inn besloten het programma te sponsoren. Tulip Inn is een hotelketen met 3, 4 en 5-sterren hotels verspreid over de hele wereld. Een van de belangrijkste kernwaarden van het bedrijf is luxe. In al haar restaurants en hotels staat dit dan ook centraal. Tot zover de niet-bestaande overeenkomsten tussen het tv-programma en het bedrijf. Ten slotte lijkt Southpark me ook niet een tv-programma waarbij kijkers zich betrokken voelen, gezien de enorme scheldkanonnades en geweld die in het programma voorkomen.

| Conclusie: 2 / 5 sterren |

Bar Rescue & Open Universiteit

Mocht je graag op een late zondagavond naar een enorm voorspelbaar programma met een overdreven Amerikaan als presentator kijken, check dan vooral eens het programma “Bar Rescue” op Spike. In dit programma helpt Jon Taffer cafés en bars die kampen met enorme verliezen en een tekort aan klanten om weer succesvol en winstgevend te worden. In het programma wordt uitgebreid aandacht besteed aan alcoholische dranken en wordt veel gescholden. En zo’n programma wordt dan mede mogelijk gemaakt door de Open Universiteit. Nota bene een plek waarbij mensen er alles aan doen om hun hersencapaciteiten te ontwikkelen maakt een programma mogelijk over een plek waarbij mensen vaak de nodige hersencellen verspillen. Niet echt een handige combinatie dus. Eerder het tegenovergestelde. Daarnaast is Bar Rescue een typisch amusementsprogramma waarmee kijkers zich niet verbonden voelen. Misschien kan de Open Universiteit zich beter richten op het Groot Dictee der Nederlandse Taal?

| Conclusie: 1 / 5 sterren |

Leer mij wijn kennen & Wijnvoordeel.nl

Ondanks de vele slechte voorbeelden, wil ik deze blog toch positief eindigen. En dat met een match made in heaven: het tv-programma “Leer mij wijn kennen” en het bedrijf “Wijnvoordeel.nl”. Een combinatie zo goed als rode wijn en Bordeaux. In dit programma op RTL4 leert een wijnkenner de kijkers van het programma van alles over het drinken, proeven en kopen van wijnen. En laat die wijnen nou net allemaal te koop zijn in de webshop van Wijnvoordeel.nl. Het moge duidelijk zijn dat er enorm veel overeenkomsten zijn tussen het programma en het bedrijf en dat het voor de kijker duidelijk is waarom een bedrijf als Wijnvoordeel.nl een dergelijke sponsorrelatie aangaat. Of een kijker zich betrokken voelt bij het programma is moeilijk vast te stellen. Toch kan ik me voorstellen dat iemand die naar een programma over wijnen kijkt, er ook in geïnteresseerd is. Ik zou zeggen: proost!

| Conclusie: 5 / 5 sterren |

Conclusie

Ondanks dat er veel mismatches lijken te zijn tussen de tv-programma’s en de bedrijven is er mogelijk wel een nuance op zijn plek. Waarschijnlijk hebben de meeste bedrijven een sponsorcontract met een tv-zender. Deze tv-zender plaatst dan de naam van het bedrijf bij willekeurige tv-programma’s om zo bekendheid te generen. Toch lijkt het me een goed idee dat bedrijven meer invloed uitoefenen op de keuze aan programma’s waarbij hun producten worden getoond.

The following two tabs change content below.
blank

Jorrit Gommans

Jorrit is Database Marketeer bij bol.com. Daarnaast is hij actief als bestuurslid van de Vereniging van Tilburgse Economen, de alumnivereniging gelieerd aan Tilburg School of Economics and Management. Ook is hij lid van de Raad van Advies van Asset en blogt hij in zijn vrije tijd voor Markethings.net.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.